Aktuelno 5

04.06.2024.

18:36

Microsoft tužen: Tajno prate decu?

Microsoft je ponovo pod istragom Evropske unije.

Izvor: Engadget

Microsoft tužen: Tajno prate decu?
Shutterstock/Volodymyr Kyrylyuk

Podeli:

Jedna austrijka organizacija, "Noyb", podnela je dve tužbe protiv tehnološkog giganta, tvrdeći da 365 Education softver za škole nelegalno prikuplja podatke o učenicima.

Ova grupa je ranije podnosila žalbe i protiv kompanija OpenAI, Meta, Spotify i drugih, takođe zbog brige za privatnost.

Sada, tvrde da je Microsoft "instalirao kolačiće koji, prema njihovoj sopstvenoj dokumentaciji, analiziraju korisničko ponašanje, skupljaju podatke iz pregledača, i koriste se za reklame".

Navodi se i da je Microsoft stalno bio "nedorečen" o tome šta zapravo rade sa podacima učenika, i da bi mogli u tajnosti da prate decu.

Grupa tvrdi i da Microsoft "zadržava za sebe sve ključne podatke o obradi podataka, ali zato uperuje prstom u škole kada je u pitanju ispunjavanje prava". 

Zakoni u EU daju jasne smernice o tome kako bi trebalo štititi podatke maloletnika, a ukoliko se prekrše kazne mogu ići i do neverovatnih 20 miliona evra.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: