Aktuelno 14

28.05.2024.

16:24

Kineski influenseri hvalili su se luksuzom – onda je reagovala partija

Društvene mreže mnogima su postale platforme gde influenseri mogu da se hvale pred prijateljima, poznanicima i javnosti.

Izvor: Zimo

Kineski influenseri hvalili su se luksuzom – onda je reagovala partija
Profimedia

Podeli:

Neki su od toga napravili veliki biznis, pa brojni influenseri danas mogu da žive od svojih objava na društvenim mrežama. 

Milioni pratilaca na Instagramu, TikToku, i drugim mrežama gledaju kako influenseri objavljuju fotografije i snimke u kojima se hvale bogatstvom, nakitom, vilama, skupim automobilima, putovanjima na egzotična mesta itd.

Dok takve objave, prolaze u većem delu svijeta, a pogotovo na zapadu, u Kini takve stvari ne prolaze. 

Naime, kineska komunistička partija poslednjih godina se okomila na influensere u toj zemlji, a naročito su kritični prema osobama koje u svojim objavama promovišu hvaljenje bogatstvom i vulgaran sadržaj.

Rezultat takvog odnosa prema influenserima možemo da vidimo u gašenju više profila uticajnih kineskih korisnika društvenih mreža koji su se na internetu hvalili svojim luksuznim životnim stilom. 

Poslednja žrtva takvog odnosa prema influenserima je Vang Hongćan, čiji je profil na Douyinu, kineskoj verziji TikToka, blokiran. 

Prema zvaničnoj verziji, on je svojim objavama prekršio pravila korišćenja ove platforme, a zapravo je objavljivao snimke u kojima se hvalio dizajnerskom odećom, nakitom, letovima prve klase i sličnim stvarima.

Njegovi snimci nestali su još ranije ovog meseca, a slična je sudbina zadesila i druge kineske luksuzne influensere.  Svi oni su nestali malo nakon što je kinesko regulatorno telo za internet pokrenulo novu kampanju sa ciljem uklanjanja neželjenog sadržaja sa društvenih mreža. 

U kampanji su najavili da će se obračunati sa influenserima koji se u sadržaju koji objavljuju razmeću novcem kako bi "zadovoljili vulgarne potrebe".

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vojska je raspoređena: Novi rat počinje?

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pojačano obezbeđenje državne granice, a određene trupe stavljene su u stanje visoke pripravnosti zbog intenziviranja ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

20:48

2.7.2024.

1 d

Podeli: