Aktuelno 4

04.04.2024.

18:57

"Hladni rat" u Silicijumskoj dolini: Mask podiže plate da mu radnici ne bi otišli

U Silicijumskoj dolini vlada pravi mali "hladni rat", u kom se najveće IT firme bore da zadrže zaposlene koji rade na razvoji veštačke inteligencije.

Izvor: B92

"Hladni rat" u Silicijumskoj dolini: Mask podiže plate da mu radnici ne bi otišli
Profimedia

Podeli:

Ilon Mask, šef kompanija kao što su Tesla, SpaceX ili X (ranije Twitter) objavio je upravo na toj društvenoj mreži kako OpenAI (firma iza ChatGPT-ja) daje unosne ponude njegovim radnicima kako bi promenili posao.

On je, odgovarajući na priču o višem inžinjeru koji je napustio Teslu kako bi se prodružio kompaniji OpenAI, napisao da OpenAI "agresivno regrutuje Tesline inžinjere uz pomoć visokih plata, i nažalost su u nekoliko slučajeva bili uspešni".

Prema Maskovim rečima, Tesla se na prilično tradicionalan način bori protiv ovoga.

"Tesla daje veće kompenzacije (u odnosu na uspehe koje zaposleni postižu) za naš tim inžinjera koji se bave veštačkom inteligencijom", napisao je Mask u sledećoj objavi.

Verovatno je dosta individualno koji su to uspesi u pitanju, ali verovatno ih nije preterano teško postići, jer bi samo na taj način zaposleni mogli da osete efekte ovog povećanja plate.

Iako plata nije jedini razlog kako bi zaposleni ostali na svojim pozicijama, verovatno pomaže Tesli da ih zadrži. Pored toga, Mask je vlasnik velikog broja kompanija pa je bezbedno pretpostaviti kako na raspolaganju ima više inžinjera nego većina drugih IT firmi.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: