Nova vest
Vaterpolo 0

3.9.2024.

12:21

"Tri olimpijska zlata Srbije – to je ranije urađeno samo dva puta"

Evropska federacija za vodene sportove (LEN) sumirala je rezultate koje su postigli sportisti i ekipe sa Starog kontineta na Olimpijskim igrama u Parizu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
OKS/Ivica Veselinov

LEN je naveo da su učesnici iz Evrope ostvarili značajne rezultate na Igrama u Francuskoj, gde su osvojiili mnošto medalja, usput postavljajući svetske i olimpijske rekorde.

Među njima su i vaterpolisti Srbije, koji su po treći put uzastopno postali olimpijski pobednici, jer su finalu OI pobedili Hrvatsku 13:11.

"Srbija je osvojila svoju treću titulu zaredom u muškom vaterpolu – nešto što je ranije urađeno samo dva puta", piše LEN u svom izveštaju.


Što se tiče vaterpola generalno, od šest medalja, Evropi su pripale četiri - 2 zlatne, 1 srebro, 1 bronza.

Što se tiče plivanja, takmičari iz Evrope osvojili 33  od ukupno 105 podeljenih olimpijskih medalja - 14 zlatnih, 8 srebrnih, 11 bronzanih.

EPA-EFE/MAST IRHAM



Kada su takmičenja na otvorenim vodama u pitanju, Evropljani su uzeli pet od šest medalja (2 zlatne, 1 srebrne, 2 bronzane), u skokovima u vodu evropskim takmičarima pripalo je pet odličja ( 1 srebro, 4 bronzane), a  u umetničkom plivanju osvojeno je tri kolajne (1 srebro, 2 bronze).

Uz posebno istaknute vaterpoliste Srbije, posebno priznanje zalsužilo je i francuski plivač Leon Maršan, koji je osvojio je najviše zlatnih medalja od bilo kog sportiste na Igrama sa četiri zlata – uz  tri olimpijska rekorda.

Šveđanka Sara Šestrem postavila je olimpijski rekord u disciplini 50 metara slobodno za žene, pošto je osvojila dve zlatne medalje na Igrama.

Velika Britanija je bila najuspešnija evropska nacija sa deset medalja, dok su Francuzi sa četiri zlata koje je osvojio Maršan, najviše puta bili na pobedničkom postolju.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu