Nova vest
Tenis 19

22.10.2024.

8:20

Nadal ne popušta: "Rodžer mi je bio veći rival od Novaka!"

Rafael Nadal je rešio da podvuče crtu ispod blistave karijere.

Izvor: AS

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
EPA-EFE/STR

Španskom teniseru je ostalo još da odigra meč na finalnom turniru Dejvis kupa, u novembru u Malagi, a u velikom intervju za "As", odgovorio je još jednom na pitanje ko mu je bio najveći rival.

Brojke kaže da je ubedljivo najveći broj mečeva imao sa Novakom Đokovićem, zvaničnih 60 i Srbin ima skor 31-29, ali Španac tvrdi da je po njemu veće rivalstvo bilo sa Federerom.

"Đoković je igrač sa kojim sam igrao najviše, ali po meni, najveći rival mi je bio Federer. Jer kada sam se pojavio, Federer je bio tu i on je bio prvi. U godinama kada sam u svakom slislu reči bio najbolji, bili su to Rodžer i Novak. Ali tih prvih godina, onih koje na vas ostavljaju poseban trag, Rodžer je uvek bio tu. Ne znam zašto je moje rivalstvo sa njima dvojicom bilo intenzivnije nego ono među njima. Ne znam šta je razlog tome, ali mislim i da je širom sveta prisutan taj osećaj. Morali bismo da nađemo razlog. Sa Rožerom je sve jasno, bio je tu jasan kontrast stilova i načina kako se gleda i pristupa sportu. Sa Novakom, naravno, bio je to neverovatni izazov. Na kraju, on jeigrač koji je uspeo da održi najviši nivo igre i napreduje svake godine. Brojke kažu da je najbolji, njegov nivo tenisa je takođe bio najbolji i kao dodatak, uspeo je da se drži daleko od povreda", objašnjava Nadal.

Teniser sa Majorke dodaje i da je bilo drugih faktora koji su izdvojili Novaka na vrhu.

"Kada nemate ograničenja ili jake povrede koje dugo traju, to vas ne pogađa fizički i daje vam opcije da pobedite, ali i generiše manjak straha na mentalnom nivou. Ne plašite se povrede, ne plašite se da proklizate na tvrdom terenu. Đoković trči i na hardu, proklizava i tamo, kao što danas radi Karlos Alkaras. Zato što se ne plaše da to ponavljaju.  Ja sam to radio na početku karijere, ali kada se stvari dogode, jednostavno više ne možete. Postoje organičenja koja se usput pojave i onda morate da tražite prečice da bi ste bili u stanju da se takmičite na drugi način. To je omogućilo Novaku da održi svoj fizički, teniski i mentalni nivo duže od nas To nije izgorov, zahvaljujući tome da je on najbolji i da je to stvarno zaradio", poručio je Rafa.

Mnogi kažu da bi Nadal uradio i više da je uspeo da ostane zdraviji, ali zanimljivo je kako on sada gleda na tu stvar.

"Možda, ali... Očigledno sam propustio više turnira nego rivali, u smislu osvajanja grend slemova, ali realnost je da se to desilo meni. Nisam od onih koji razmišljaju u stulu, 'd sam to uradio' ili 'da nisam imao povrede'. Bilo je kako je bilo, imao sam karijeru koju nisam mogao ni da zamislim i više sam nego srećan. Nedavno sam o tome pričao sa Federerom, sa Alkarasom i njegovom porodicom jednog jutra. Želite da budete najbolji dok se takmičite, to je priroda sporta. Želeo sam da budem najbolji ili sam barem želeo da pokušam da budem najbolji. Ali nikad nisam bio opsednut time. Moja želja oduvek je bila lični izazov, da budem najbolji  zbog svoje motivacije i napretka. Verujem da imam jaku i dobru ambiciju, ali i zdravu. I to sam i rekao u razgovoru sa Federerom. Da, istina je da kada ste usred takmičenja da želite da pobeđujete. Kada dođete na kraj karijere, verujte mi da nisam nimalo zadovoljniji što imam 22, a Federer 20 titula. I ne verujem da bi bio zadovoljniji ili srećniji i da sam na 25, da imam jednu više od Novakovih 24. To kažem iz srca. Naravno da bih voleo da imam 25, nema sumnje, jer to je stvar sporta, da pokušate da budete najbolji. Kada se sve završi, procenjujete sve zajedno, a ne da li bi bilo bolje da je nečega više. Na kraju sve više cenite, to što ste uspeli da date najbolje od sebe i da se dečački hobi pretvori u veoma važan deo vašeg života. Povrh svega, uspešan. Osećam se srećnim i pored povreda. Činjenica da sam imao sve te probleme je učinila da cenim vreme, sve pozitivne stvari koje su mi se desile. Mislim da mi je dozvoljeno da u svemu uživam", zaključio je Nadal. 

Podeli:

Komentari 19

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Netflix odustao

Kompanija Netflix zatvorila je svoj studio koji je osnovala pre dve godine kako bi ušla u kreiranje visokobudžetnih igara.

HCL

10:00

2 h

Novo Sport Video Menu