Nova vest
Tenis 12

21.10.2024.

13:16

"Rafa je mentalno bio jači od Novaka i Rodžera"

Gi Forže, nekada četvrti teniser sveta, smatra da je Rafael Nadal bio najjači u mentalnom smislu među igračima "velike trojke".

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, File

Bivši direktor Rolan Garosa smatra da je španski teniser bio superioran u tom pogledu iako mnogi drugi misle da je to bila odlika pre svega Novaka Đokovića.

Francusku stručnjak ističe da nikada nije video Nadala oborene glave, Rafa je svoju borbenost video kao najveći kvalitet.

"Možemo da kažemo da je Federer tehnički bio najkompletniji, bilo je to nešto neverovatno za gledanje kada je igrao dobro", rekao je Forže u intervjuu za "Ekip".

"Možemo da kažemo da je Novak Đoković najbolji riterner, igrač koji najmanje promašuje, onaj kojem je najteže kontrirati, ali mentalno je po meni najjači Nadal. U tom smislu ga svrstavam iznad Novaka i Rodžera", dodao je Francuz.

Forže je otišao i korak dalje i uporedio Španca sa nekim starijim igračima.

"Dok su neke od drugih legendi umele da pokažu znake iritacije ili bi odustajali tokom mečeva, nikada nisam video Nadala da prihvata poraz. Do poslednjeg poena. Čak i kada ga poredite sa Džimijem Konorsom ili Lejtonom Hjuitom, majstorom otpornosti, on je ipak iznad. To je verovatno bila najveća njegova snaga; kakav god bio rezultat ili povreda fizičke priroide, protivnik ili podloga, uvek je govorio sebi, 'pronaći ću rešenje i proći kroz sve to'. Ne znam odakle je crpeo snagu za to", zaključio je Forže.

Nadal je u nedeolju u meču za treće mesto na egzibiciji u Rijadu "Slem šest kraljeva", izgubio od Novaka Đokovića sa 6:2, 7:6 (5).

Španac je najavio da će se oprostiti od aktivnog bavljenja tenisom u novembru na završnoim turniru Dejvis kupa u Malagi. 

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu