Nova vest
Tenis 36

18.10.2024.

13:39

Đokovićev "kriptonit"

S vremena na vreme u tenisu morate naći novu formulu. Tako i Novak Đoković, iako mu je 37, neminovno mora da promeni lozinku.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Felice Calabroâ

Jer čini se da mu je od prošle jeseni, Janik Siner provalio u sistem i dešifrovao pobednički kod. Provaljena je dakle ta specijalna, Novakova "Enigma". 

Italijan je i u četvrtak veče u Rijadu, pokazao još jednom da ga nimalo ne plaši kada je sa druge strane mreže teniski GOAT.

Hladan poput glečera sa Alpa, možda još hladniji od takođe bivšeg broja jedan Stefana Edberga, Siner je poput kompjutera precizno išao u izvršavanje još jednog zadatka.

Vreme teče, sve se menja, odlaze stari, dolaze neki novi. Niko još nije pobedio godine, pa neće ni Novak.

Priroda igre je neumoljiva, smenjuju se generacije i to što Janik Siner i Karlos Alkaras na Arabijskom poluostrvu iste večeri bacili u senku teniske klasike, Đokovića i Nadala, jeste simbolična stvar. Novak i Rafa zajedno imaju 75 godina, Siner i Alkaras 44.

Možda će nekom surovo delovati podatak da je Siner uspeo da pobedi Novaka sada već četiri meča uzastopno, što je retko uspevalo i Federeru i Nadalu u zenitu karijere, ali ipak debelo treba zagrebati ispod tog površinskog sloja.

Nesumnjivo je da Italijan, po svemu što prikazuje od početka sezone, apsolutno zaslužuje boravak na teniskom tronu. Da mu svi trenutno gledaju u leđa. Rezultati su, konačno, neumoljivi.

Ipak, isto tako je nesumnjiva njegova prednost što je mlađi, svežiji, gladniji uspeha, motivisaniji od Novaka, koji je, ruku na srce, na zalasku karijere.

Možda ne još u ovoj terminalnoj fazi kao Nadal, ali blizu toga da podvuče crtu, jer osvojeno je sve što je moglo i imalo smisla da se osvoji. Ostalo je još nekoliko rekorda i upravo na tom žaru kuje se Novakov mač za narednu sezonu. 

Ilustracija: Profimedia

Ipak, Siner se pokazao poprilično teška zagonetka  u poslednje vreme. Šta god da je Đoković u poslednjim mečevima pokušavao, Italijan je na to imao odgovor. Novakov kompjuterski mozak moraće otuda da pronađe drugačije rešenje kako da iz sistema izbaci ubačenog "trojanca".

Teniski svet je posle trijumfa Italijana u Šangaju, požurio da konstatuje kako je Siner "poboljšana verzija" Novaka Đokovića. On u određenim momentima zaista deluje kao da je mentalno nesalomiv poput Novaka u najjačim danima.

Popravio je osnovne elemente u igri, naročito servis. U stanju je poput Alkarasa da napada iz defanzive, iz uglova, kako je to u svoje najbolje vreme radio i Đoković. Tempo kojim Italijan melje protivnike, nešto je posebno.

Teniski stručnjaci poput Pola Anakona, saglasni su da je Siner "pojednostavio formulu za uspeh". Možda u tom "pojednostavljenju" i leži tajna zašto neki sada kažu da je on "poboljšana verzija Đokovića".

Ipak, u tenisu nema i ne može biti kopija. Originalnost je nešto što se ceni i traži, iako je sam sport stigao do neverovatne faze robotizacije. Siner možda deluje povremeno kao da je teniski robot, naročito jer kod njega u igri nema tih emotivnih primesa koje čine da igrač ponekad iskoči iz okvira, što sport čini mnogo zanimljivijim.

I već tu se razlikuje od Novaka, koji i sa 37 ima tu istu nekadašnju vatru. Uzbudi, se iznervira, uđe u raspravu sa sudijom. Siner sve to hladno procesuira u sebi. To je već jedna značajna razlika. 

Analizirajući prethodne mečeve dvojice igrača, naročito ove iz 2024, jasno je da je Italijan otišao daleko u smislu da otupi oštircu Novakovih udaraca. Ako je Novak bio precizan, Janik je bio još precizniji. Ako je Novak bio hrabar, Siner je bio još hrabriji.

Pogledajmo ipak razliku između dva poslednja meča - prvi u Šangaju trajao je 92 minuta, ovaj u Rijadu skoro dva i po sata. Novak je u njemu otišao korak napred u smislu da pronađe odgovor na izazov koji mu je postavio mladi kolega sa Alpa.

Ako u meču u Šangaju nije uspeo da stigne ni do jedne brejk lopte, što je podatak koji dovoljno govori, sada je zbrisao Janika u taj-brejku drugog seta sa 7:0 i tri puta pravio brejkove u meču. Što će reći, učinio je da se Italijan ne oseća previše sigurno kad servira.

Da, Janik je imao tri brejka više i tu je Novak podbacio, što će reći da će morati da do nekog narednog okršaja, pronađe način da efikasnije servira i daje što je moguće manje šansi protivniku, a da svoje makimalno koristi.

U kom smislu je Novak otišao još unapred? U smislu taktike i fizičkog, svakako.

Bio je u stanju da drži korak sa znatno mlađim rivalom, Siner je počesto posle dugih razmena gubio dah i tražio vremena da odmori, Novak nije uzmicao od upuštanja u takve bitke. Delovalo je da može da igra znatno duži i komplikovaniji meč.

Taj treći set odlučile su nijanse, Novak je imao 4:4 i sjajnu šansu da meč odvede na svoju stranu, ali je u finišu Siner pojačao.

Svejedno, Đoković je uspeo da iako je skoro 15 godina stariji, rovitog ramena, napadne Italijana i drži ga pod opasnim pritiskom. Sve su to važni elementi za ono što sledi, naročito početkom naredne godine.

Jer nekako, taj poraz od Janika na Australijan openu početkom godine, verovatno najviše boli Novaka, i ako negde planira revanš, onda je to svakako u  njegovom teniskom hramu u kojem je bio krunisan čak deset puta.

Profimedia

Ovako, odaje se utisak da je Novak egzibicijom u Rijadu, dovoljno ispitao određene tačke u igri protivnika i  stekao važan uvid u kom pravcu da razvija neku buduću taktiku za mečeve sa brojem jedan.

U tenisu morate uvek da tražite nešto novo, nešto iznenađujuće i otuda je intrigantno videti šta će to teniski mag spremiti za Janika u nekom budućem prvom velikom okršaju. Svakako i obrnuto, šta će Janik spremiti njemu, jer ni on neće sedeti skrštenih ruku na pobedničkim lovorikama.

To što je nedavno angažovao dva bivča člana Novakovog tima, Marka Panikija i Ulisesa Badija, svedoči o tome da traži i najmanju informaciju koja bi mu koristila u dešifrovanju potpune tajne igre Novaka Đokovića.

Mada će ono konačno ostati na terenu i u tome i jeste draž tenisa. 

Od Novakovih narednih koraka, zavisiće mnogo toga. Pre svega, kako će izgledati kraj sezone i raspored turnira za početak naredne. Da li će nekog dodavati svom timu ili ne? 

Činjenica da se i sa 37 godina nosi sa daleko mlađim rivalima, jasno potvrđuje da još nije rekao konačnu reč i otuda bi mnogi koji ga već sada otpisuju, trebalo da se ugrizu za jezik. Da posle ne bude kasno.

Jer ako je godina 2024. bila u znaku podređivanja svega ostvarenju olimpijskog sna, Novaku se u finišu karijere otvara kapija poslednjeg napada na grend slem titule.

Dok god je u vrhu, Siner i niko iz njegovog tima, neće mirno spavati. Ma koliko učestalo da su pobeđivali u poslednje vreme.

Faktor Novakovog uspeha, ipak je mnogo komplikovaniji za dešifrovanje. Zna to i Siner. Novakov reset u pauzi između ove i naredne sezone, uz čitavu obnovu sistema u koji mu je ubačen "trojanac", može izroditi nove teniske uspehe.

I dok će Novak moći mirne savesti da ulazi u ono što je pred njim ostalo, Italijan će morati da se stalno osvrće i osluškuje eho iz Lozane.

Do sada je čvrsto stajao na zemlji, ali niko ne garantuje da mu kolena ubuduće, neće klecnuti. Posebno ako vesti ne budu dobre po njega.

ATP

Podeli:

Komentari 36

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Bog na pauzi VIDEO

Sony ove godine nema sreće sa adaptacijama video-igara - prvo su naišli na trnovit put kada je u pitanju Horizon, a sada se javlja problem i sa franšizom God of War.

B92

13:53

2 h

Novo Sport Video Menu