Nova vest
Tenis 1

11.10.2024.

20:44

Beker: Govorim sa suzama u očima, Vamos Rafa; Koreča: Nadal je jedinstven

Boris Beker je povlačenje Rafaela Nadala iz tenisa okarakterisao kao "težak udarac u stomak".

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Christophe Gateau/dpa

Španac će u novembru tokom Dejvis kup finala i zvanično okačiti reket o klin posle karijere u kojoj je osvojio 22 grend slem titule.

Beker je u izjavi za Eurosport rekao da je ovo bila prava odluka.

"Kada sam čuo vest, bio je to težak udarac u stomak. Ipak mislim da je odluka ispravna. Šta Nadal nije osvojio? Bio je prvi 209 nedelja, pet puta godinu završavao kao prvi. Među te 22 slem titule je 14 sa Rolan Garosa. I ostale turnire je osvajao makar po dva puta. Nema stvarnih brojki. Treba gledati i na njegove protivnike. Đoković je jedan od njih, pa Federer, bliži se kraj velike trojke", kaže Beker.

Još kao dečak Nadal je ostavio snažan utisak na nemačku legendu.

"Upoznao sam ga kada je imao 13 ili 14 godina. Sa njim me je upoznao njegov stric Toni. I tada je Rafa igrao dvoručni forhend. I tada sam bio fasciniran. Ima nešto što treba naglasiti, a što ga odvaja, to je taj voljni rad, ambicija, motivacija, želja da se bori. Bio je uvek spreman da trči makar korak više od drugih. Neverovatno je šta je sve vraćao i uvek je igrao do kraja. Ne sećam se meča gde Rafa nije želeo da se bori do kraja. Ponekad nije mogao, ali je nastavljao da igra. Borio se uvek do kraja. I mnogo mečeva je otišlo u pet setova. To je najveći kvalitet koji je imao, što je uvek igrao do kraja, energično i strasno".

Nemac je dodao da će bez Nadala na Turu sve biti drugačije.

"Naravno da će nedostajati svetu tenisa. Nije samo teniska, već sportska ikona. To kako predstavlja Španiju, svet sporta, kako igra, on je uzor mladim generacijama. To kako se odnosi prema pobedi i porazu, uz stalnu želju za napretkom, to što se nikad ne zadovoljava urađenim, uvek ide jedan korak napred... To ga odvaja od ostalih. Imam suze u očima kada ovo izgovaram, jer nikad niko neće biti blizu Nadala. Kao i uvek kažem onu lepu stvar na kraju, Vamos Rafa", zaključio je Beker.

I Aleks Koreča, koji takođe radi kao stručni konsultant Eurosporta, biranim rečima je pričao o Nadalu.

"Nikada mi povlačenje nekog profesionalnog sportiste nije dotaklo tako emotivno, ovo što se u četvrtak desilo sa Rafom nadilazi sve. Pozivi, poruke, intervjui na radiju, televiziji, novinama, video na mrežama, ludilo koje mi još jednom govori da je Rafa jedinstven", poručio je Koreča. 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu