Nova vest
Tenis 88

10.10.2024.

11:34

Tenis plače – Rafael Nadal završio karijeru! VIDEO

Španski teniser Rafael Nadal je objavio da se povlači iz profesionalnog igranja tenisa!

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Nadal se zahvalio celom svetu na nekoliko jezika, između ostalog i na srpskoj ćirilici.

"Pozdrav svima. Ovde sam kako bih vas obavestio da završavam profesionalnu karijeru. Realnost je da su iza mene neke teške godine, posebno poslednje dve.

Mislim da nisam mogao da igram bez limitacija. Ovo je naravno teška odluka, za koju mi je bilo potrebno određeno vreme da je donesem. Ali, u životu sve ima početak i kraj i mislim da je ovo pravo vreme da završim karijeru koja je bila dugačka i mnogo uspešnija nego što sam ikada mogao da zamislim.

Veoma sam uzbuđen što će mi poslednji turnir biti finale Dejvis kupa gde ću predstavljati svoju zemlju. Mislim da sam obrnuo ceo krug, jer mi je jedan od prvih uspeha u karijeri bilo igranje u finalu Dejvis kupa u Sevilji 2004. godine.

Osećam se veoma, veoma srećnim zbog svih stvari koje sam doživeo. Želim da se zahvalim celoj teniskoj industriji. Svima koji su deo ovog sporta, svim svojim kolegama, posebno mojim najvećim rivalima. Proveo sam mnogo sati sa njima i proživeo mnogo trenutaka koje ću pamtiti ceo život",
rekao je Španac.

Jedan od najboljih svih vremena

Legendarni teniser odlučio je da okonča svoju tenisku karijeru koja je obilovala sjajnim rezultatima, koji ga svrstavaju među najboljim teniserima svih vremena.

Nadal je tokom svoje karijere osvojio 22 grend slem titule od kojih je 14 puta osvojio Rolan Garos, zbog čega ga je tokom cele njegove karijere pratio nadimak "Kralj šljake".

Sem Pariza, Nadal je još četiri puta US open, i u dva navrata Australijan open kao i Vimbldon.

Španac je svoje najveće bitke vodio sa Novakom Đokovićem (60 Rafole duela, protiv kojeg je odigrao najviše finala gren slemova u svojoj karijeri, ali je često spominjao kako je ipak Rodžer Federer njegov najveći protivnik (40 okršaja).

Dugo dugo godina će ostati upamćena njegovi mečevi protiv Novaka i Rodžera, pa ih je javnost sa pravom nazvala "velika trojka"

Čak 92 puta je podigrao razne pehare za osvajanje raznih turnira, po čemu je peti u Open eri.

Nadal je svoj najbolji tenis igrao 2008. godine, kada je 1. avgusta postao prvi teniser sveta.

Imao je uspeha i kada je igrao u reprezentaciji Španije, jer je 2008. osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu, dok se u dubl konkurenciji okitio zlatnom medaljom na Igrama u Riju de Žaneiru.

Četiri puta je bio pobednik Dejvis kupa sa Španijom. U dresu reprezentacije će odigrati i poslednji turnir u karijeri, sredinom novembra.

Sofascore

Podeli:

Komentari 88

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

3 h

Novo Sport Video Menu