Nova vest
Tenis 5

9.10.2024.

10:05

Monfis je dao sve od sebe – ali Alkaras je previše dobar

Španski teniser Karlos Alkaras plasirao se u četvrtfinale turnira u Šangaju posle pobede nad Gaelom Monfisom u dva seta (6:4, 7:5).

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Iza Alkarasa su, pre današnjeg duela, bile dve glatke pobede protiv kineskih predstavnika Vua i Šanga, a tek nešto jači izazov imao je protiv prekaljenog Francuza, i pregrmeo ga je uz tek povremene poteškoće, te nastavio put ka samoj završnici turnira.

Naredni rival Španca biće bolji iz duela Tomi Pol - Tomas Mahač.

Alkarasu je ovo bila 12. uzastopna pobeda i kako je sam rekao posle meča, oseća se sjajno i igra najbolji tenis u poslednjih mesec dana. Zadovoljstvo posle pobede je veće no obično, jer se Španac se revanširao Monfisu za poraz koji je pretrpeo od Francuza u Sinsinatiju, u njihovom trećem međusobnom duelu.

U četvrtom, nije bilo greške - Španac je bio nedodiljiv za 17 godina starijeg rivala koji je u dobrom delu meča paritjom podsetio na najbolje dane.

"Pokušao sam da ostanem miran sve vreme i da kontrolišem emocije što mi je uvećalo šanse da pobedim. Imao sam u drugom setu nekoliko šansi za brejk, tada nisam uspeo da ih iskoristim, ali sam ostao miran. Znao sam da će biti još prilika, gledao sam da ostanem što mirniji... Tokom čitavog meseca igram najbolji tenis, osećam loptu jako dobro, mnogo bolje nego što je to bio slučaj na američkoj turneji i srećan sam kako igram i srećan sam zbog pobede", rekao je Alkaras neposredno nakon meča. 

Alkaras je bio izuzetno siguran na svoj početni udarac, gotovo nedodirljiv za rivala, dopustio je Monfisu tek jednu brejk šansu, i bilo je to u prvom setu, dok je u drugom delovao još bolje, superiorno na svoj početni udarac.

Francuz u tom delu meča nije bio ni blizu brejk prilike.

Doduše, Monfis je dugo držao meč u ravnoteži, zaista je s vremena na vreme podsetio na svoje najbolje dane karijere, prevsahodno kvalitetnim servis gemovima i energijom. Ipak, za pobedu protiv Alkarasa bilo mu je potrebno mnogo više.

Španac je u sedmom gemu prvog seta iskoristio brejk šansu, a drugu je dočekao, i iskoristio u 11. gemu drugog seta. Francuz je, mora se reći, tada prokockao sve što je sagradio u tom delu meča - vođstvo od 40:0 na 5:5.

Imao je Francuz taj-brejk "u džepu", ali je posustao i dozvolio protivniku da potpuno preokrene taj deo meča. Usledio je furiozan nalet Španca, serija poena i slom Francuza nakon što je Alkaras iskoristio treći brejk loptu.

Novi, ispostavilo se i poslednji servis gem za Španca, bio je stvar rutine za njega i početak kraja za Francuza, koji uprkso porazu mora biti zadovoljan nastupom u Šangaju gde je, do meča sa Alkarasom, zabeležio tri pobede. 

Sve najzanimljivije detalje sa meča Alkaras - Monfis mogli ste da pratite uz LIVE BLOG na B92.sport.

Završeno

08:19

Semafor
  6:4, 7:5  
Šangaj SET GEM
Alkaras 2 0
Monfis 0 0

09:58

Kraj - pobeda Alkarasa!

Očekivano, Alkaras nije dozvolio iznenađenje na svoj servis, uzima gem, set, dolazi do pobede i plasmana u četvrtfinale Šangaja, uz sjajan otpor Monfisa.

Karlos Alkaras - Gael Monfis - 6:4, 7:5.


 

09:51

6:5 - Brejk!

Posustao je Monfis, Alkaras uzima gem na servis Francuza i serviraće za meč u narednom gemu.

Veliku priliku propustio je Francuz da izbori makar taj-brejk, tri prilike tačnije, pošto je voodio 40:0! Nije, ipaki, imao dovoljno koncentraciej da stavi tačku i to ga je skupo koštalo.

Španac je iskoristio treću brejk loptu i evo ga na gem od pobede.

09:46

5:5 - Alkaras se kockao

Španac, posle problematičnog gema, ipak, dolazi do poravnanja - 5:5.

Morao je da uloži najveći mogući trud da ostane u setu iako nije tako delovalo na početku.

Poveo je 40:0, pretrpeo potom tri vezana poena rivala, ali je bio najbolji kada je bilo najvažnije - sa dva vrhunska forhenda "slomio" je otpor Monfisa. 

 

09:42

4:5 - Monfis na gem od osvajanja seta

Nastavio je Monfis da isporučuje najbolje što ima na repertoaru, pregrmeo je kritičan deo igre, uzeo je i peti gem na svoj servis i evo ga - na gem je od osvajanja seta protiv Karlosa Alkarasa.
 

09:40

4:4 - Moć Španca na servisu

Petim asom je otvorio osmi gem Španac, potom je sa puno kontrole nastavio da niže poene i osovji novi gem sa nulom na strani rivala. 

Samo tri gema izgubio je Alkaras u drugom setu.
 

09:37

3:4 - Gael ne posustaje

Potencijalno kritičan period za Gaela, ali je prevazišao vođstvo Alkarasa u dva navrata u sedmom gemu. Nije Španac održao preciznost i stabilnost do kraja, za brejk, pa je Monfis uzeo ono što mu se ponudilo - i ponovo vodi u drugom setu. 

Sjajan meč.

09:35

3:3 - Brz gem Alkarasa

Španac je nedodirljiv za rivala kada je na servisu. Došao je Monfis do 30:40 ali dalje nije mogao, nije mu to Alkaras dozvolio. Bez brejk prilike Monfisa u drugom setu, ne deluje kao da će doći do nje.

09:33

EPA-EFE/JUSTIN LANE

09:24

2:3 - Najduži poen, najduži gem

Dobija ga, posle velike borbe, Monfis, nakon odserviranog osmog as udarca čime je zapečatio najuzbudljiviji deo meča.

Bilo je svega što tenis čini lepim u petom gemu drugog seta, viđen je i najduži špoen (25 razmena).

Poveo je Monfis 40:0, na 40:15 propustio zicer za osvajanje gema, Alkaras je potom poravnao na 40:40, imao je Španac i brejk loptu, ali je nije iskoristio...

Konačno, posle video provere udarca Alkarasa, koji je završio u malom autu, veliki osmeh na licu Monfisa.   



 

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Erdogan naredio: Blokirano

Turska je blokirala pristup platformi za razmenu poruka Discord, saopštila je Uprava za informacione tehnologije i komunikacije te zemlje.

Tanjug

10:20

1 h

Novo Sport Video Menu