Nova vest
Tenis 3

3.10.2024.

16:15

Englezi odali priznanje Đokoviću

Britanski "Telegraf" bavio se zaradama tenisera, ali i borbi koju vodi Novak Đoković.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Novak je pre četiri godine osnovao nezavisnu asocijaciju igrača (PTPA), koja pokušava što većem broju tenisera da pomogne da zarađuju više.

"Već multimilioner, Đoković nije tip igrača kojem je potrebno preispitivanje čitavog ekosistema. Sve mu je ispalo prilično dobro i to sa pravom", piše Telegraf.

Dalje se navodi da su promene potrebne, jer se mečevi produžuju, povrede se gomilaju, a igrači postaju iscrpljeni – tenis je igra koja jednostavno "melje".

Upoređujući sa golfom, na primer, na listi 100 najplaćenijih sportista sveta, ima 10 golfera i samo dva tenisera – Novak Đoković i Karlos Alkaras.

Uprkos privilegovanoj poziciji, Đoković je odlučio da se zalaže, piše "Telegraf" i dodaje: "Nadal je svojevremeno optužio Federera, u retkom i značajnom trenutku javne nesuglasice".

Nadal se kao član saveta igrača ATP borio 2012. za kraću sezonu, ali nije mogao da natera Federera da se usaglasi sa njim – odstupivši nekoliko meseci kasnije, videći koliko je teško promeniti ovaj zamršeni sistem.

U tekstu se spominje i Đokovićeva borba da balans između igrača i turnira bude 50-50, ali i važnost postojanja PTPA.

"Federer je napravio egzibicioni turnir Lejver kup, Nadal je stvorio niz akademija. Ovim tempom, Đokovićevo praktično nasleđe će biti značajnije od bilo kod drugog", zaključuje "Telegraf".

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu