Nova vest
Tenis 0

29.9.2024.

13:30

Cicipas podržao Alkarasa, spomenuo Đokovića – i najavio revoluciju

Grčki teniser Stefanos Cicipas izneo je niz ideja u pogledu poboljšanja "belog sporta".

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/Jean Catuffe / DPPI

Cicipas se oglasio nakon izjava Karlosa Alkarasa i priča o prenatrpanom kalendaru.

"ATP i WTA kalendari nam ne daju vremena za odmor. Stalno se selimo sa jednog turnira na drugi, pokušavajući da ostanemo u formi, fokusirani. Povrede? Videli smo velikane poput Rafe i Marija kako govore o tom danku, ne samo fizičkom, nego i psihičkom. A tu je i pritisak. Pogledajte Naomi Osaku kako je otvorila borbu sa anksioznošću. Organizatori, sponzori i emiteri su fokusirani na punjenje stadiona i privlačenje gledalaca. Postoji prava prilika da se promeni na bolje, da se pomogne igračima da imaju duže, zdravije karijere, a da pritom i navijači budu zadovoljni", napisao je Cicipas na Tviteru.

Predlaže da se kontinenti menjaju svake sezone, a ne maltene svake sedmice.

"Rotirajući sistem bi mogao biti rešenje. Umesto da svake nedelje jurimo širom sveta, turniri bi mogli da menjaju lokacije, jedne godine u Južnoj Americi, sledeće u Aziji. Ovo bi omogućilo navijačima da uživaju u sportu, igračima bi dalo prostora da dišu, ne bi bilo iscrpljujućih putovanja. Skraćivanje sezone bi takođe napravilo veliku razliku. Ne radi se samo o izbegavanju povreda, radi se o ‘zadržavanju’ igrača na duže staze, manje ‘habanja’ znači više godina vrhunskog tenisa, rivalstava, boljih mečeva. Iskreno, navijači žele da vrhunske igrače vide kako se takmiče na vrhuncu".

Cicipas ne beži od novih tehnologija.

"Uređaji koji prate umor igrača zaista bi mogli da promene igru. Zamislite da znate kada će se povreda dogoditi ili kada treba da napravite pauzu. Čak bi i veštačka inteligencija mogla da igra ulogu, analiziranje treninga, mečeva, vremena oporavka…"

Spomenuo je i Novaka Đokovića, koji se više od četiri godine, kroz svoj PTPA, bori za prava igrača.

"Saveti ATP i WTA počinju da izražavaju zabrinutost. Sa liderima poput Novaka Đokovića koji prave iskorak, nastojanje da se naprave što bolji rasporedi za igrače dobijaju na snazi. Mi igrači znamo bolje od bilo koga šta je potrebno, a sada smo u situaciji da pregovaramo o promenama. Ovo nije samo malo promena u kalendaru, to je promena u načinu na koji igramo. Restruktuirani raspored i upotreba tehnologije ne samo da bi zaštitili zdravlje igrača, već bi podigli konkurentnost. Više odmora znači bolji tenis, veće uzbuđenje za navijače".

Stefanos najavljuje velike stvari i promene.

"Na ivici smo teniske revolucije. Više se ne radi samo o preživljavanju, već o napretku. Promena nije laka, ali ako ovo uradimo, tenis bi mogao da uđe u novu eru. Ovo je šansa da postavimo standard za brigu o igračima i inovacije. Radi se o tome da uzmemo igru koju volimo i učinimo je boljom za igrače, navijače i budućnost sporta. Revolucija je tu i promeniće tenis na bolje".

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

2 d

Novo Sport Video Menu