Nova vest
Tenis 10

18.9.2024.

13:47

Otišao kod Sinera, pa otkrio Novakovu tajnu: "Đoković jednu stvar mrzi"

Nekadašnji kondicioni trener Novaka Đokovića Marko Paniki je novi član tima Janika Sinera, a u razgovoru sa medijima je otkrio tajnu uspeha srpskog tenisera.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Janik Siner je posle doping skandala promenio tim. Na mesto fizioterapeuta je doveo Ulisasa Badia, dok je kondicioni trener postao Marko Paniki. Obojica su radili sa Novakom Đokovićem, te je Italijan sada govorio o najboljem srpskom teniseru.

Prvo je morao da odgovori na pitanje – zašto se Novak u pojedinim momentima obraćao njemu umesto Goranu Ivaniševiću, tadašnjem glavnom treneru?

"Kondicioni trener ima znanje od 360 stepeni, dok sa fizioliške tačke gledišta ne zahteva da trener bude stručnjak. U pojedinim trenucima me je pitao za nešto biomehaničko, na čemu smo radili. Ali obraćao se i fizioterapeutu", rekao je Panini, te se osvrnuo i na činjenicu da od 2002. godine prvi put nemamo "veliku trojku" u finalu grend slemova – Đokovića, Federera ili Nadala.

"Nadal ima fizički problem, ne može kontinuirano da trenira. To je automobil koji je prešao mnogo kilometara. Nole je netaknut, ali ima pad motivacije. Kada bismo mogli da ih spojimo, dobili bismo superšampiona", jasan je Paniki.

Takođe, otkrio je tajnu uspeha Đokovića, kao i kakav je van terena.

 

"Želi da bude uvek korak ispred drugih, u svakom detalju. U vrsti pripreme, u potrazi za mašinama i tehnikama koje mu mogu omogućiti bržu pripremu i oporavak, u brizi o ishrani. Van terena je divan, inteligentan, zabavan momak. Na terenu se pojavljuje slovenski ratnik u njemu, koji treba da se "hrani". Ako taj aspekt nedostaje, malo se gubi. Malo je izgubio motivaciju, što je razumljivo sa 37 godina", objasnio je Paniki.

Naglasio je da je zlatoi sa Olimpijskih medalja bilo glavni cilj za Srbina, pa govorio detaljnije o njihovoj saradnji.

"
Kao polagati ispit na fakultetu svakog dana. Ali upravo zato je uzbudljivo. Nole je veoma zahtevan, prema sebi i prema drugima. Kada smo se prvi put sreli, postavio mi je trik pitanje: "Misliš li da nešto treba da se promeni ili misliš da sam ovako dobro?". On mrzi standardizaciju. Stižu mlađi protivnici? Onda je potrebno nešto novo da se s njima pozabavi", prisetio se Italijan.

Na kraju je objasnio kako se Novak oporavlja.

"Mnogi igrači, čak i oni na visokom nivou, zadovoljavaju se masažom kasno uveče. Novak ne, i dalje prati proceduru koja može da traje dva-tri sata, kod fizioterapeuta, sa specijalnim kompresivnim pantalonama koje pomažu u oporavku. Njegova doslednost je impresivna", zaključio je Paniki u razgovoru sa medijima.

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

10 min

Novo Sport Video Menu