Nova vest
Tenis 12

16.9.2024.

9:24

Federer gubi novac kao na traci – Nadal napravio dodatni problem

Švajcarski teniser Rodžer Federer sigurno nije zadovoljan isplativosti svog egzibicionog turnira, Lejver kupa.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Lejver kup je nastao 2017. godine kao egzibiciono takmičenje usred sezone, a dogurao je do toga da se mečevi sa njega računaju u zvanične međusobne susrete na ATP turu.

Međutim, takmičenju koje je nazvano po legendarnom Rodu Lejveru ne blista po pitanju finansija.

Najjeftinije ulaznice za ovogodišnji Lejver kup koštaju 300 evra, a idu čak i do 4.420, naravno za one koji hoće da imaju najluksuznija mesta na tribinama, a do povećanja cena došlo je nakon što je prošlogodišnje izdanje turnira bilo neprofitabilno.

Lejver kup 2023. se održao u Vankuveru i izgubio je čak 1,8 miliona funti, dok je projektovani gubitak za ovogidšnje izdanje u Berlinu 1,5 miliona funti.

Ta projekcija je, doduše, napravljena dok se mislilo da će Rafael Nadal učestvovati, ali nakon njegovog odustajanja prognoze su još lošije.

Očekivano, Lejver kup je bio u ozbiljnom profitu 2022. u Londonu kada se Federer opraštao od tenisa, a tu su bili svi članovi "Velike četvorke". Tada je organizacija zaradila 4,1 milion funti.

Ono što je zanimljivo je da je veća najveća zarada bila 2021. u Bostonu kada nije bilo nikoga od najvećih imena u istoriji. Tada je profit bio 4,9 miliona.

Lejver kup se 2020. nije održao, 2019. u Ženevi "plus" je bio 0,4 miliona (igrali Federer i Nadal), a 2018. u Čikagu (igrali Federer i Đoković) profit je iznosio 1,7 miliona.

Podsetimo, ove godine u "Uber Areni" u Berlinu će Tim Evrope predstavljati Alkaras, Zverev, Medvedev, Rud, Dimtirov i Cicipas, dok će za Tim Sveta igrati Fric, Tijafo, Šelton, Tabilo, Serundolo i Kokinakis.

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu