Nova vest
Tenis 23

14.9.2024.

18:50

Đoković: "Sa tim turnirima sam karijeru završio"

Srpski teniser Novak Đoković govorio je o Dejvis kupu, meču protiv Janisa Ksilasa, kao i planovima u nastavku karijere.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Đoković je u hali "Aleksandar Nikolić" doneo prednost od dve pobede Srbiji protiv Grčke.

"Uvek je zadovoljstvo predstavljati zemlju na najvećoj nacionalnoj smotri. Bila je sjajna atmosfera, mnogo dece… On nije imao puno prilika da igra ovakve mečeve i drago mi je da smo dan završili pobedama. Nadam se da ćemo sutra završiti posao", rekao je Đoković.

Grci su u Beogradu bez Stefanosa Cicipasa.

"Ne mislim da je on (Cicipas) dalje od vrha, pokazao je više puta može da se stabilizuje u prvih 5. Ne znam kakvi su problemi u pitanju, samo da se mentalno presabere. Želim mu sve najbolje, žao mi je što nije došao, srpska publika ga je čekala", kaže Novak i dodaje:

"Volim Grčku, mislim da svaki Srbin voli Grčku. Kroz istoriju i religiju imamo veze, uvek sam se dobro provodio tamo, kad god sretnem Grka uvek je tu posebna veza. Nadam se da ću uskoro biti ponovo u Grčkoj, možda ću sledeći put igrati Dejvis kup baš tamo."

Više puta je isticao da bi ovo mogao da bude njegov poslednji nastup za Srbiju.

"Mali milion puta sam rekao koliko mi znači da igram za reprezentaciju. Prvo se pokazuje kad se odazoveš, a drugo je zalaganje na treningu i na mečevima. Drago mi je da smo u najjačem sastavu, iako smo u baražu za svetsku grupu i nije nam lako da gledamo druge, a slabili su od nas. Imamo šansu da ostanemo u Svetskoj grupi, a onda se nadamo dobrom žrebu da obezbedimo učešće u grupnoj fazi. Format je promenjen i manje dozvoljava prilike da se igra kod kuće. Pre sedam godina sam igrao ovde mečeve u Pioniru, nadam se da neću toliko više da čekam. Uvek će igranje za reprezentaciju moj prvi cilj. Prošle godine ja preuzimam odgovornost što nismo osvojili, imao sam tri meč lopte protiv Sinera. Premotavam i dalje šta sam mogao da uradim, ali to je sport. U dublu smo najslabija reprezentacija od ovih klasičnih, tu moramo da se pozabavimo da mi singl igrači igramo malo više. Kada budemo kompletni u dublu, imaćemo više šansi. Imali smo sjajne rezultate u Dejvis kupu, mi smo najkonzistentnija reprezentacija tu. Drago mi je što su tu juniori srebrni sa Evropskog, sede, gledaju u upijaju, tu je i Maksimović, a mi se nadamo da ćemo im preneti kult reprezentacije."

Drago mu je što su mlađi, koji treba da preuzmu, sa njima.

"Ovakve nedelje predstavljaju motiv više za mene, ra nastavim dalje. Mislio sam da neću nikada doći u situaciju da izvlačim stvari koji me motivišu. Ipak, poslednjih godina je tako i sad sam selektivniji kada su takmičenja i turniri na kojima ću nastupati. Moram da budem srećan i ispunjen da bih što duže igrao. Igra za reprezentaciju je nešto što me i dalje pokreće, ovakvi dani bude leptiriće u stomaku. Drago mi je što i dalje donosim pobede timu, a kada to ne bude bio slučaj, gledaćemo da dođe neko mlađi i bolji", objašnjava Novak.

Još jednom je potvrdio da neće igrati u na turniru u srpskoj prestoncii,

"Nemam plan da igram u Beogradu, neće se promeniti odluka što se tiče tog turnira."

Govorio je i o planovima.

"Ovo nije baš odmor, znao sam da dolazi Dejvis kup nedelja, ide egzibicija u Bugarskoj sa Dimitrovim, pa onda Šangaj. Videću posle kako i šta. Čitavu karijeru sam imao unapred sliku 6 meseci gde ću i šta ću da igram. Sada ne, ali treba mi odmor – i fizički i mentalni. Da odlučim da li želim dalje – koliko, šta i gde", istakao je Đoković.

B92.sport/LN

Pri rezultatu 6:0, 5:0 Ksilas je osvojio jedini gem.

"Prelepa atmosfera, ali čudna na kraju. Možda su ljudi očekivali duže. Nisam znao ništa o njemu, Viktor ga je gledao malo na treningu, ali nema nijednog snimka. Ne igra na visokom nivou, ali sam odigrao savršen meč, prvih gemova sam “ispipavao” teren. Neću da komentarišem da li sam ga pustio da uzme taj gem, on je to zaslužio, na mreži je bio srećan", tajnotvit je Đoković pred mečeve u nedelju:

"Dubl sutra je jedna od zamisli da vidimo kako funkcioniše. Problem je ta neuogranost. Prošle godine smo Kec i ja igrali protiv Italije i izgubili. Drugačije se igra dubl. Sutra ćemo videti kako smo uigrani Hamad i ja."

Za kraj, upitan je i u vezi sa trkom za Završni Masters u Torinu. Trenutno nije među teniserima koji će obezbediti mesto za ATP Finale.

"Nije mi cilj, sa tim turnirima sam karijeru završio što se mene tiče. Glavni prioriteti su mi reprezentacija i Grend slemovi. Renking i pozicija na listi mi nisu bitni", zaključio je Novak.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu