Nova vest
Tenis 18

10.9.2024.

8:00

Đoković kao da nije ni igrao na US openu

Vreme je za rekapitulaciju US opena, koji nije prošao onako kako smo se nadali.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Novak Đoković je eliminisan već u trećoj rundi, što mu se na Grend slemu nije desilo još od 2017. godine kada ga je u drugom kolu izbacio Denis Istomin.

Srpski as je u žrebu bio samo pet dana i sa ove distance deluje kao da nije ni igrao u Njujorku, bar iz našeg ugla novinara.

Sve to deluje toliko daleko, od tada se izdešavalo toliko toga, a US open je bio US open – "groblje favorita" i najčudniji od svih Grend slemova.

Novak nas je razmazio, dolazeći do završne faze na svim velikim turnirima proteklih godina ili makar do druge sedmice, kao što je to činio i ove sezone.

Profimedia

Polufinale Australijan opena i poraz od Janika Sinera, predaja Kasperu Rudu u četvrtfinalu Rolan Garosa, te onda i finale Vimbldona protiv Karlosa Alkarasa.

Naviknuti na sve to, bilo je teško prešaltati se na sve ostalo što se događa na "Flašing Medouzu".

Pre Novaka, takmičenje je završio Karlos Alkaras, potom Saša Zverev, a onda i Danil Medvedev i nekako nije bilo to-to.

Očigledno da je u pitanju neka nova era "belog sporta", u kojoj je Đoković, uprkos ovako ranom ispadanju, i dalje bitan faktor.

Mnogi kažu da i dalje postoji "velika trojka", ali malo redefinisana – u sastavu Đoković, Alkaras, Siner.

Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Španac i Italijan su osvojili po dva Grend slema ove sezone, ali se Đoković dokopao onoga za čim je najviše čeznuo – olimpijske medalje.

Prvi put od 2002. kada je Rodžer Federer osvojio svoj prvi Vimbldon, ni na jednom Grend slemu u sezoni nije slavio neko od članova "stare velike trojke".

Takođe, prvi put od 1993. sve Grend slemove u sezoni osvojili su igrači mlađi od 24 godine.

"Rolan Garos, imao sam osećaj da mogu da osvojim titulu, ali sam se povredio. Finale Vimbldona, najveći Grend slem uspeh ove godine. Olimpijada je bila najveći cilj, dobro sam se spremio za nju... Dovoljno je, ako je takva godina da sam osvojio samo OI, prihvatiću. Čekao sam čitav život. Rezultatski je ovo najslabija sezona u poslednjih 15 sezona", rekao je Đoković posle eliminacije.

Novaku je poraz od Alekseja Popirina bio 14. u karijeri na US openu, te mu je sada skor 90-14 u Njujorku. Na US openu više trijumfa od njega ima samo Džimi Konors (98).

Profimedia/Antoine Couvercelle / Panoramic / Bestimage

Srpski teniser je, doduše, stigao da obori i jedan rekord. Nijedan igrač u istoriji nije ostvario više pobeda na stadionu "Artur Eš" (79).

Uz Đokovića, nisu se baš proslavili ni ostali naši predstavnici u "Velikoj jabuci" – njih četvorica.

Novaku je u drugom kolu meč predao Laslo Đere, Miomir Kecmanović nije iskoristio meč lopte protiv Lorenca Muzetija, dok su u prvom kolu ispala druga dvojica – Dušana Lajovića eliminisao je Danil Medvedev, a Hamada Međedovića, Mađar Fabijan Marožan.

U nedostatku aktivnosti, bar što se tiče srpskih tenisera, morali smo u drugoj sedmici da se okrenemo juniorskoj konkurenciji.

Imali smo Marka Maksimovića i Teodoru Kostović, koji se, polako, ali sigurno, pripremaju za seniorske vode.

B92 sport

Maksimović nije imao naročitog uspeha, pošto je eliminisan najpre u singlu, a onda i u dublu u prvom kolu.

Nadali smo se da će bar Kostovićeva igrati što više tokom ove druge sedmice, ali je stala u četvrtfinalu, obe konkurencije.

Za razliku od njih, veliki uspeh osvajanjem trofeja napravila je Mika Stojsavljević, britanska teniserka, čiji je otac Srbin, a majka Poljakinja.

Još jedna teniserka, čiji su roditelji sa ovih prostora, zasijala je u Njujorku. Iva Jović je sa samo 16 godina izbacila Magdu Linet, dok je na juniorskom turniru stigla do polufinala.

Amerikanci su generalno imali dosta uspeha ove godine. Tejlor Fric i Džesika Pegula su dogurali do finala, dok su Frensis Tijafo i Ema Navaro stali korak ispred.

Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Fric je postao prvi Amerikanac od 2009. koji je stigao do finala Grend slema. Takođe, od 2003. niko od njegovih zemljaka nije imao 17 Grend slem pobeda u sezoni koliko je on sakupio.

U muškom singlu imali smo priliku da vidimo i sveameričko polufinale, prvi put od 2005. i susreta Andrea Agasija i Robija Džineprija.

Tejlor je odservirao najviše asova na turniru (85), a Amerikanci se mogu pohvaliti i najbržim servisima – Bena Šeltona (143 mp/h) i Koko Gof (125 mp/h), koja je, doduše, odservirala i najviše duplih grešaka – 38 u prva četiri kola.

Ove godine odigran je i najduži meč u istoriji turnira. Danijel Evans je pobedio Karena Hačanova, vraćajući se sa 0:4 u odlučujućem setu. Ceo susret je trajao pet sati i 35 minuta.

Ćinven Dženg i Dona Vekić su u 2.15 posle ponoći završile meč osmine finala, što je najkasniji završetak susreta u istoriji.

EPA-EFE/CJ GUNTHER

Takođe, meč trećeg kola između Arine Sabalenke i Ekaterine Aleksandrove startovao je osam minuta posle ponoći, što je najkasniji početak susreta na US openu ikada.

Bilo je i opraštanja na US openu. Sa Grend slemovima je završio Dominik Tim (31), osvajač iz 2020. godine. Uz njega, četiri teniserke i sedam tenisera su odlučili da kažu "kraj".

Iako je nama sa strane možda delovalo da je nešto falilo US openu, organizatori mogu biti zadovoljni kako je sve prošlo.

Prvi put u istoriji je prebačena brojka od milion posetilaca (1.048.669) tokom mečeva kvalifikacija i glavnog žreba, što je za osam odsto više nego prošle godine.

Ukupni nagradni fond bio je 75.000.000 dolara. Po 3.600.000 osvojili su šampioni u singl konkurenciji.

B92.sport

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu