Nova vest
Tenis 28

9.9.2024.

17:47

Danas Sineru može da se sruši ceo život – ponovo

Iako je utisak da je doping skandal iza Janika Sinera, to nije u potpunosti tačno. Barem ne do kraja tekućeg dana.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Šta je po sredi? Naime, Svetska antidoping agencija (WADA) ima do kraja ponedeljka, 9. septembra da priloži žalbu Sudu za sportsku artbitražu (CAS) u Lozani na presudu Sineru.

Italijan je, podsetimo, dvaput bio pozitivan na doping testu na zabranjenu supstancu klostebol, ali su mu suspenzije u oba navrata maltene momentalno ukinute.

Samo dan nakon osvajanja US opena, prvi teniser sveta moraće da strepi, barem do kraja dana, jer WADA, pa tako i Italijanska antidoping agencija (NADA), mogu da ulože žalbu na odluku Međunarodne teniske agencije za integritet (ITIA).

Ipak, žalba WADA je malo verovatna, s obzirom na to na koji način je urađen Sinerov slučaj, odnosno na izjave stručnjaka i nadležnih organa da je potvrđeno da je Siner klostebol u organizam uneo slučajno.

Ako dođe do žalbe i ako onda CAS presudi da je Siner ipak bio kriv, šta je najgore što može da mu se desi?

Nova suspenzija bi krenula od trenutka kada je otkriven prvi pozitivan test, u martu ove godine tokom Indijan Velsa.

To znači da bi Siner bio retroaktivno suspendovan, a da bi mu svi rezultati u tom periodu bili nepriznati – uključujući i titulu na US openu, ukoliko računamo da suspenzija bude duga šest meseci.

Pored osvajanja poslednjeg Grend slema sezone i polufinala u Indijan Velsu za koje mu je nagrada već oduzeta, Siner bi ostao i bez titule u Majamiju, polufinala Monte Karla, četvrtfinala Madrida, polufinala Rolan Garosa, titule u Haleu, četvrtfinala na Vimbldonu, četvrtfinala u Montrealu i titule u Sinsinatiju.

Šanse da se ovako nešto desi, odnosno da WADA uopšte uloži žalbu, su jako male, kao što smo već rekli, zbog dokaza o nenamernoj kontaminaciji vezanoj za klostebol.

Jedan od razloga je i svedočenje doktora Havijera de la Torea, jednog od vodećih ljudi u svetskoj sportskoj medicini.

Gospodin de la Tore je u svom nalazu koji je dostavio ITIA tokom istrage zaključio da je, na osnovu analiza i eksperimenata, "potpuno moguće da je do kontaminacije došlo nemarno fizioterapeuta".

Dakle, WADA može da pokrene novu buru večeras do ponoći, ali malo ko očekuje da se išta desi.

loader

Podeli:

Komentari 28

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu