Nova vest
Tenis 3

9.9.2024.

13:15

Bela tigrica

Nije slučajno Arina Sabelenka na svojoj ruci istetovirala glavu tigra.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Ona je na terenu zaista tigrovske naravi - naoštrena da zgrabi plen, hitra i spretna, a kad posle razornog forhenda pusti krik, zaledi se krv u žilama protivnica.

Ako ćemo i po simbolici - rođena je 1998. godine, u zodijačkoj vladavini Tigra po kineskom horoskopu. I oduvek se definisala sa ovim prelepim, ali opasnim predatorom. Sada je i sama veliki teniski predator.

Početkom godine, posle drugog trijumfa u karijeri u Melburnu, objasnila je odakle joj ta tetovaža.

"Prvu tetovažu sam napravila sa 18 godina. Krila sam od roditelja, ali na kraju tata kada je video, samo se smejao, a mama nije sa mnom pričala nedelju dana, rekla mi je, 'nadam se da ti je to prva i poslednja'. Ja sam rekla nadam se, ali.. Ta tetovaža tigra je posebna jer me podseća da sam ja tigrica i da moram da se borim do kraja. Stavila sam je na ruku kako bi mi stalno bila na vidiku i kako bih bila naoštrena. Ponekad na terenu me podseća da moram da se borim do kraja", izjavila je Sabalenka. 

Kraljica Melburna i Njujorka u istoj sezoni, na dva različita kraja sveta, i ponovo zasluženo na drugom stepeniku svetske liste sa vidikom da zgrabi i tron - Sabalenka je već sad spremna da napadne Igu Švjontek koja joj beži 2.169 bodova.

Džesika Pegula, ćerka američkog milijardera i petro magnata Terija Pegule, takođe vlasnika NHL i NFL franšiza iz Bafala, nije neko ko se naročito plaši bilo čega, ali je i ona, pred projektilima Sabalenke s druge strane terena, morala da popusti.

Teri je pre finala slavodobitno konstatovao da njegova 30-godišnja ćerka može da pobedi bilo koga u svetu tenisa. Ispostavilo se da je u poslednjih mesec dana naišla na nepremostivu planinu, Arinu Sabalenku - nije uzela ni set u dva američka finala, u Sinsinatiju i Njujorku.

Snaga klade valja, ali i smiren um. Sposobnost da se ne potone u paklenom grotlu "Artur Eš" arene, kada publika skoči na stranu protivnika. Arina to ume, iako je emotivac, o čemu svedoče i suze posle pobede na kraju.

Profimedia

Ali odakle takav udarac?

Džon Mekinro je pre finalnog meča rekao da su Sabalenka i Serena Vilijams dve najveće udaračice u istoriji svetskog tenisa. Mek dobro zna šta priča, nije pogrešio.

U tenisu danas nema puke improvizacije kada se priča o bitnim stvarima, jer podaci ne lažu.

Pazite sad: prosečna brzina forhend topspina Sabalenke na ovogodišnjem US Openu bila je oko 129 kilometara na čas! Što će reći da je njen forhend u proseku snažniji nego što ga imaju kolege Karlos Alkaras, Janik Siner i Novak Đoković! Alkaras je na 127, Đoković i Siner na 126 kilometara na čas.

Kada zagusti na terenu, Sabalenka raspali po loptici; ona je prethodno hazarderski u svojoj glavi bacila kockicu na zelenu čoju  po principu biti ili ne biti. I sudeći po toj surovoj snazi i preciznosti, najčešće pogodi. A to se svakako s druge strane ne vraća. Uz strahovit prvi servis, kombinacija forhenda je ubitačna, posebno ako se dobro namesti i loptica joj legne na reket.

Ali kad treba, ta bazuka u rukama pređe u nešto sasvim suprotno, sa puno takta i osećaja za loptu odigra predivan potez i pokaže sav kvalitet.

Kada su je posle jednog od mečeva u Njujorku pitali šta čini da tako snažno udara po loptici, devojka iz Minska je imala drugačiji osećaj.

"Da budem iskrena, danas sam imala osećaj da udaram sporije. U svakom slučaju, hvala. Pretpostavljam da je to do dobre genetike!", nasmejala se Sabalenka.

Da li je do genetike ili ne, to je druga stvar. Činjenica je da se 26-godišnjoj Beloruskinji polako isplaćuje rad svih ovih godina. Za pasom ima tri grend slema, dva u Melburnu i jedan u Njujorku i ove sezone je apsolutna kraljica betona.

Sabalenka je od početka 2023. godine na slemovima koji se igraju na hardu, što će reći u Melburnu i Sinsinatiju ostvarila skor 27-1! Samo je Koko Gof prošle sezone uspela da je uhvati na "emociju", ali ta lekcija je naučena.

"Rekla sam sebi, 'ne, ne Arina, nećeš opet gledati taj film. Moraš da kontrolišeš emocije, da se fokusiraš na sebe'. Drago mi je da su bolne lekcije naučene", rekla je posle pobede u polufinalu nad još jednom Amerikankom, Emom Navaro. 

Šta je naredni cilj? Pa da se vrati na svetsaki tron na kom je prošle godine bila ukupno osam nedelja.

Malo ako se upored da je Iga Švjontek vladarka već celih 120 nedelja, ali Poljakinja nije nedostižna.

Zato će ovaj ostatak sezone biti makar malo interesantan, jer će beloruska tigrica krenuti u lov.

A kako se do kraja sezone igra na betonu i brzim podlogama, protivnice će gledati da je izbegnu i ne dopadnu joj kandži, jer će se, kako stvari stoje, loše provesti.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

15 h

Novo Sport Video Menu