Nova vest
Tenis 25

9.9.2024.

8:15

Kakvu glavu ima Janik Siner

Janik Siner napravio je svojevrsni podvig na US openu u Njujorku, gde je osvojio titulu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

U redu, Italijan jeste prvi teniser sveta i igrački se to možda i očekivalo da uradi, ali kada se uzmu sve okolnosti u obzir, nije to bilo baš tako lako učiniti.

Siner je bio u epicentru doping skandala i o tome smo naširoko pričali – različiti stavovi postoje i tu se ne može ništa.

Da ostavimo po strani to da li je kriv ili nije, da li je svesno uzimao sporni klostebol ili ne, Janik je pokazao ozbiljnu snagu psihe.

Čitava priča je izašla manje od nedelju dana uoči US opena, koji je završen na najbolji mogući način za njega – pobedom nad Tejlorom Fricom u finalu.

Profimedia/Sarah Stier

Ovakva situacija bi uticala gotovo sigurno na 99 odsto tenisera, ali ne i na 23-godišnjeg momka iz južnog Tirola.

"Bilo je toga u mojim mislima. Trudim se da rešim na najbolji način, razgovaram sa timom. Nije bilo lako, ali sam probao da ostanem fokusiran, što sam odlično i radio, ostajao sam mentalno tu svaki poen koji sam igrao", rekao je Siner.

Janik je u Njujork stigao pravo iz Ohaja, Sinsinatija, gde je osvojio titulu, dva dana pre nego što je obelodanjeno da je u martu dva puta bio pozitivan na doping testu.

Od tog trenutka, lavina komentara i reakcija je pokrenuta. Svako pojavljivanje Sinera u javnosti pratilo se pomno.

Svi su očekivali napetost, nekakvu negativnu reakciju, kako od navijača, tako i od kolega igrača.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ona bi možda i bila opravdana, ali ne prema Sineru, već pre svega prema Asocijaciji profesionalnih tenisera (ATP), čija su pravila i odluke bili krajnje sporni u ovom slučaju.

To je u velikoj meri izostalo, javljali su se tek pojedini igrači, koji su se legitimno pitali šta bi bilo da se to desilo nekom "anonimusu", a ne Sineru.

Izuzev oštrih komentara Denisa Šapovalova, ali pre svega i Nika Kirjosa, deluje, bar ne javno, da Sineru niko ništa nije zamerio.

Ako bi teniseri, kojim slučajem, mogli da kriju od javnosti svoj stav po ovom pitanju i po "kuloarima", iza leđa pričaju o Italijanu, reakcija navijača ne može da se "namesti".

Siner je od prvog treninga na "Flašing Medouzu", pa sve do podizanja trofeja u nedelju, imao podršku kod prisutnih gledalaca.

Profimedia/AntoineCouvercelle/Panoramic

Definitivno je i to uticalo na njega da se dodatno opusti, uz naravno neizbežnu podršku ljudi, koje ima oko sebe.

"Išli smo dan po dan, bez mnogo očekivanja. Pokušavam da pronađem svoju igru, ritam. Počeo sam sa gubitkom prvog seta i brejkom zaostatka. Pokušavam da nađem samopouzdanje. Trenirali smo naporno u danima između mečeva, pokušavajući što bolje da se pripremimo. Srećan sam što sam u finalu. Poseban turnir, videćemo šta će biti u nedelju", objašnjavao je Siner svoj "recept".

Siner je zapravo najveće probleme imao u prvom kolu protiv Amerikanca Makenzija Mekdonalda, koji je u jednom trenutku imao prednost od 6:2, 1:0 – sa brejkom.

Od tog trenutka pa do kraja turnira, Siner je konstantno sve imao u svojim rukama i čini se da pobede ni u jednom momentu nisu dovođene u pitanje.

Lako je preskočio Aleksa Mikelsena i Kristofera O'Konela, baš kao što je rutinski izašao na kraj sa još jednim domaćim igračem, Tomijem Polom.

Profimedia/ChrysleneCaillaud/Panoramic

Finale pre finala igrao je u četvrtfinalu, protiv Danila Medvedeva, bivšeg šampiona, ali je i u tom duelu delovao dominantno.

Jeste ga Medvedev razbio u drugom setu za 1-1, ali svima je bilo jasno da je Siner taj koji se na terenu "Artur Eša" za sve pita.

Igrao je fenomenalno tokom čitavog turnira. Servis, moćan forhend, siguran bekhend, izuzetna odbrana poput nekakvog zida.

Sve to je ukazivalo da Džek Drejper, a naposletku i Tejlor Fric zaista neće imati šta da traže, iako su prikazivali odlične partije u ove dve sedmice.

Janik je postao prvi igrač još od 1977. i Giljerma Vilasa, koji je u istoj sezoni osvojio svoja prva dva Grend slema. Pored US opena, slavio je i na Australijan openu početkom godine.

"Bilo je malo drugačije nego u Melburnu, jer sam ovde osećao veći pritisak. Srećan sam kako sam se nosio sa tim", kaže Siner.

Profimedia

Janik, kako je i sam priznao, sa pritiskom i čitavom pričom oko dopinga, morao je da se nosi mesecima unazad, ne samo uoči i tokom ovog US opena.

"Tokom turnira sam počeo da osećam malo više kakav sam ja kao osoba. Nebitan je rezultat. Ovaj turnir mi je u tome pomogao", rekao je Siner.

Može Siner da vam se sviđa ili ne sviđa, da vam je sporan njegov "metiljav" karakter, ali ovaj momak je pokazao neverovatnu mentalnu snagu i potpuno je zasluženo tu gde jeste.

Sa peharom u ruci i na prvom mestu ATP liste sa 11.180 bodova, što je 4.105 poena više od drugoplasiranog Saše Zvereva.

B92.sport

Podeli:

Komentari 25

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

13 h

Novo Sport Video Menu