Nova vest
Tenis 5

8.9.2024.

8:15

Siner – čovek koga treba pobediti

Endi Rodik je u petak, iz jedne od loža "Artur Eša", posmatrao sveamerički polufinalni okršaj, kako bi saznao koji njegov sunarodnik će probati da učini isto što i on svojevremeno.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/AntoineCouvercelle/Panoramic

Tačno 21 godinu Sjedinjene Države čekaju na Grend slem šampiona, a 15 da neko od njenih predstavnika uđe makar u finale.

Upravo je Rodik te 2003. osvojio US open, pobedom nad Huanom Karlosom Fererom, da bi 2009. igrao i poslednje finale Grend slema, ono koje je izgubio na Vimbldonu od Rodžera Federera.

Šansu da postane heroj nacije dobio je Tejlor Fric, koji je bio bolji od zemljaka Frensisa Tijafoa. Sada izaziva prvog na svetu – Janika Sinera.

"Ne ulazim u ovo misleći da sam favorit jer je sve drugačije kada odigrate ovakav meč. Igrao je neverovatno ceo US open. Igrao je u noćnom terminu svaki meč na 'Artur Ešu'. Uvek sam igrao dobro protiv Janika. Prošlo je dosta vremena od poslednjeg meča u Indijan Velsu gde je pobedio u tri seta. Udara lopticu snažno, napada, ali osećam kao da sam mu uvek lepo vraćao", kaže Fric.

Profimedia/ Elsa

Obazriv posle maksimalnog trijumfa nad Džekom Drejperom u polufinalu bio je i mladi Italijan, koji vreba drugu Grend slem titulu.

"Dobar server. Veoma solidan sa osnovne linije, udara jako, sa dosta rotacije, ume da 'miksuje' udarce. Igrao je dosta ove godine, u dobrom je ritmu", ističe Siner.

Janik, ukoliko slavi, postaće prvi igrač još od Giljerma Vilasa 1977. koji je prva dva Grend slema osvojio u istoj sezoni.

Ovaj 23-godišnjak ima fenomenalnu sezonu iza sebe, ubedljivo je na čelu ATP karavana, sa tendencijom da prebaci 11.000 poena.

Niko više titula od njega ove sezone nije osvojio (5). Pored Melburna, pobedio je u Roterdamu, Haleu, Majamiju i Sinsinatiju. Sva finala koja je igrao – dobio je.

Iz Ohaja je došao u Njujork i trenutno ima niz od 11 uzastopnih pobeda na Turu. Ipak, jedna priča je bacila senku na to.

Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Naravno, u pitanju je doping afera, koja je otkrivena upravo uoči US opena i, iako se očekivala da utiče na njega, izgleda da nije.

Dobro je iskontrolisao čitavu situaciju Siner. Sigurno da mu je bilo teško, ali to se nije moglo videti nikako na terenu.

Uzeo je "meru" ozbiljnim igračima u poslednje vreme – Rubljovu, Zverevu, Tijafou, Polu, Medvedevu. Stoga, jasno da je favorit.

Ima impresivan sezonski skor (48-5), a na betonu je naročito dominantan – 32 pobede i samo dva poraza.

Forhend ga služi i te kako, još ako mu procenti servisa budu na nivou, deluje da Fric neće imati šanse. U dužim razmenama svakako.

Fric će morati da se nada da će početni udarac funkcionisati savršeno, te da bi bučna publika, više od 23.000 duša, mogla da izbaci iz koloseka Sinera.

Profimedia

Jasno je da je Fric popravio igru u polju, kretanje, ali je on i dalje blizu prototipa klasičnog američkog tenisera – servis + forhend.

Tejlorovi protivnici u Njujorku nisu bili nimalo naivni – Mateo Beretini, Kasper Rud, Saša Zverev, Frensis Tijafo.

Može da se pohvali i sa dve titule u 2024 – u Delrej Biču i Istbornu. Igrao je i finale Minhena.

Najbolji rezultat u karijeri na Grend slemu, gde mu je do sada maksimum bilo četvrtfinale, doneće mu i skok na ATP listi.

Obezbedio je sedmu poziciju, što je napredak za pet pozicija. Ako osvoji titulu, od ponedeljka će biti šesti igrač planete.

To mu ne bi bio najbolji plasman u karijeri, pošto je u februaru prošle godine zauzimao peto mesto u poretku.

Interesantno, Janik i Tejlor su do sada igrali dva puta, oba u Indijan Velsu. Poravnati su, 1-1.

Fric je rutinski slavio u osmini finala 2021. sa 6:4, 6:3, dok je Siner bio bolji 2023. u četvrtfinalu sa 6:4, 4:6, 6:4.

Dvadesetšestogodišnji Amerikanac umeo je u prošlosti da podbaci kada je najpotrebnije, a uz sve to će i pritisak domaćeg gledališta sigurno uticati na njega.

Da stvar bude gora, prekoputa mreže biće prvi teniser sveta, mlađi, ali iskusniji kada su ovakvi mečevi u pitanju. Najbolji kada je najpotrebnije.

To pokazuje i skor od 15-1 od juna meseca kada su taj-brejkovi u pitanju. Ništa ne prepušta slučaju i deluje da ima trofej na tacni.

U nedelju od 20.00, dok juri istoriju, pred njim će se naći bučna domaća publika i Fric, u nameri da okonča američki Grend slem post.

B92.sport

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

7 h

Novo Sport Video Menu