Nova vest
Tenis 11

7.9.2024.

20:54

Sineru ističe vreme – uskoro na sudu?

Italijanski teniser mogao bi uskoro da se nađe pred sportskom arbitražom u Lozani.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Italijanski teniser Janik Siner šokirao je javnost kada su objavljeni rezultati anti doping kontrole da je bio pozitivan na testu na vrstu anaboličkog steroida, klostebola.

Podsetimo, često se desi da sportista na prvom uzorku bude pozitivan i onda se čeka rezultat drugog uzorka kako bi se utvrdila krivica (dakle, sportista je kriv tek nakon drugog pozitivnog testa), a Siner je oba puta pao na testu.

To se dogodilo 19. avgusta, tačnije objavljeno je tada, a Siner je na testu pao u martu 2024. godine.

ITIA je navela da Siner ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze jer mu je u oba slučaja uvažena žalba, a pronađena količina iznosila je milioniti deo grama, odnosno pikogram kao i u slučaju UFC borca Džona Džonsa.

Kako pravilnik nalaže, WADA (Svetska anti-doping agencija) ima vremena do ponoći, 9. septembra, da iznese žalbu na ovu odluku ITIA o pomilovanju Janika Sinera.

Rok je 21 dan i računa se od 19. avgusta kada je izrečeno da nije kriv.

Sinerovo objašnjenje je glasilo da je jedan član njegovog tima koristio sprej za malu ranu na telu koji u sebi sadrži klostebol.

Taj član tima – fizioterapeut Umberto Ferara – sprej je koristio između 5. i 13. marta, a za to vreme je svakodnevno masirao Sinera i generalno imao fizički kontakt sa njim, te je nedozvoljena supstanca tako, navodi se, prešla na njega.

Nezavisno naučno telo je, navodi ITIA, priznalo ovakvo objašnjenje od strane prvog tenisera sveta, te zbog toga nije bilo aktivne suspenzije. Dodaje se da je i ceo Sinerov tim sarađivao u potpunosti sa antidoping agencijom.
 

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

4 h

Novo Sport Video Menu