Nova vest
Tenis 12

7.9.2024.

17:00

Kad Đoković ode, hvatamo se za slamku

Nismo baš navikli da Novak Đoković već u prvoj nedelji završi takmičenje na US openu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/CJ GUNTHER

Poslednji put na Grend slemu to mu se dogodilo 2017. u Melburnu, na Vimbldonu 2016, a pre toga morali bismo da se vratimo čak u Pariz 2009. godine kada je zaustavljen tako rano.

Srpski teniseri, nažalost, proteklih godina, koliko imam priliku da uživo pratim najveće turnire, nisu se baš proslavljali.

Laslo Đere ima dva treća kola prošle sezone, Miomir Kecmanović četvrtu rundu iz Australije ove godine, dok vezane pobede Dušana Lajovića na Grend slemu nisam imao prilike da vidim.

Sve se tako svodilo na uspeh Đokovića, koji je, po pravilu, gurao daleko, naročito tokom 2023. godine, kada je igrao finale na svakom turniru iz "velike četvorke".

Naviknuti samo na uspeh, ispadanje od Alekseja Popirina u trećoj rundi US opena bio je svojevrstan šok za sve, pa i za nas.

Milan Tomić/B92.sport

Eliminisani su u međuvremenu i ostali favoriti poput Karlosa Alkarasa, Saše Zvereva, Danila Medvedeva...

U ženskom singlu nismo ni imali predstavnicu, pošto su Olga Danilović i Nina Stojanović zaustavljene u kvalifikacijama.

Iz svih navedenih razloga, hvatali smo se za slamku kada su naši u pitanju, pa smo se okrenuli juniorima.

Imali smo Marka Maksimovića i Teodoru Kostović, koji se, polako, ali sigurno, pripremaju za seniorske vode.

Maksimović nije imao naročito uspeha, pošto je eliminisan najpre u singlu, a onda i u dublu u prvom kolu.

"Na US openu sam prvi put, moj drugi juniorski Grend slem, ujedno i poslednji. Super je, lepo je, centar je ogroman. Baš sam se iznenadio, mislio sam da je manji od Vimbldona, ali nije. Razmišljali smo i doneli smo odluku da neću igrati više juniorske jer je po meni suludo ganjati Top 10 zbog vajld karti. Sad ću posle ovoga da ispadnem iz Top 20", rekao nam je Maksimović.

B92.sport

Nadali smo se da će bar Kostovićeva igrati što više tokom ove druge sedmice, ali je stala u četvrtfinalu, obe konkurencije.

Teodora je imala visoke ambicije na ovom turniru, najavljivala je čak i napad na titulu. Na kraju, ostaće zabeležena njena izjava koja je podigla dosta prašine.

"Za mene je to tako, ja njega (Novaka), ne generalno njega samo, nego muško, žensko, da li iz ove zemlje, iz one zemlje... Meni su konkurencija, želim da budem najbolja na svetu i ja se toga držim, da ispunim svoj san", rekla je Kostovićeva.

Srbija odavno nije imala uspeha u juniorskoj konkurenciji, čak ni Đoković u svojoj kolekciji nema titulu.

Poslednje su nam doneli Janko Tipsarević i Jelena Janković. Interesantno, na istom turniru, Australijan openu 2001. godine.

Nakon toga, najveći uspeh bilo je finale Ane Ivanović na Vimbldonu 2004, Ivane Jorović na Rolan Garosu 2014, odnosno Miomira Kecmanovića na US openu 2016. godine.

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

3 h

Novo Sport Video Menu