Nova vest
Tenis 8

6.9.2024.

10:17

Metro u Njujorku - kakav je, koliko košta, da li je bezbedan? FOTO

Metro se zaustavio na par desetina metara od stanice. Stoji, ne miče se. Da li sam toliki baksuz?

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

"Izvinjavamo se", kaže žena sa razglasa i dodaje da je neko pritisnuo "emergency brake" iliti kočnicu u slučaju krajnje nužde.

Stojimo pet, 10, 15, 20 minuta. Na susednom koloseku prošlo je već nekoliko drugih metroa iste linije – čuvene "sedmice", koja prolazi pored kompleksa US opena.

Žena se opet oglašava, više puta – kaže da je u toku provera. Pitam se da li će svaki vagon proveriti, dok stojimo na "litici", ali tako blizu stanice.

Milan Tomić/B92.sport

Ova situacija zapravo pokazuje ozbiljnost i to da se ništa ne prepušta slučaju. Ko zna šta je njujorška podzemna železnica kroz svoju, više od 100 godina dugu istoriju, proživela.

Kada jedan grad ima gotovo devet miliona stanovnika, sistem javnog prevoza jednostavno mora da bude uređen kako treba.

Polovina od tog broja, ovoga puta računamo i turiste, na dnevnom nivou se u Njujorku preveze metroom, autobusom ili vozom.

Milan Tomić/B92.sport

Za razliku od Londona i Pariza, njujorški metro radi neprestano, punom parom, 24 časa nedeljno. Samo u slučajevima popravke-održavanja ili nekih vremenskih neprilika, može se desiti da izneveri.

Najjeftiniji, ali i najefikasniji način prevoza kroz "Veliku jabuku" definitivno je metro.

Cena? Tačno 2,90 dolara. Ako se dostigne limit od 34 dolara u periodu od sedam dana, svaka naredna vožnja je besplatna.

I dalje se koriste metro kartice (karta je skuplja – 3,25$), na koju se uplaćuju vožnje, s tim da su u poslednje vreme osetnija zalaganja da se sve pređe na plaćanje bankarskim karticama, što je značajno jednostavnije.

Milan Tomić/B92.sport

Za razliku od autobusa ili taksija, ne zavisi od zagušenja u saobraćaju, semafora. Ide svojim putem, potpuno "nesvestan" svega što se dešava gore, na ulici.

Njujork je lud grad, ima svakakvih ljudi, ali bezbednost u metrou i na stanicama može se reći da je sasvim u redu.

Kriminal je dostigao vrhunac tokom devedesetih godina i od tada je u padu. Naravno, pojedinačni slučajevi svađa, tuča, pljačke, pa čak i ubistava, i dalje su prisutni.

Oprez je poželjan. Bez zadržavanja na ivici platforme, posebna pažnja na stvari zbog džeparoša, bez zurenja u druge. U suštini, treba gledati svoja posla i to je to.

Milan Tomić/B92.sport

Što se tiče gužve, bar prema ovom dvonedeljnom iskustvu, može se reći da nije strašno. Mada, bio je raspust. Uverili smo se da je u autobusima, sa početkom škole, broj putnika osetno veći.

Špicevi? Traju nekoliko sati, od ponedeljka do petka. Otprilike od 7 do 10 i od 17 do 20 časova treba izbegavati metro.

Da ne bi sve bilo sjajno i bajno, treba reći da njujorški metro nije baš savršen, jer je veliki, a tu su i povremena, Njujorčani bi rekli, česta kašnjenja.

Može biti prilično zbunjujuć za ljude koji su prvi put u ovom gradu, posebno za one koji nemaju iskustva sa velikim metro sistemima.

Milan Tomić/B92.sport

Sa više od 22 linije metroa i 472 stanice, lako se možete uplašiti, zagubiti. Ili oboje. Ipak, lakše je u današnje vreme, pošto se iz dva, tri klika možete lako zaključiti gde ste i kako negde da stignete.

"Velika jabuka" je poznata po sparini i velikoj vlažnosti vazduha, a dok se krećete po hodnicima i metro stanici, imate osećaj kao da ste u sauni.

Tu dolazimo do druge krajnosti, a to su klima uređaji, koji rade neprestano i brutalno u prevozu, toliko da imate osećaj da ćete se svakog trenutka ukočiti ili prehladiti.

Milan Tomić/B92.sport

Vozači u metrou ili autobusu konstantno temperaturu drže na oko 17 stepeni Celzijusa, izazivajući prave šokove kod putnika.

Takođe, kao što smo već pisali, miris marihuane je nešto što se oseća konstantno po celom gradu, a očigledno je da Njujorčani, od legalizacije 2021, nemaju problem da puše na stanici, pa čak i u samom autobusu ili metrou.

Njujorški metro je pomalo i staromodan, ali radi posao. Postoji još od davne 1904. godine, a prva linija je išla od gradske kuće u centru do "Grand Central" stanice u 42. ulici.

Milan Tomić/B92.sport

Skrenula je zatim na zapad do "Tajms Skvera", a potom odatle na sever sve do Harlema. Prvi metro se zvao "Interborough Rapid Transit" ili skraćeno IRT. Kasnije su uvedeni BMT "Transit Bruklin-Menhetn" i IND "Nezavisni".

Sva tri su se na kraju združila pod jednu zastavu – MTA (Metroplitan Transportation Authority).

Pod takvim nazivom postoji od 1968, a godišnje, samo od karata, zarađuje gotovo sedam milijardi dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu