Nova vest
Tenis 25

5.9.2024.

13:00

Federerov slalom

Janiku Sineru je posle svim muka ponajmanje bila potrebna pojava Rodžera Federera u Njujorku.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Robert Bell/INSTARimages

Svež i odmoran, u smokingu, uvek nadasve elegantan, Federer je dojezdio odnekud na Flašing Medouz. Da uživa u tenisu! Ili ne samo zbog toga?

To što se njegov dolazak poklopio nekako sa odlaskom Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa, koji nisu završili prvu nedelju takmičenja, može da bude puka koincidencija, ali i ne mora. 

Biće da je došao i da pokaže koliko je njegova reč bitna u teniskim forumima. Ne zbog prošlih, već budućih dana!

Tenisko božanstvo u vidu Švajcarca, podiglo je talase na obali Njujorka, a jedan je potpuno neočekivano pljusnuo po glavi i mlađanog Sinera, još ranjivog na svaki pomen doping afere.

Pokazalo se da Rodžer i Janik, bez obzira što su sa Alpa, još nisu preveliki saveznici, makar na oko, iako je Švajcarac igrač na kog se Siner od malena ugledao. 

Možda je Rodžer, jednim vrlo visprenim pitanjem, želeo da podvuče razliku između sebe i momka koji je tako rano, opravdano ili neopravdano, po novinskim stupcima. Ne samo zbog toga što već ima jedan grend slem i što je broj jedan, već što se za njega poslednjih nekoliko nedelja vezuje reč "klostebol".

Profimedia

Bio je to jedan vešt slalom Švajcarca kroz sveže postavljene kapije. 

Federer je posle dve decenije besprekorne karijere i elegantnog stila igre, dospeo na neslućene visine kao jedan od bogova teniske igre. Bez i trunke negativnog tokom karijere. Siner je već na startu karijere na sebe navukao oblak sumnje onom teško objašnjivom papazjanijom o "trackanju i mackanju" kremom koju je koristio nepažnjom njegov bivši fizioterapeut. 

Vidite, taj rez koji je Federer napravio može da bude rana iz koje će još dugo isticati krv sumnje:

"Razumem frustraciju, ali da li je on bio tretiran kao ostali? Mislim da sve leži upravo u tome", rekao je Federer naglašavajući da se Italijanu gledalo kroz prste u pomenutoj antidoping proceduri. 

Federer ne bi bio diplomata kakav jeste, da nije našao način da ublaži oštrinu svog pitanja sledećom konstatacijom:

"Mislim da svi mi prilično verujemo Janiku da nije uradio ništa, ali to što nije morao da pauzira dok oni nisu bili sto odsto sigurni šta se zbiva, mislim da je to pitanje na koje mora da se odgovori. To je što je, moramo da verujemo u proceduru kao i svi koji su uključeni u to". 

Ne, Janik nije bio tretiran kao ostali. Setite se slučaja Halep i brojnih drugih. Zašto? To je druga priča i to zahteva posebnu pažnju i odgovore svih uključenih. A oni posle početnih saopštenja, ćute. 

Ono što je evidentno je da će šta god uradio Italijan ovih dana u Njujorku, biti debelo pod senkom svega što je iskuljalo na površinu iz tog teniskog vulkana usred leta i priče o "klostebolu".

Profimedia/AntoineCouvercelle/Panoramic

Svetski broj jedan ima priliku da grend slem godinu zaokruži na najbolji način - počeo je trijumfom u Melburnu, a mogao bi da je završi peharom u Njujorku. Između su dva pehara Karlosa Alkarasa, njegov Čenel slem u Parizu i Londonu i to je ono što bi svakako potvrdilo da smo uplovili u novu vremensku zonu svetskog tenisa, podalje od meridijana koji su bili definisani imenima Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i gorepomenutog Federera.

Koliko će za Sinera biti jak taj teg zbog klostebola ostaje da se vidi, ali nema sumnje da mu je tako nešto u ovoj fazi uzleta i uspona, bilo najmanje potrebno.

Na terenu, ne vidi se da se muči sa tim, naprotiv. Čak je i Danila Medvedeva, koji nekako uvek ima dobru tonažu igre u Njujorku, uspeo da poremeti i pošalje ga kući. 
Moskovljanin je bio daleko od šampionske igre iz 2021. godine pod čijim naletom je pao Novak Đoković, u pohodu na kalendarski grend slem.

Siner je naoštren, jedni je sa grend slem titulom koji je ostao na turniru, oko njega su sve samo pretendenti na prvenac.

Prvi, njegov dobar prijatelj, Britanac Džek Drejper.

Momak iz Satona, osvedočeni ljubitelj fudbala i navijač Mančester junajteda, za razliku od kluba sa Old Traforda, koji je loše počeo sezonu, blista u Njujorku.

Serija od 15-0 u osvojenim setovima, igra kojom se bukvalno prošetao do polufinala, sve to čini da se na Ostrvu ponovo vraća ona "marijevska" euforija.

Drejper je i prvi Britanac u polufinalu slema na Kvinsu baš od Marija i 2012. godine, kada je Endi uzeo trofej.

Profimedia/Robert Bell/INSTARimages

I dalje raste, i to ne samo bukvalno - čini se da njegova igra napreduje u raznim elementima.

Levoruk je i to ga prsto u startu čini nezgodnim za većinu igrača. Drugo, servis je pretvorio u ozbiljno oružje i to je na svojoj koži osetio i De Minor koji nije mačiji kašalj što se tiče riterna.

Treće, kombinuje raznovrsne udarce sa lakoćom, igra kraće i duže lopte, de dozvoljava protivniku da se navikne na ritam i koristi svaku priliku da ogromnim rasponom ruku napadne mrežu i poentira odatle.

Sa Sinerom je u Montrealu ovog leta igrao u dublu, za njih se može reći da se druže i van tenisa, jer jedan drugom često šalju poruke.

"Dopisujemo se u dobrim i lošim momentima. Ovo je težak sport kada ste mladi. Na putu ste, bavite se jednim jako intenzivnim sportom fizički i emotivno i teško je, nemamo mnogo prijatelja. Imati neku vrstu podrške od nekog ko prolazi kroz isto je velika stvar", objasnio je Drejper svoj odnos sa Sinerom posle pobede nad De Minorom.

Nema sumnje da će susret sa Drejperom, makar sa te psihološke strane, za Sinera biti melem na "medijsku ranu". Britanac neće biti taj koji će se služiti prljavom taktikom, misaonim igricama i Janik može da se koncentriše maksimalno na teren.

Ono što sledi posle, druga je stvar, jer će ko god da pobedu u meču ove dvojice, za kraj morati da se za pehar bori sa nekim od Amerikanaca.

I tu će pritisak na stubu doseći maksimalnu tačku.

Znamo koliko Amerika čeka na titulu na US Openu - više od dve decenije. Tijafo ili Fric imaće svu moguću vrstu podrške, ne samo sa tribina najvećeg teniskog stadiona.

Ako se nađe u toj poziciji, Sineru neće biti nimalo prijatno. Prosto, ovo je šansa za domaćine da sruše favorita i prekinu niz sušnih godina.

I da šarenilo grend slem sezone bude dopunjeno svežim, američkim bojama. Jer i kod devojaka, može da se desi da bude i američko finale, a to bi već bio opšti praznik u Njujorku.

Otuda, Siner na tom putu nosi veliki, dvostruki teret - favorita broj jedan i "prozvanog". To kako će ga nositi može značajno da odredi njegov dalji put kroz teniski svet.

Ali Federerove reči ne bi smeo da smetne s uma. Bila je to opomena, na vreme. 

Podeli:

Komentari 25

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Dosta je bilo izvinjenja"

Tokom poslednjih 20 godina Zakerberg i Facebook prošli su kroz brojne uspone i padove, a zbog jedne stvari osnivač ove kompanije naročito žali.

Zimo

13:30

16 h

Novo Sport Video Menu