Nova vest
Tenis 2

3.9.2024.

8:00

Šteta što ovo nije finale US opena

Pogled na žreb govori da zakazani meč Danila Medvedeva i Janika Sinera zapravo predstavlja finale pre finala US opena.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Čini se da novi, 13. međusobni duel dvojice teniskih asova, dolazi prerano, već u četvrtfinalu njujorškog Grend slema.

Karlos Alkaras je ispao u drugom, Novak Đoković u trećem kolu, a u međuvremenu su upravo Italijan i Rus ostali jedini šampioni nekog turnira iz edicije "velika četvorka".

Siner se može pohvaliti trofejom sa Australijan opena, dok je Medvedev jedini osvojio upravo ovde na "Flašing Medouzu" 2021. godine.

Ove godine su se sastajali tri puta i to baš u završnicama velikih takmičenja – u finalu Melburna, polufinalu Majamija i četvrtfinalu Vimbldona.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Upravo bi se poslednjeg meča iz Londona od pre nekoliko meseci Medvedev najradije sećao, pošto je slavio posle pet setova.

"Pokušaću da razmišljam više o Vimbldonu nego o Australijan openu (smeh). Imali smo još nekoliko teških mečeva, uz ova dva. Mislim u Majamiju, na primer. Osećam kao da znamo dosta o našoj igri i onda uvek dolaze ti momenti, đus, brejk lopta, da li da ga iznenadiš ili ne, šta će uraditi, šta ja da uradim. Nadam se da ćemo imati sjajan meč. Ako želim da ga pobedim, moraću da budem na najboljem nivou kao što sam bio par puta. Biće to odličan meč", rekao je Medvedev.

Čudni su ti međusobni dueli dvojice igrača, pošto se nekako igralo u naletima i nizovima.

Svih prvih šest mečeva (Marsej x2, Torino, Beč, Roterdam, Majami) pripali su Medvedevu, da bi potom Siner vezao pet trijumfa.

Redom je dobijao mečeve u Pekingu, Beču, Torinu, Melburnu i Majamiju, pre nego što je Medvedev slavio na Vimbldonu.

Profimedia

Teško je reći ko je zapravo favorit. Po rezultatima ove sezone i rangu na ATP listi, definitivno je Siner. Ali...

Upravo je Italijan nedavno bio u centru doping skandala, koji je potresao tenis, tako da se očekivalo da sve to utiče na mladog momka iz južnog Tirola.

Spolja gledano, izgleda da nije uopšte. Siner se ponaša najnormalnije, kako na treninzima, tako i na mečevima, a ni na konferenciji nije imao "ispade".

E sada pitanje je kako stvari stoje u njegovoj glavi, jer čitava ova situacija nije baš svakodnevna i sigurno je da se nikada nije susretao sa nečim ovakvim.

Igrački, može se pohvaliti dobrom formom, pošto je u Njujork stigao ni manje ni više nego sa masters titulom osvojenom u Montrealu.

Profimedia/ChrysleneCaillaud/Panoramic

Osim početnog seta na turniru, koji je izgubio od Makenzija Mekdonalda, lako je izašao na kraj, kako sa njim, tako i sa Aleksom Mikelsenom, te Kristogerom O'Konelom.

Osim dva taj-brejka, nije mu bilo mnogo teže ni sa Tomijem Polom, od koga su mnogi, naročito Amerikanci, očekivali da pomrsi račune Italijanu.

Ovo četvrtfinale za Siner predstavlja izjednačenje najboljeg rezultata u Njujorku u karijeri, pošto je istu fazu igrao i 2022, kada ga je izbacio Alkaras, koji je nešto kasnije osvojio titulu i postao najmlađi broj jedan u istoriji Tura.

Ni slučajno ne treba otpisivati Medvedeva, koji najbolje rezultate na Grend slemovima pravi upravo u Njujorku.

Ne računajući prvih nekoliko sezona, dok je još bio klinac, Medvedev na US openu stiže do završnica maltene konstantno od 2019. godine.

Tada je igrao i finale protiv Rafaela Nadala, koje je izgubio posle pet setova, uprkos tome što se vratio iz zaostatka od 0-2.

EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Godinu dana kasnije je stigao do polufinala, da bi titulu osvojio 2021, pobedivši u finalu Đokovića, kojeg je tada sprečio da kompletira kalendarski Slem.

Podbacio je malo 2022. sa osminom finala samo, dok je prošle sezone opet dogurao do samog kraja, s tim da mu je Novak režirao "osvetu".

Upravo će srpskog tenisera Medvedev prestići na ATP listi ukoliko savlada Sinera u sredu.

Definitivno ima igru za tako nešto, a činjenica je i da protiv Sinera zna kako, pošto vodi sa 7-5 u pobedama.

Nema naročito dobru sezonu iza sebe, tek dva finala, Majamija i Australijan opena, u kojem ga je posle velikog preokreta i pet setova pobedio upravo Siner.

Uspeo je Medvedev da mu se revanšira na Vimbldonu u četvrtfinalu, ali to bi tek bila dobra priča za njega kada bi isto ponovio u Njujorku, gde bi automatski postao glavni pretendent na trofej.

B92.sport

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu