Nova vest
Tenis 23

2.9.2024.

8:00

Đoković je zadovoljan uprkos krahu

Dvadeset šest dana nakon olimpijskog zlata, Novak Đoković je završio svoju Grend slem priču za ovu sezonu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Nenadanim porazom od Alekseja Popirina u trećem kolu US opena izgubio je šansu da se domogne titule na jednom od najvećih turnira.

Nijedan trofej na Grend slemu – takav gorak ukus Novak nije doživeo još od 2017. godine, kada je operisao lakat.

Pre toga, moraćemo da odemo u 2009. godinu, kada Đoković poslednji put nije trijumfovao na nekom od takmičenja iz "velike četvorke".

Da stvar bude gora, Đoković generalno nema nijednu ATP titulu ove sezone, što mu se nije desilo još od 2005. godine, kad je bio na samom početku karijere.

Nema još mnogo vremena da upiše prvenac u 2024, pošto je ostalo nekoliko meseci, tokom kojih će igrati najverovatnije samo u Šangaju i Bersiju, odnosno Torinu, ako obezbedi Završni masters.

Profimedia

Novak, kao najveći svih vremena, postavio je takve standarde da je zadovoljan samo kada osvaja sve.

Pristajanje na bilo šta manje očigledno je nemoguće za čoveka, koji dominira tenisom manje-više od 2011. godine.

Postavlja se pitanje da li je to-to, da li je konačno došao neizbežni trenutak smene generacija, o kojoj smo mnogo puta pričali, naročito posle ovakvih Novakovih poraza.

Pritom ne misli se na nagli pad Đokovića, koji još uvek može da dostigne visine.

Čak i ovakvu sezonu kakva je, praktično svi teniseri iz ATP karavana bi je prihvatili oberučke.

Ove godine su ga pobedili Alehandro Tabilo, Tomas Mahač, Luka Nardi, sada i Aleksej Popirin. Nije se to pre tek tako to dešavalo.

Profimedia

Njegovi porazi od najvećih rivala, Sinera u Australiji, te Alkarasa na Vimbldonu, bili su skoro pa ubedljivi. U Londonu sigurno.

Ipak, to što je Đoković stigao do finala Vimbldona samo šest nedelja nakon operacije meniskusa desnog kolena svedoči o činjenici da još uvek može da bude sila na Grend slemovima.

"Rolan Garos, imao sam osećaj da mogu da osvojim titulu, ali sam se povredio. Finale Vimbldona, najveći Grend slem uspeh ove godine. Olimpijada je bila najveći cilj, dobro sam se spremio za nju... Dovoljno je, ako je takva godina da sam osvojio samo OI, prihvatiću. Čekao sam čitav život. Rezultatski je ovo najslabija sezona u poslednjih 15 sezona", rekao je Đoković posle poraza od Popirina.

Novak se već mesecima oporavlja, skoro da nema odmora i zbog toga njegova igra trpi. Na meču sa Australijancem potpuni se raspala.

"Nisam svež od početka treninga, pokušavao sam da nađem igru. Jako brzi uslovi, drugačiji u odnosu na šljaku. Mučno je bilo igrati na ovaj način i osećati se ovako sa reketom u rukama. Osećao sam se i delovao amaterski na momente", kazao je Novak.

Otkako se vratio posle operacije servis je bio kritičan, da bi u Njujorku doživeo vrhunac, u lošem smislu.

B92.sport

Tek 52 odsto ubačenog prvog servisa u poređenju sa karijernim prosekom koji je veći od 60. Potom, 32 duple greške u 38 servis gemova u tri kola.

Taj najveći uspeh u sezoni, koji je toliko dugo čekao da je on postao opsesija, olimpijsko zlato, uticala je sigurno na nastup na US openu.

Odličje iz Pariza zapravo baca novu senku na celokupnu sezonu Đokovića. Završnice Grend slemova, osim US opena, te trijumf, na ovakav način na Igrama, sigurno da popravlja utisak.

Novak je ove godine postao najstariji svetski broj jedan u istoriji, ali i osvajač zlatne olimpijske medalje, prešao je "kotu" od 1.100 pobeda, prvi je igrač koji ima više od 90 pobeda na svakom od Grend slemova...

Đoković će se vratiti na Australijan open, kada su u pitanju Grend slemovi, želeći da stigne do 11. trofeja u Melburnu.

Videti da li će Novak moći da se "resetuje", biće jedna od ključnih teniskih priča u 2025. godini.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu