Nova vest
Tenis 0

1.9.2024.

18:00

Amerika u malom FOTO/VIDEO

Novak Đoković je eliminisan sa US opena, ali turnir ide dalje. Vreme je da se upoznamo sa kompleksom na "Flašing Medouzu".

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Nacionalni teniski centar "Bili Džin King" od 1978. dom je poslednjeg Grend slema u sezoni, koji se igra krajem avgusta i početkom septembra.

Generalno gledano, bar iz ugla novinara, možda i najbolji od svih turnira iz klase "velike četvorke".

Svaki ima nešto, ali se čini da je na US openu sve nekako kompaktnije, opuštenije, na dohvat ruke, iako daleko od toga da je minimalistički.

Naprotiv, megalomanija (ne u pogrdnom značenju) je očigledna, uostalom kao i sve u Njujorku, Americi generalno.

Ovde sve mora da bude na veliko, od hrane (porcije, začini, ukusi), pića, čije su flaše i čaše veće nego u Evropi, pa sve do terena, bitnih za našu priču.

Te grdosije od čelika i betona dominiraju centrom, a ima ih ukupno 17. Tu su "Artur Eš", "Luis Armostrong" i "Grendstend" koji odudaraju. Još 14 "okolnih" terena se koriste tokom uvodnih rundi, ali i za treninge i mečeve juniora.

Najveći je naravno "Artur Eš", ne samo u kompleksu, već u celom svetu, sa kapacitetom većim od 23.000 sedišta.

Za izgradnju ovog stadiona utrošeno je ukupno više od 5.500 tona čelika. Krov, težak 800 tona, može da se zatvori za šest i po minuta, a kada se zatvori, može da primi 2,6 milijardi teniskih loptica.

Da biste uopšte ušli u kompleks, uz kartu, o čijim cenama smo pisali, morate proći i bezbednosnu kontrolu.

Zabranjene su velike torbe, paketi, staklene flaše, alkohol, video kamere, računari, oružje, životinje, zastave, reketi, dronovi,selfi štapovi, maske, neodobreni transparenti, svi uređaji koji mogu da ometaju igrače – i sve to je detaljno navedeno na zvaničnom sajtu.

Amerikanci su definitivno majstori marketinga i organizacije i apsolutno sve na turniru podređeno je navijačima.

Prostora oko terena nema baš mnogo, ali je zato centralni trg sa fontanom ispred "Eša" mesto okupljanja i glavne zabave ovde.

Možete sedeti tek onako ili u restoranu, baru, kojih ima zaista dosta – pića i hrane koliko volite.

Takođe, na glavnom trgu obezbeđeni su i veliki ekrani na kojima se prikazuju najzanimljiviji mečevi.

Uspomenu na US open možete vrlo lako nabaviti, pošto ima nekoliko zvaničnih prodavnica u kojima se prodaju stvari i suveniri.

Izvor: B92 sport

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu