Nova vest
Tenis 2

31.8.2024.

19:15

Đoković kao Alkaras – misterija zvana US open

Polako se sležu utisci posle šokantnog poraza Novaka Đokovića u trećem kolu US opena.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Neuspeh u meču sa Aleksejom Popirinom, Australijancem, koji igra u životnoj formi, pokreće mnoga nova-stara pitanja.

Novak se kroz karijeru često susretao sa otpisivanjem nakon ovakvih neuspeha i, kao po pravilu, uvek je uspevao da se vrati i napravi podvig.

Nekad su razlozi ispadanja i poraza u bitnim mečevima bile povrede, nekada jednostavno loše partije, kao ova što je odigrao protiv 25-godišnjeg momka iz Sidneja.

Probali smo da analiziramo razloge Novakovog kolapsa na "Artur Ešu" – ispražnjenost zbog olimpijskog zlata, fizička i mentalna, loš servis, nedostatak motiva.

Profimedia

Teško je proceniti šta je u pitanju, toliko da ni sam Novak na konferenciji za medije nije imao odgovor.

"Nemam objašnjenja. Raspala mi se igra totalno. Nisam svež od početka treninga, pokušavao sam da nađem igru. Jako brzi uslovi, drugačiji u odnosu na šljaku. Mučno je bilo igrati na ovaj način i osećati se ovako sa reketom u rukama", rekao je Đoković.

O kraju ere "velike trojke" sada se već ozbiljno piše, pošto Novak i dalje ne zna za ATP titulu ove sezone, što se nije dogodilo od 2005. godine.

Od 2002. se nije desilo da niko od ovog trija nije osvojio bar jednu Grend slem titulu.

Konkretno Novaku, se to nije dogodilo još od 2017. godine. Stizao je do kasnijih faza na Australijan openu (polufinale), Rolan Garosa (četvrtfinale) i Vimbldonu (finale), ali je na US openu podbacio.

Njujorški Grend slem ostaće večita misterija, ne samo zbog Đokovića, nego generalno – govorimo o najnepridvidljivijem turniru iz klase velikih turnira.

EPA-EFE/CJ GUNTHER

Punih 16 godina niko nije odbranio titulu. Poslednji, koji je to učinio, bio je Rodžer Federer.

Švajcarac je u periodu od 2004. do 2008. vezao pet titula u "Velikoj jabuci".

Od tada je na "Flašing Medouzu" slavilo čak devet različitih igrača – Đoković, Nadal, Del Potro, Vavrinka, Mari, Čilić, Tim, Medvedev, Alkaras.

Od svih njih, u ovogodišnjem žrebu ostao je samo Medvedev, dok Grend slem titulu ima još samo Janik Siner.

US open je oduvek bio najteži za prognozu i iznenađenje su oduvek bila viđena u velikoj meri. Često su do završnica dolazili igrači, kojima bi to na kraju bio i najvećih uspeh u karijeri.

Profimedia

Podatak da će neko od ovih igrača (Van de Zandshulp, Drejper, Gofan, Mahač, De Minor, Evans, Arnaldi, Tompson) igrati polufinale, dovoljno govori u prilog ovoj priči.

Specifični su uslovi ovde u Njujorku. Tereni su brži nego ranijih godina, vreme je izuzetno teško, i ako nisi otporan i prilagodljiv, lako ti se priča završi.

Tu je i umor. ATP iz godine u godinu ima sve gušći raspored, tako da do kraja avgusta teniseri, naročito oni koji konstantno stižu daleko na turnirima, budu i te kako iscrpljeni.

Ovosezonski US open je prvi Grend slem još od 2002. da u osmini finala nema drugog ili trećeg nosioca.

Najveći favorit definitivno ostaje Siner, prvi reket sveta, s tim da bi već u četvrtfinalu mogao da naleti na Medvedeva, šampiona iz 2021, Rusa kome uslovi u Njujorku baš odgovaraju.

Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Vrlo lako bi moglo da se desi da pobednik ovog duela na kraju se okiti i trofejom, iako i na drugoj strani žreba ima solidnih igrača.

Pre svih Saša Zverev, koji je doduše bolje izgledao na nekim prethodnim Slemovima, poput Rolan Garosa. Ipak, zna kako je to igrati finale US opena, u kojem je nastupio 2020. i ispustio 2-0 protiv Tima.

Solidne šanse daju se i domaćem predstavniku Frensisu Tijafou, koji je izbacio Bena Šeltona, a da bi stigao do same završnice, moraće da se izbori sa Novakovim "dželatom", Popirinom, a potom i sa starim znancima, Rubljovim ili Dimitrovim.

U žrebu imamo još jednog bivšeg finalistu, Kasper Ruda (2022), kome neće biti nimalo lako u duelu sa Amerikancem Tejlorom Fricom.

Seča favorita pokazala je da je prognoza US opena vrlo nezahvalan posao, ali, ako ništa, drugo, ta nepredvidivost će ljubiteljima tenisa biti uteha za to što su glavne zvezde, Đoković i Alkaras, izgubili mogućnost da zakažu novi spektakl i bore se još jednu Grend slem titulu.

B92.sport

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu