Nova vest
Tenis 39

31.8.2024.

11:00

Zašto je Đoković igrao "kao amater"?

Odgovor na to pitanje ne zna ni sâm Novak.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Kako objasniti onda poraz od Alekseja Popirina, 28. tenisera sveta, koji je prvu titulu osvojio nedavno u 25. godini.

Ruku na srce, Popirin, igrač kao igrač, prosečan – nivo, koji je Novak u 99% odsto slučajeva prolazio manje-više bez većih problema.

Koliko puta je Đoković preskočio rivale kao što je ovaj momak iz Sidneja, čak i ako odigraju vrhunski meč.

Popirin, prema sopstvenom priznanju, nije odigrao najbolje što može, ali dovoljno da pobedi najvećeg u istoriji ove igre.

Izvor: B92.sport

To samo po sebi govori koliko je Novak bio loš u ovom meču trećeg kola US opena.

"Nije ovo bio možda moj najveći nivo zato što sam igrao neke mečeve gde sam se osećao bolje nego danas. Postavio sam se dobro taktički i ipak odigrao jedan od najboljih mečeva. Nivo jeste bio veliki, ali", rekao je Popirin.

Više je razloga ovako lošeg izdanja Đokovića, mada se ni za jedan ne može reći da je bio taj – ključni.

Prvo što pada na pamet su Olimpijske igre u Parizu, na kojima je Novak osvojio toliko čekano zlato.

Znamo da je došlo do emotivnog pražnjenja, osvojio je jedino što mu je nedostajalo u prebogatoj karijeri, ali...

Montreal je preskočio, baš kao i Sinsinati, dok je u Njujork došao kao da je bio pod moranjem.

b92sport

Nije to bio onaj Đoković. Kao da nije bio ni naročito raspoložen, a i dobro poznata nervoza i tenzija koju nameće timu, kao da je nedostajala.

To nije bio samo slučaj na treninzima, već i na mečevima, na ovom protiv Popirina tako očigledan.

Umeo je Đoković "milion" puta u ovakvim situacijama da nađe motiv, iznudi provokaciju sa tribina – i krene u preokret.

To je ovoga puta izostalo. Tek je u trećem setu prvi put stegao pesnicu, pozvao navijače da ga pozdrave, ali ni to nije izgledalo kao što ume.

Prema svom timu gotovo da se nije ni okretao, kao da nisu ni postojali. Tek poneki kiseli osmeh, možda neko dobacivanje, ali ništa ozbiljno.

Posle konferencije za medije bilo je jasno zašto je sve to izostalo. Jednostavno ni Đoković nije verovao da može.

EPA-EFE/CJ GUNTHER

Kao da je bio svestan svog lošeg tenisa i još goreg početnog udarca, čiji su procenti prvog servisa bili najgori mogući u prve dve runde protiv Albota i Đerea.

"Nemam objašnjenja. Raspala mi se igra totalno. Nisam svež od početka treninga, pokušavao sam da nađem igru. Jako brzi uslovi, drugačiji u odnosu na šljaku. Mučno je bilo igrati na ovaj način i osećati se ovako sa reketom u rukama. Osećao sam se i delovao amaterski na momente. To je realnost. Sastavni deo sporta. Može biti da je Olimpijada uticala na to, veliko pražnjenje. Bilo je razmišljanja da li uopšte da dolazim ovde", rekao je Đoković.

Čak i u takvom stanju, kao da su svi potajno mislili da će Novak uspeti da preokrene 0-2 u setovima, naročito nakon što je osvojio treći period.

Ali, propustio je šanse koje mu je na tacni nudio Popirin. Dve brejk lopte u drugom, a onda i u šestom gemu, kada je već bio u zaostatku.

Potom je izgubio još jedan maratonski servis gem i to je bilo to, uprkos tome što je jedan brejk vratio, čisto da produži susret.

Pored ovakvih propuštenih prilika u četvrtom setu, vredi se prisetiti i onih silnih, pet brejk lopti u prvom setu. Ko zna šta bi bilo da je Novak osvojio prvi set.

Profimedia/Mpi04/Media Punch/Alamy Live News

Mada, ako se vratimo na činjenicu da je Novakov generalni nivo bio i te kako loš na ovom meču, možda ni osvajanje prvog seta ne bi garantovalo uspeh u ovom duelu.

Sve je u magli što se tiče Novakove budućnosti. Može da ode i na jednu i na drugu stranu.

Toliko puta je pronalazio motiva da nastavi i pomeri granice, koje je često i sam ranije postavljao. Sa druge strane, možda mu je svega preko glave, osvojio sve što se može osvojiti, postavio standarde i komotno može da se oprosti.

"Ne razmišljam baš daleko. Razmišljam šta ću sutra i sledeće nedelje. Vratiću se u Beograd, porodici, pa ću da vidim šta dalje", rekao je Đoković.

Prema planu je sada nastup u Dejvis kupu protiv Grčke sredinom septembra, a onda kasnije i Masters u Šangaju, gde ga nije bilo pet godina.

Potom sledi i Bersi, a onda i Završni masters koji bi svakako želeo da igra i za koji, za sada, ima uslov da nastupi, pošto je sedmi u generalnom poretku sa 3.260 prikupljenih bodova ove sezone.

B92.sport

Podeli:

Komentari 39

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu