Nova vest
Tenis 63

30.8.2024.

17:00

Totalna katastrofa Alkarasa

Upravo je ovako španski "As" opisao debakl Karlosa Alkarasa na US openu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/UPI

Od osvajača ovog turnira 2022, bolji u drugom kolu bio je Botik van de Zandshulp – maksimalnim rezultatom.

Apsolutno iznenađenje priredio je Holanđanin (28), koji je zbog povrede umalo otišao u penziju, što je i dalje opcija, kako priznaje na konferenciji za medije.

Alkarasova američka turneja bila je ispod svakog nivoa, a veliki problem za njega predstavlja to što zapravo ne zna šta je problem.

Karlitosa je u Sinsinatiju izbacio vremešni Gael Monfis, potom ovaj poraz ovde, dok u Montrealu nije ni igrao zbog Olimpijskih igara u Parizu.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Kao jedan od razloga "provejava" upravo taj neuspeh u finalu Igara protiv Novaka Đokovića, iako Alkaras tvrdi da to nema nikakve veze sa trenutnim stanjem.

"Nije me poraz od Novaka uopšte poremetio uoči dolaska ovde. Nisam razmišljao o tome mnogo. To što sam bio blizu zlatne medalje bilo je teško na momente, sat i 50 minuta posle meča, ali kada shvatim šta sam postigao, to je bila srebrna medalja, sjajno dostignuće", rekao je Alkaras.

Onaj slom posle poraza u Parizu, suze koje nije mogao da zaustavi, kao da su bile pokretač svega što se dešavalo u narednih mesec dana.

Kao da je upravo od tog trenutka izgubio kompas, pre svega na mentalnom planu, što se pokazalo i u Ohaju, gde nije bio tužan, ali ljut svakako.

Po prvi put u karijeri je razlupao reket tokom meča. Ni tada nije znao o čemu se radi.

"Ne znam otkuda ovakav osećaj, ali nisam mogao da se kontrolišem. Nisam mogao da budemo bolji. Imao sam osećaj da je bilo nemoguće pobediti", rekao je Alkaras.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Došao je ovde, bio ne preterano ubedljiv na startu protiv anonimnog Li Tua, koji mu je uzeo set, pre nego što mu je Van de Zandshulp uzeo sve.

Potpuno nemoćan bio je 21-godišnjak iz Mursije, koji nije mogao da se stabilizuje i pronađe ritam i nivo igre na vreme.

"Upravo je u tome problem, što sedim ovde posle mečeva u kojima sam se osećao tako, da ne mogu da se nosim sa tim, da nisam mogao da promenim meč... Tako da moram da razmislim o tome", kaže Karlitos.

Ne može se reći da Alkaras nije radio i bio nedovoljno pripremljen, bar ne fizički, pošto mu je radna etika bila na visokom nivou na "Flašing Medouzu".

Tačan kao Švajcarac, svakog dana dolazio je na trening. Fokus je bio na maksimumu, ali se čini kao da, ipak, nečim nije bio zadovoljan.

Osećala se ta nervoza u vazduhu i kao da je na neki čudan način osmeh, po kojem je prepoznatljiv, nestao sa njegovog lica.

Moraće brzo da pronađe onaj "mod" u kojem je, činjenično, bio tokom većeg dela ove sezone, u kojoj je uostalom i osvojio dve Grend slem titule, Rolan Garos i Vimbldon.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Kad se malo bolje pogleda, ovo kao da je "deja vu" za Alkarasa, pošto je i prošle sezone bio dominantan tamo sve do Vimbldona, nakon kojeg nije mogao da se sastavi, pa je na titulu čekao do Indijan Velsa ove godine.

Naredni izazov za Karlosa biće Dejvis kup. On će se pridružiti reprezentaciji 6. septembra, kada će se u Njujorku igrati polufinala, faza u kojoj je on prošle godine stao.

Upravo će iz tog razloga Alkaras izgubiti 670 poena, zbog čega će ga Saša Zverev sigurno prestići. Pašće dodatno ukoliko šampion US opena bude Đoković ili Medvedev.

Alkaras je porazom od Van de Zandshulpa zapečatio i katastrofu španskog tenisa na US openu.

Alehandro Davidovič Fokina, Albert Ramos, Pablo Karenjo Busta i Haime Munar su ispali odmah, dok su u drugoj rundi stali Roberto Bautista Agut, Pedro Martines i Roberto Karbaljes Baena.

Prvi put u 21. veku Španija neće imati predstavnika u trećoj rundi Grend slema. Poslednji put se to desilo upravo u Njujorku 1999. godine.

B92.sport

Podeli:

Komentari 63

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu