Nova vest
Tenis 10

30.8.2024.

9:05

Najveća Đokovićeva briga na US openu

Nije Novak Đoković imao problema, bar ne rezultatskih, da se plasira u treću rundu US opena.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/Mpi04/Media Punch/Alamy Live News

Tu ga čeka Aleksej Popirin, neko ko je poznat po jako dobrom servisu, udarcu, koji srpskog asa poprilično muči i brine u Njujorku.

Radu Albot, rival na startu, očigledno je klasa ispod, tako da ga je Đoković preskočio praktično bez pomoći servisa (47%).

Bio je to najmanji procenat prvog servisa u karijeri za Novaka, kada je reč o mečevima na Grend slemu, kojih je odigrao čak 427.

Nije mnogo bolji bio ni na susretu sa Laslom Đereom (47,2%), koji ga je, dok se nije povredio, zajedno sa teškim uslovima, solidno mučio.

Igrač kao što je Đere osećao se komforno sa osnovne linije u duelu sa Novakom, protiv kog očigledno zna kako treba da igra.

Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Novak je morao da "kopa" za svaki poen, pošto lakih nije bilo i za svaki je morao pošteno da se namuči.

"Grozno sam servirao. Kad igrate bez servisa, morate da trčite i trčite", kazao je Đoković posle meča sa Đereom.

Popirin, sa druge strane, tih problema nije imao. Posle dva kola, u kojima je pobedio Sunvu Kvona i Pedra Martinesa, odservirao je 27 asova.

U tom parametru je držao 11. poziciju na US openu, ali je u jednom dominirao – čak 58 odsto poena kada je ubacio prvi servis, rival nije uspeo da odigra ritern.

Statistika, doduše, često ume da navede na pogrešan trag i svaki meč je priča za sebe.

Novak jeste priznao da mu je servis bio užasan, ali dobra vest je da je osvojio 74 odsto poena na prvi servis, ali i 53% na drugi, što je zapravo bolji procenat nego što ima Popirin.

Profimedia

Spomenuti ritern bi, uostalom kao i u većini mečeva, mogao da odigra presudnu ulogu u ovom duelu zakazanom u noći između petka i subote od 1.00 čas.

Znamo da je Đoković najbolji riterner svih vremena, ali se i Popirin dosta popravio u poslednje vreme.

To je pokazao nedavno u Montrealu, gde je postao prvi Australijanac još od Lejtona Hjuita 2003. koji je osvojio masters titulu.

Za ovu priču bitno, Popirin je popravio procenat osvojenih poena na protivnikov drugi servis i to drastično, upravo u Kanadi.

Svakako je blagi optimista pred duel sa Novakom, koji bi, ukoliko servis opet ne bude radio kako treba, mogao da ima problema.

"Znamo da ima dobar servis i forhend, ali se njegova kretnja popravila. Ne pravi toliko grešaka kao ranije, generalno je napredovao. Ima samopouzdanje i igra sjajan tenis i nema razloga da ne veruje da će biti sjajna predstava i da veruje u pobedu. Ipak, znam šta bi trebalo da uradim, uradiću domaći", rekao je Đoković.

EPA-EFE/JAMES ROSS

Novak možda jeste dobio sva tri međusobna duela, od čega dva na Grend slemu, ali nisu to bili laki mečevi za četvorostrukog šampiona US opena.

U oba navrata Popirin je uspevao da osvoji set, s tim da je u Melburnu bio bliži tome da ozbiljnije naudi Đokoviću.

Tada je pri rezultatu 1-1 propustio tri vezane, a potom i četvrtu set loptu, u trećem periodu, pre nego što je Novak ubrzao i stigao do trijumfa.

Što se tiče vimbldonskog okršaja nedavno u Londonu, Aleksej je tada vodio sa 1-0 u setovima, međutim, Novak je podizao nivo igre tokom meča, pre nego što je naposletku i slavio.

"To pokazuje da sam u stanju da se takmičim sa najboljima na svetu. Ono što sam shvatio iz tog meča jeste da sam se osećao prijatno kada sam izašao na teren. Nisam bio 'zapanjen' ili nešto slično. Osećao sam se kao da je taj meč kao i svaki drugi. To ima veze sa zrelošću i iskustvom", rekao je Popirin.

Popirin nikada nije kročio na "Artur Eš" stadion, čak ni kao navijač. U petak će probati što brže da se adaptira, pre nego što sat "otkuca" 19.00 po lokalnom vremenu, kada će početi meč.

B92.sport

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu