Nova vest
Tenis 3

29.8.2024.

8:30

Munje i gromovi

Popusti i prijateljski mečevi ne postoje u tenisu. To je, videli smo savršen primer, večita borba na sve ili ništa.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Pitajte Novaka Đokovića ili Lasla Đerea o ovom poslednjem njujorškom gladijatorskom okršaju na Artur Ešu". Ili još bolje, pogledajte meč ponovo. Ili onaj od prošle godine, na istom mestu. Sve će vam biti jasno.

Zujalo je na stadionu sve vreme kao u košnici. Nole i Laslo nisu se obazirali na nova pravila, šetanju američke publike između poena, bili su zaokupljeni dešavanjima na terenu. A tamo je bilo mnogo toga za videti.

I još nešto - Novakova jubilarna, 90. pobeda u Njujorku. Dobrodošao u "Klub 90", jedini si sada tamo!

Na ponos srpskog tenisa, jer bio je to baš vatren, žestok okršaj, dok povreda Đerea na kraju nije uzela svoj danak. 

Navikli su nas Novak i Laslo na vatromet tenisa - tu je oduvek praštalo sa svih strana, ponavljam, bez popusta. I sada, bio je to testiranje poslednje serije projektila sa obe strane, opasnih verzija!

Laslo Đere je još jednom pokazao moć i snagu svog forhenda. Kada ga uhvati onako rano u penjanju, čak i jedan Novak može samo da se ukopa u mestu i posmatra egzekuciju. 

Ali i taktički je bio na nivou, raznovrstan, pun vrcavih udaraca i ideja, Novak je morao baš da se pomuči u računici kako sve da prebrodi.

Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Do kojih granica je išlo to nadjačavanje, svedoči i podatak da su prva dva seta trajala preko dva sata. Laslo je istrajavao u dugim razmenama, imao je fantastičnu defanzivu, delovalo je u pojedinim momentima da Novak nema rešenje kako da "priguši" njegovu rafalnu paljbu sa druge strane!

A u kakvim uslovima su igrali, bolje i da ne govorimo - ionako vlažan, sparan dan, završen je i bukvalno munjama i gromovima koji su parali nebo nad Velikom Jabukom, pa su Laslo i Novak ubačeni u "kutiju", u arenu, taj specifičan "svemirski brod" gde je tako malo vazduha pod zatvorenim krovom.

Ne čudi što je Novak često ostajao bez daha, neke od razmena sa Laslom prelazile su i granicu od 20 udaraca, ali ne običnih, nego razarajućih. Ako je neko ove dve godine u Njujorku testirao šampionsku spremu Đokovića, onda je to njegov prijatelj, Laslo. Pa je li onda ovo dobar znak? Jeste, svakako.

Prošle godine uveo ga je zamalo u tunel, vodio je momak iz Sente sa 2-0 u setovima, sada mnogima nije bilo jasno kako je Novak došao do 2-0!

Jer servis, onako loš servis Novaka, nismo dugo gledali.

Statistika kaže da je napravio osam duplih grešaka naspram jedne Laslove, a imao je i manji broj asova, 3-11.

Gotovo da se ne pamti kada je Novak jedan meč (makar i ovako, predajom rivala) završio ispod 50 odsto ubačenog prvog servisa - stao je na 47, naspram Đereovih 59.

Doduše, uspeo je da osvoji 79 odsto poena posle prvih servisa i 49 posle drugih, Laslo je tu bio slabiji sa 65 odnosno 37 odsto.

Profimedia/Fatih Aktas / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Gde je Đere grešio? U tome što bi ponekad neku od tih raketa poslao zaista prejako, u aut, pa su se i ti pokloni složili da Novak dođe do 6:4, 6:4, a onda je usledilo ono što niko ne voli, povreda.

Šteta je za Lasla, jer je sa ovakvom igrom, mogao da bude opasan po bilo kog rivala i mogao je sigurno bar još koje kolo, iako njegova igra na pripremnim turnirima nije delovala ohabrujuće.

Čini se da groznica večeri na "Artur Ešu" ima neko stimulativno dejstvo na Đerea, kom pak dosta odgovara i Novakova igra, što je i sam Novak istakao posle meča. I sve su to bili dovoljne tačke da vidimo zaista jedan veoma, veoma dobar meč, ako se zanemari to da je ovo bilo Novakovo ne tako impresivno izdanje.

Velika stvar u sportu je i što kada vam ne ide, kao Novaka ovog puta servis (ali i još neki elementi), uspete da pobedite. Takve stvari mogu da rade samo pravi šampioni.

Otuda, Novak, kog je mučio stomak tokom meča, moraće da poradi na početnom udarcu jer će mu za ono što planira, a to je odbrana titule, biti potrebni daleko precizniji i bolji početni udarci, sa mnogo većim procentom ubačaja.

Laslu, s druge strane, možemo poželeti što brži oporavak i to da nastavi da igra u ovakvom ritmu, jer onda ni rezultati na narednim turnirima neće izostati.

Konačno, možda je ovaj meč sa Laslom, bio dobra priprema Novaku za Popirina, koji je pokazivao zube u mečevima trećeg kola na Australijan Openu i Vimbldonu.

I još nešto, nije sjajno imati s druge strane mreže nekog ko vas odlično poznaje, kao Laslo Novaka.

Otuda, meč sa Popirinom biće donekle sličan, ali bez tog važnog elementa, dubinskog poznavanja igre onog drugog sa čestih treniranja tokom Dejvis kup mečeva i priprema. 

Možda je Novak popio nešto da reši problem sa stomakom, ali Popirin, kako nas je navikao, može da bude savršen aspirin. 

Pred kraj prve nedelje i taman za ono što dolazi posle, kada se kuje žezlo pobeda u završnim mečevima. 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu