Nova vest
Tenis 23

28.8.2024.

11:09

Najveći Novakov kritičar u problemu – ostao bez podrške u tužbi Zvereva

Teniski novinar Ben Rotenberg, na našim prostorima najpoznatiji po konstantnom kritikovanju Novaka Đokovića, upao je u veliki problem iz koga se ne može izvući sam.

Izvor: Sport Klub

Profimedia

Rotenberg je uzdrmao teniski svet u novembru 2020. kada je objavio prvi deo priče o tome kako je Aleksandar Zverev fizički i psihički zlostavljao tadašnju devojku.

Godinama je Rotenberg zbog toga pred sudom po tužbi nemačkog tenisera, a sada preko "gofundme.com" sajta skuplja novac da plati advokate.

"Moje ime je Ben Rotenberg. Od 2011. sam samostalni novinar. Za oko deceniju, izveštavao sam sa profesionalnih teniskih turnira za 'Njujork tajms', a često sam radio i za 'Reket magazin' u kome sam bio jedan od urednika, a pisao sam i za druge listove, uključujući i 'Slejt'.

Veliki deo mog posla odnosio se na ono što se dešava van terena, bio je fokusiran na susret i tenisa i kulture, ali je uključivao i istraživačko izveštavanje. Priča zbog koje sam u situaciji da tražim pomoć počinje pre skoro četiri godine, kada sam počeo da izveštavam o najvažnijoj priči u mojoj karijeri", navodi Rotenberg u opširnoj objavi na stranici sajta "gofundme.com".

Rotenberg dalje objašnjava kako je na Instragramu video objavu Olge Šaripove, nekadašnje devojke Aleksandera Zvereva, kako se sa njom sastao prvi put i kako je objavljen prvi deo priče.

Zatim objašnjava i zašto je drugi deo priče objavljen čak devet meseci kasnije i to u drugom časopisu.

Prvi deo priče o tome kako je Zverev zlostavljao svoju devojku objavio je "Reket magazin", drugi je objavljen u "Slejtu", prenosi "Sport klub".

Za oba teksta Rotenberg u svojoj objavi tvrdi da su provereni, da je razgovarao i sa osobama koje su mogle da govore na ovu temu i napominje da je ponosan što se upustio u ovaj poduhvat.

Dalje objašnjava kako je sve vreme imao podršku, pre svega finansijsku, od oba magazina koja su i dalje čvsrto stajala iza objavljenih tekstova.

Zverev vs Rotenberg

Iako u svojoj objavi Rotenberg povlačenje "Reket magazina" objašnjava razmimoilaženjem osnivača, zapravo izgleda da se činjenica da se "Reket magazin" povukao iz cele priče sastoji od toga da je sudija u Berlinu na jednom od saslušanja sam magazin izuzeo iz tužbe, a to su učinili i Zverevljovi advokati, pa je tužba "Zverev protiv Reket magazina i Rotenberga" postala "Zverev protiv Rotenberga".

Rotenberg sada traži finansijsku pomoć jer nema svrhe da sada odustane od žalbe koja može da ima tri ishoda, u kojima samo jedan znači da on ne mora ništa da plati – a to je da dokaže da je njegova priča tačna i da Zverev bude poražena strana u sporu, samim tim i strana koja mora da plati troškove.

U druga dva slučaja, Rotenberg će imati troškove od oko 22.000 dolara.

Rotenberg je već do sad skupio skoro 17.000 $ iz više od 250 donacija

Svima koji žele i mogu da mu pomognu, Rotenberg obećava da će, ukoliko mu novac ne bude potreban da plati sudske troškove, isti donirati organizaciji iz Vašingtona koja pomaže žrtvama nasilja u porodici.

Dalje se navodi kako su očekivano stigle tužbe za oba teksta:

"Zverev je podneo tužbe protiv oba lista i protiv mene za oba teksta, što nije bilo iznenađenje. Strogi američki zakoni o slobodi štampe ne bi mu dali nikakvu šansu, tako da Zverev tužbu nije podneo u Americi, ali nije to učinio ni u Monaku gde živi, niti u svom rodnom Hamburgu. Učinio je to u Berlinu gde su sudovi poznati po pristrasnosti prema slavnim ličnostima", navodi Rotenberg u objavi.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

5 h

Novo Sport Video Menu