Nova vest
Tenis 2

28.8.2024.

8:00

"Zemljotres" na US openu vredan istorije

Međedović završio drugi set, vreme je da požurimo, sad će Lajovićeva konferencija. Ali, kakva je ovo gungula ispred Medija centra?

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Zvuci oduševljenja, vrisak, gužva. Imate osećaj kao da prolazi neka od najvećih zvezdi belog sporta.

Stanje je pripravnosti, toliko obezbeđenja nema ni Novak Đoković kada mora da prolazi kroz "špalir" navijača.

Nije ovoga puta bio Novak, ni Alkaras, Siner, Medvedev, već – Danijel Evans, čovek koji je slavio u najdužem meču u istoriji na US openu.

Pet sati i 35 minuta bilo mu je potrebno da pobedi Karena Hačanova – 6:7, 7:6, 7:6, 4:6, 6:4.

"U četvrtom setu morao sam da proverim koji je set u pitanju. Nisam bio siguran koji set igramo", rekao je Evans, odmah nakon što je prošao pored nas, ispraćen gomilom ljudi i "gomilom" ovacija.

Izvor: B92.sport

Britanac je u odlučujućem periodu gubio sa 4:0, pre nego što je vezao šest gemova i stigao do nestvarnog preokreta.

Konačni poen je bio prikladan – tačno 22 udarca, sa Evansom u defanzivi, a onda i snažnim udarcem u ćošak, koji 23. nosilac Hačanov svojim bekhendom nije mogao da vrati.

Pravi potres, "zemljotres", usledio je na terenu posle tog poena. Imali ste utisak kao da je pobedu odneo neki domaći teniser u Dejvis kup meču.

Prethodni rekord, ako računamo mečeve od 1970. kada je uveden taj-brejk, držali su Stefan Edberg i Majkl Čeng iz polufinala 1992. godine.

"Bolelo me je celo telo zaista", kazao je Evans, koji se u završnom setu hvatao za potkolenicu, savijajući se od umora, ali i bolova.

Evans se ove sezone borio sa povredama, beleživši prilično skroman skor (4-17). Ova pobeda mogla bi možda da ga vrati na pravi put.

Nadali smo se da bi na pravi put mogao da se vrati i Hamad, spomenut na početku priče, ali – izdalo ga je telo u duelu sa Mađarom Fabijanom Marožanom.

Naizmenično su Međedović i Marožan dobijali setove, pre nego što su ušli u odlučujući, koji je tom logikom trebalo da pripadne srpskom teniseru, ali – nije.

Znamo razlog, a zna očigledno i Hamad. Fizička kondicija je iz nekog, nepoznatog razloga bila znatno slabija nego što je očekivao.

"Nisam ni ja baš siguran šta se desilo, znojio sam se više nego obično, a uslovi nisu bili tako teški. Podbacio sam fizički jako, što je čudno jer sam se dobro fizički osećao. Analiziraću šta je bilo. Znam kakve sam treninge radio, mislim da sam napredovao. Posle prvog seta, ne znam da li sam na 50 posto mogućnosti svojih mogao da igram. Džaba da si i najbolji na svetu ako nemaš fiziku da ispratiš", kazao nam je Hamad, vidno utučen.

Đoković i Đere su dan ranije zakazali srpski derbi u drugoj rundi, dok nije bilo zaista realno očekivati identičan scenario na suprotnoj strani žreba od Međedovića i Lajovića.

b92sport

Duci je odigrao sasvim solidan meč protiv favorizovanog Danila Medvedeva, na momente je bio i bolji rival, međutim, Rus nije džabe toliko dugo u vrhu.

Iako često deluje kao bambi na ledu, sa čudnim kretanjem, baš kao i izvođenjem udaraca, to ne menja činjenicu da je Medvedev vrhunski igrač.

"Ima dobar servis, voli da stoji daleko kad riternira. Ima jako velike poluge, sa distance nalazi uglove neverovatne. Kada osećaš da dominiraš, on se oseća komforno. Specifičan je igrač, posebno na tvrdoj podlozi što igra tako. Ranije su postojali igrači koji tako igraju na šljaci. Sa takvom tehnikom jako dobro nalazi uglove", opisao nam je Lajović iskustvo igranja protiv Medvedeva, kome je uspeo da uzme set na "Luj Armstrongu".

Identičnim rezultatom dalje su prošli Janik Siner i Karlos Alkaras. Sineru je set "otkinuo" Makenzi Mekdonald, a Alkarasu malo poznati Li Tu.

Profimedia

Janik, koji se i dalje oporavlja od doping skandala, uspeo je na vreme da se konsoliduje i "okrene" Amerikanca, dok je Karlos još jednom pokazao da ume da pobeđuje čak i kada ne igra baš dobro.

To je ta pozitivna crta kod Alkarasa, koji je u poslednje vreme više puta pokazao da može da se izbori sa protivnikom uprkos ne preterano impresivnoj igri.

Ni ovoga puta nismo mogli da prođemo bez nekoliko iznenađenja, od kojih je najveće ispadanje Stefanosa Cicipas od Tanasija Kokinakisa.

Adrijan Manarino je neočekivano lako izbacio Bornu Ćorića, baš kao što je i Botik van de Zandshulp izašao na kraj sa Denisom Šapovalovim. Isto tako, Jakub Menšik je razbio Feliksa Ože-Aljasima.

Sada polako, ali sigurno iščekujemo sredu, uz podsećanje na srpski okršaj Đokovića i Đerea (četvrtak, 2.30), dok će pre toga, negde oko 21.00, na teren i Miomir Kecmanović, koga čeka meč sa Lorencom Muzetijem, bronzanim iz Pariza.

B92.sport

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu