Nova vest
Tenis 0

28.8.2024.

9:12

Mama, budi ponosna

Zamislite ovo – imate 28 godina, najbolji vam je renking 186. mesto, a glavni žreb Grend slema ste igrali samo jednom, i to na specijalnu pozivnicu.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

To je vaš život, a onda vam neko kaže – "e, igraćeš za koji mesec sa Karlosom Alkarasom na centralnom terenu US opena, čak ima da mu uzmeš set!".

Verovatno biste pomislili da je neko u toj priči lud.

E, pa, nije. Barem ne što se tiče australijskog tenisera Tua Lija, potpunog anonimusa široj teniskoj javnosti.

Tu Li je to doživeo ove godine, ali cela njegova priča mnogo, mnogo je luđa od toga. A ako je neko zaslužio da mu se ovako rasplete sezona, to je sigurno on.

"On i ja smo odrasli zajedno, znam ga odtkad smo imali 10 godina. Neverovatno je koliko daleko je dogurao. On je završio karijeru na šest godina. Vratio se i danas je bio na terenu sa jednim od najboljih ikada", rekao je Nik Kirjos posle meča Alkarasa i Tua Lija.

Tu Li je prvo završio karijeru jer mu je svega bilo previše, pa je počeo da trenira juniore.

U jednom trenutku je morao da batali sve kako bi se posvetio majici, koja se borila sa rakom. Nakon što je preminula, vratio se i ponovo pronašao sreću igrajući tenis.

"Ona je uvek sa mnom. Stvarno verujem u to i to je sve što želim – da učinim roditelje ponosnim. A znam da će biti šta god se desilo", rekao je Tu Li jednom prilikom za sajt ATP-ja.

"Bilo je to jako teško za moju porodicu. I dalje nam nedostaje svakog dana. Kad god pričamo o njoj krenemo da plačemo. Ona je bila jedna od najboljih osoba na svetu".

Nije ovo prvi Grend slem Australijancu, pošto je 2021. igrao u Melburnu putem specijalne pozivnice.

Tada nije dobio glavni teren, daleko od toga, a protivnik je bio "samo" veteran Felisijano Lopes, koji je na kraju slavio sa 3-1 u setovima.

Ovaj izlazak na Slem je bio dosta drugačiji, i to ne samo zato što je stadion bio "Artur Eš", a protivnik četvorostruki GS osvajač Karlos Alkaras.

Tu Li je sada prošao tri kola mučnih kvalifikacija i nedvosmisleno zaradio ovaj glavni žreb, time ubivši bilo kakvu brigu o tome da li on zaslužuje da se nađe tu gde se nalazio.

"Večerali smo zajedno kao tim, slavili smo kvalifikacije, pili piće i odjednom mi je stigla poruka od navijača na Instagramu. Rekao mi je: 'Li, tvoj protivnik je Karlos Alkaras'. Pročitao sam to i rekao: 'Nema šanse!", otkrio je Australijanac kako je saznao da će igrati protiv Alkarasa.

Dodao je i da "ne živi u zabludi" i da ne misli da je favorit, ali, ne lezi vraže, tokom večeri na "Ešu" jedno pola sata je sigurno neko mislio da je upravo on taj od koga se očekuje da pobedi.

Tokom tih sat vremena Tu Li je leteo po terenu – stizao je šta je mogao i šta nije, pogađao šta je hteo i šta nije.

Alkaras:

"Bio je nervozan na početku, nije igrao dobro, ali se posle opustio. Ja sam igrao sjajno, neke greške tu i tamo, ali on je sjajan igrač. Pratiću mu rezultate. Ako bude igrao na ovom nivou, videćemo se veoma brzo".

Na kraju krajeva, koliko igrača se može pohvaliti time da su gubili brejkom set protiv Alkarasa, a da su taj isti set i osvojili? Jako malo.

Šta će sada biti sa ovim 28-godišnjakom niko ne može da zna. Poraz u prvom kolu USO mu nije doneo Bog zna šta, tek skok na oko 181. pozicije, ali će mu sigurno lepi "leći" 100.000 dolara kolika je nagrada.

Kao i mnogi igrači koji se ovako pojave niotkuda, Tu Li će verovatno ponovo da "nestane" sa najveće scene, te da nastavi borbu na čelendžerima.

Bilo kako bilo, imaće ovo veče na "Ešu" koje će prepričavati svojoj deci i unicima.

I, što je najbitnije, majka je sigurno ponosna. Da li je išta bitnije od toga?

Podeli:

Tagovi:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu