Nova vest
Tenis 3

27.8.2024.

20:00

Šokantne scene na US openu kakve se retko viđaju FOTO

Sve je gorelo na US openu, baš u vreme kada su na teren istrčali Miomir Kecmanović i Jošihito Nišioka.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Ne može se reći da je temperatura bila "u crvenom", ali je sunce baš pržilo, što je u kombinaciji sa velikom vlažnošću vazduha, zaista naslućivalo da će se nešto loše desiti.

Teren broj osam, baš kao i ostali manji tereni na kompleksu u "Flašing Medouzu" nemaju krov, tako da su pretežno iz tog razloga tribine bile poluprazne.

Pojavljivali su se tu i tamo poneki oblaci, pa je i poseta na ovom susretu varirala od toga da li ima ili nema hlada.

Samo najuporniji i oni sa najvećom željom, ovaj susret su gledali od početka do kraja, ne mareći puno za vremenske (ne)prilike.

Milan Tomić/B92.sport

Dva puta je Kecmanović vodio tokom tog prvog seta, ali je uvodni period rešio tek posle prvog seta.

Miša jeste popravio fizičku kondiciju u poslednje vreme, ali je Nišioka bio taj koji je izgledao kao neko kome bi ovaj maraton možda više odgovarao. Videćemo kasnije da smo se prevarili.

Japanac je u drugom setu ekspresno uzvratio, da bi, tokom trećeg seta, kada sam se uostalom i vratio na tribinu, uspeo da preokrene sa 3:5 na 7:5 i tako nagovesti brzi kraj ovog duela.

Relativno brzo, dvoboj je zaista bio završen, ali na potpuno neočekivan način – predajom Nišioke, uz dve spasene meč lopte Kecmanovića.

"Bio je brat, dao je jednu duplu, ispoštovao me maksimalno. Pokušavao sam da ne odustanem, da dam sve od sebe i danas je upalilo", rekao je Kecmanović kasnije u razgovoru sa srpskim novinarima.

Izvor: B92.sport

Finiš četvrtog seta je bio ključan, uspeo je Kecmanović da odoli i uvede meč u peti set, koji nam je doneo tek jedan gem, da bi u drugom Nišioka jednostavno doživeo kolaps.

Prisustvovali smo zaista šokantnim scenama – "Gotov sam, gotov sam, uradi nešto", krenuo je da viče Nišioka na sudiju Oreli Tort.

Držao se najpre za ruku, onda za nogu, polako se u suzama spuštajući na beton, tražeći pomoć i izlaz iz agonije ovaj 28-godišnji Japanac.

"Plače od bolova, znaš koliko je loše, bukvalno jeca", kaže mi kolega, koji sve prati u TV prenosu.

U jednom momentu, kamera sklanja kadar sa Nišioke i daje panoramu US opena. Zvuk je i dalje tu, u prenosu, sve se čuje, ali se ne vidi, kaže kolega.

Milan Tomić/B92.sport

Uživo je prizor još strašniji i podseća na one scene sa fudbalskih utakmica, kada se igrači samo sruše na teren. Kroz glavu mi je proletela scena sa Kristijanom Eriksenom.

Članovi tima, lekari, fizioterapeuti, radnici obezbeđenja, svi su na terenu. Jedni pomažu, drugi okružuju Nišioku, štiteći mu, valjda, privatnost.

Čak i Kecmanović više ne stoji na mreži, niti sedi na svojoj stolici. Prilazi i on, nakon gotovo četiri sata tenisa u teškim uslovima, spušta se pored Japanca, nudi i on pomoć.

"Hoćeš vodu, hoćeš gel, ali to kada se desi, moraš da istrpiš i to je to", ispričao nam je Kecmanović šta je u tim trenucima rekao rivalu.

Milan Tomić/B92.sport

Nišioku su na kraju sa terena izveli u invalidskim kolicima. Nakon “vraćanja u život”, objasnio je o čemu se tačno radilo.

"Već sam osećao grčeve na 3:3 u četvrtom setu. U finišu donji deo tela mi se grčio, zbog nogu nisam mogao da ustanem. Imao sam grčeve u lopaticama, kukovima, butinama… Počeo sam da imam problema i sa disanjem, ali sam uz pomoć ekipe uspeo da sednem u kolica. Grčevi nisu prestajali sat vremena. Pojedini delovi tela me jako bole, planiram da se vratim u Japan", kazao je Nišioka.

Krajnje neprijatna situacija za sve aktere tako je bila okončana, a Kecmanovića sada čeka težak izazov u drugom kolu i meč sa raspoloženim Lorencom Muzetijem, polufinalistom Vimbldona i bronzanim sa Igara u Parizu.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu