Nova vest
Tenis 1

27.8.2024.

14:35

"Nekoliko meseci Sinerovog neigranja pokazuje da je bio neki problem" VIDEO

Srpski teniski trener Bogdan Obradović prokomentarisao je kontroverznu situaciju u vezi sa dopingom Janika Sinera.

Izvor: TV Prva

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Svetski broj jedan je dvaput bio pozitivan na zabrenjeni steroid u martu, ali je bio samo privremeno suspendovan i igrao je regularno turnire i osvajao titule.

Na kraju je skromno kažnjen što je izazvalo bes kod mnogih njegovih saigrača i teniske javnosti.

Obradović, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije, izneo je svoj stav u vezi sa tim.

"Mora da se poštuje doping kontrola. I mi dobijamo razne informacije u vezi sa tim šta je zabranjeno i sigurno je da timovi svakog igrača, naročito u vrhu svetskog tenisa, znaju šta je zabranjeno. S druge strane, meni kod Sinera nije jasno zašto se govori o nekim količinama šta jeste i koliko je toga. Vi to možete imati u krvi u nekim tragovima ali pre toga je možda bilo mnogo više. Koliko puta ste to koristili? Nekoliko meseci njegovog neigranja opet pokazuje i ukazuje na to da je bio neki problem s time. Vas nema nekoliko meseci na takmičenju da biste se iščistili od svega toga pa uradite neku određenu detoksifikaciju, pa se onda pojavite nazovi čisti na turnirima. S te strane sve je pod jednim popriličnim velom tajne, ali u svakom slučaju ako vi imate bilo šta što je zabranjeno podležete određenim kaznama koje svi vrlo dobro znamo kakve su. Hajde da podsetimo javnost da Viktor (Troici) nije dao samo krv, on je dao mukraću i tu možete da nađete sve i svašta, ali on je posle nekoliko sati ujutru već dao krv, uradio sve što treba i opet je strogo kažnjen godinu dana", rekao je Obradović za TV Prva.

"Zašto su različiti aršini za druge igrače"

Većina upire prstom na ATP i ITF zbog načina na koji je rešen ceo problem.

"Šta se sada ovde dešava? Nađena je hemija koja je zabranjena, koja ne sme da se koristi, s druge strane uzimate neki broj bodova, radite nešto što nije logično, nije po pravilima za koje mi znamo. Sada zašto su to različiti aršini za druge igrače, opet se postavlja pitanje. Ono što znam od Olimpijskih igara, Dejvis kupa dugi niz godina mi smo ispoštovali doping kontrole koje uopšte nisu lake za igrače. Vi nekoliko sati morate i da pijete mnogo vode i svega da biste bili sposobni da date sve te uzorke. I psihološki je dosta teško jer oni vas svuda i sve vreme parate. Vi imate koncentraciju za neki meč, a oni se pojave i imate nekoga ko vam tu diše za vrat sve vreme ide za vama i to nije prirodan ambijent na koji sve vi navikli. Ali dobro, to je profesionalni sport, igrači se na to navikavaju, žrtvuju, rade sve što treba da urade i očekuju i od te doping kontrole, ATP-a i ITF-a da urade sve što je po pravilu. Ovo očigledno nije tako. Slučaj je začudio celu sportsku javnost", dodaje teniski stručnjak.

Obradović ističe da je problem ATP i njegova pravila.

"Antidoping kontrola radi dobro, dođe i kaže šta jeste. Ti papiri koji idu dalje idu ATP-ju koji određuje ostala pravila. Antidoping kontrola je laboratorija, ljudi koji dobro rade svoj posao. Oni to odrade što treba i kažu vam šta tačno imate u krvi. Nisu oni to koji to određuju, nego ATP, krovna organizacija u tenisu o kojoj je Novka (Đoković) dosta pričao i znamo svi šta on radi u vezi sa tim da se neke stvari promene. Čini mi se da bi trebalo ozbiljno razgovarati o ovoj temi, a to je kako upotrebiti te podatke koji se dobijaju od antidoping kontrole".

Često se u javnosti ističe da američki sportisti ne podležu antidoping testovima.

"To je neka priča koja stoji u poznadini, ja stvarno ne znam. To su već teorije zavere. Ono što smo čuli je da neki njihovi timovi nisu testirani, da li je tako zaista ne znamo. Ne mogu o tome da govorim. To su glasine koje ste čuli i vi. Po ovom primeru sada vidimo da nešto nije u redu. Stavili ste određeni pravilnik koji se uopšte ne poštuje. Ima mnogo igrača koji su bili kažnjeni iz Južne Amerike, Rumunije, nekih drugih zemalja, iz Srbije, ali nisu iz ovih velikih i moćnih zemalja. Mi apsolutno imamo pravo da postavimo pitanje šta se tu dešava. Opet, ima i vrhunskih sportista iz velikih zemalja kao što je Amerika, poput atletičara, koji su bili surovo kažnjeni. Onako kako je trebalo, oduzimanjem medalja i nemogućnosti da se dalje takmiče", zaključio je Obradović.

Izvor: Prva

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu