Nova vest
Tenis 5

27.8.2024.

8:06

Lisan al Gaib

Prorok. Obećani sin. Princ (šljake). Sve što smo želeli da gledamo, barem neko vreme. Dominik Tim.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

Dominik Tim uskoro puni 31 godinu, a već završava karijeru. Na kraju godine, doduše, ali je upravo odigrao svoj poslednji Grend slem.

U prvom kolu US opena bolji od Tima je sa 3-0 u setovima bio Ben Šelton, na opštet oduševljenje domaće publike, ali tugu većine ostatka sveta.

Nije 31 godina malo – ne tako davno sportisti su u tim godinama već uveliko razmišljali o penziji, a svako ko bi nastavio da igra bio bi gledan popreko.

Igrači kao što su Đoković, Federer i Nadal u tenisu, ali i Lebron Džejms, Tom Brejdi i razni drugi u ostalim sportovima, potpuno su svetu promenili percepciju o tome kada je vreme za kraj karijere.

Timu, doduše, nisu. On je svestan da više ne ide i da dalje neće moći.

I to je skroz okej. Ali, ostaje žal.

Dominik Tim će karijeru završiti sa jednom Grend slem titulom (US Open 2020), i tri Grend slem finala (RG 2018. i 2019, AO 2020).

Sa 17 ATP titula, od čega jednim Mastersom u Indijan Velsu 2019.

Sa 32 pobede protiv Top 10 igrača, sa 16 pobeda protiv Velike trojke (6 protiv Nadala, 5 protiv Đokovića i Federera).

Ostaje šansa da uradi još nešto do kraja tekuće godine, kada će i zvanično završiti karijeru, ali to je, u principu, to.

Da je malo – nije. Karijera koju mnogi mogu samo da sanjaju.

Ali...

Dominik Tim je na veliku scenu stupio sa ogromnim očekivanjima.

Dugo je tenisu bila potrebna sveža krv. Bilo je uvek dobrih igrača, pored Velike trojke, ali je falio neko ko će i njima moći da u kontiuitetu pomrsi račune, da učini stvari zanimljivim.

Neko ko je uz sve to mogao i da igra atraktivan tenis, da diže publiku na noge, da "tera" decu da se zaljubljuju u tenis...

Taj neko je bio Dominik Tim.

Prorok, onaj kojeg su svi čekali, obećani princ... Lisan al Gaib, što bi rekli u filmu "Dune".

Ono što najbolje govori o tome koliko je Austrijanac mogao je njegov učinak protiv Velike trojke od trenutka kada je potpuno sazreo i ušao u svoj "prajm".

Protiv Nadala ima 3-1 (od Barselone 2019), protiv Đokovića 5-2 (od Rolan Garosa 2017), a protiv Federera 5-2 (tokom cele karijere).

'Ej, 5-2 protiv Federera u karijeri! Mučio je Đokovića u njegovoj Australiji, mučio Nadala na njegovoj šljaci!

I pored svega toga – ostao skroman, onakav kakav je.

"Takmičio sam se protiv tri najveća. Bilo je intenzivno. Sigurno je doprinelo mojoj povredi. Uzelo je danak, posebno kada se jedana običan smrtnik takmiči sa tri poluboga, Federera, Nadala i Đokovića", rekao je nedavno Tim.

Bilo je mnogo razloga zbog kojih Timov zglob više nije mogao – to koliko je trenirao, ali i to kako je udarao lopticu, pre svega iz bekhenda.

Na kraju, povreda je bila to što nas je uskratilo da gledamo pa možda i najboljeg Tim kojeg smo ikada videli, baš posle prve Grend slem titule u karijeri.

Ni godinu dana kasnije krenuli su ozbiljni problemi i on nikada više nije bio isti. Osetio je svu surovost profesionalnog sporta.

Za sobom je, međutim, ostavio ozbiljnu zaostavštinu.

Ostavio je mečeve koje ćemo pamtiti. Ostavio je brojne navijače. Nije imao nijednu mrlju tokom karijere. Dao je nadu svim pravim ljubiteljima tenisa da sa njim nikad neće biti dosadno.

Ne, nikad nije bio ni blizu Đokovića, pa ni Federera ni Nadala, a bogami ni Endija Marija.

Bio je Obećani princ. I hvala mu na tome.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu