Nova vest
Tenis 6

26.8.2024.

9:42

Odavde je i Tramp – ma, samo da nije Bronks

Gde je Grend slem, tu smo i mi. Put nas je ovoga puta naneo u Njujork, gde je na programu US open.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja, kada smo bili pozicionirani u Bronksu, ove sezone se nismo prevarili – izabrali smo daleko prihvatljiviji Kvins.

Upravo se u ovom njujorškom okrugu, jednom od pet (Menhetn, Bruklin, Bronks, Kvins i Staten Ajland), i igra poslednji Grend slem u sezoni.

Nacionalni američki teniski centar "Bili Džin King" smešten je u "Flašing Medouzu", uz bejzbol stadion Njujork Metsa, ali i nedaleko od aerodroma "La Gvardija".

Ovaj aerodrom, treći najprometniji u saveznoj državi Njujork, iza "Džona Kenedija" i "Njuarka" u Nju Džerziju, često je u poslednje vreme bio kritikovan zbog zastarelosti i loših uslova, pa je, kako čujemo, u međuvremenu pokrenut proces renoviranja, vredan više od milijardu evra.

Depositphotos/UTBP

Spomenuti Kvins, gde smo kolege i ja smešteni, najveća je oblast grada Njujorka, a jezički i etnički najraznovrsnije mesto na svetu.

Ima gotovo dva i po miliona stanovnika i drugi je najnaseljeniji okrug najvećeg američkog grada, koji broji gotovo devet miliona ljudi.

Ako bi se, primera radi, Kvins otcepio od Njujorka, to bi bio četvrti najveći grad u čitavoj Americi i to dovoljno govori o veličini ovog mesta.

Možete naići na pripadnike više od 225 nacija, priča se više od 200 jezika, a metro broj sedam zbog toga često zovu "međunarodnim ekspresom".

Zaista kada se nalazite na licu mesta, ne samo u strogom centru, gde je kao u košnici, sve deluje toliko predimenzionirano, blještavo, brzo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Menhetn je, naravno, najpopularnija lokacija u "Velikoj jabuci", a kroz Kvins smo imali prilike da prođemo tek toliko da zapazimo i uverimo se da zaista ima ljudi raznoraznih nacionalnosti.

Ipak, jedna grupacija zaista dominira, bar u ovom našem kraju "East Elmhurst". To su Latinoamerikanci.

U nedelju izgleda da im je bio i neki praznik, pa su maltene u svakom dvorištu organizovani porodični ručkovi i proslave, uz prepoznatljivu muziku i atmosferu.

Ako je suditi prema prvom utisku, ono što nas možda i najviše zanima, pitanje bezbednosti u jednom od najnebezbednijih gradova na svetu, u Kvinsu je svakako bolje nego u Bronksu.

Ne mogu da kažem, konkretnog problema tokom dvonedeljnog boravka u Bronksu prošle godine, bilo, ali se ta tenzija nekako oseća u vazduhu.

Milan Tomić/B92.sport

Osećate se pomalo kao uljez u čitavom tom delu, koji je u centru pažnje bio krajem prošlog veka, zbog visoke stope kriminala, ali i siromaštva.

Harlem i Južni Bronks su posebno bili kritični, usred belog dana možete lako da naiđete na "ljude zombije", dilere, narkomane, kriminalce i u tom momentu želite samo da se izgubite što pre odatle.

Ni ostali krajevi nisu naročito bili bolji. Činjenica da maltene svaka kuća ima rešetke na prozorima i opasnog psa, ali i što su policijske patrole česte, govori da je bezbednost uvek na "ivici".

Što kaže kolega, kada vidite toliko policije na svakom ćošku, maltene na svakoj metro stanici, pitate se da li je to dobro ili loše – da li je iz predostrožnosti ili zato što je krajnje nebezbedno.

"Naš" Kvins je definitivno bolji u tom smislu, a istražujući malo o ovom mestu, naišli smo na interesantne podatke.

Ime je dobio po engleskoj i portugalskoj princezi Katarini od Bragance (1638-1705), a i dan-danas važi za najveći njujorški okrug po površini (220 kilometara kvadratnih).

EPA-EFE/ALLISON DINNER

Poznata je kineska četvrt u donjem Menhtenu, međutim, mnogi tvrde da se na poslednjoj stanici "sedmice" u Kvinsu, nalazi još bolja. Toliko azijskih restorana, šoping centara, pijaca teško da možete negde naći.

Kvins je mesto rođenja mnogih poznatih ličnosti, poput Donalda Trampa, Martina Skorsezea, "50 centa", ali i mesto smrti američkog iluzioniste Harija Hudinija.

Nisu samo "Medison Skver Garden" i druge čuvene njujorške arene mesto okupljanja u Njujorku, pošto Kvins može da se pohvali "Forest Hills" stadionom, izgrađenim pre više od 100 godina, renoviranim relativno skoro (2013), na kojem su koncerte držali Bitlsi, Rolingstonsi, Bob Dilan…

Globalno gledano, najvažniji događaj, bio i biće, u Kvinsu, u Njujorku generalno gledano, jeste US open, zbog koga smo i ovde.

Turnir startuje u ponedeljak. O žrebu, Novakovom putu, ali i o šansama naših smo već govorili, sada preostaje da vidimo kako će to sve izgledati u praksi.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu