Nova vest
Tenis 14

25.8.2024.

15:27

Rodik: Mikelsen se izvukao, Novak nije imao sreće

Slučaj američkog tenisera Aleksa Mikelsena u finalu turnira u Vinston Sejlemu, tema je dana uoči početka US Opena.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Mikelsen, koji je poražen od Lorenca Sonega sa 6:0, 6:3, izazvao je ogromnu pažnju zbog incidenta u prvom setu.

Na 4:0 za Italijana, u besu je raspalio po loptici i pogodio jednog navijača.

Po reakciji tela, automatski je shvatio da bi za to mogao da bude diskvalifikovan, kao što je bio slučaj sa Novakom Đokovićem, na US Openu 2020. kada je meč vodila takođe sudija Oreli Tort.

Za razliku od Mikelsena, Novak nije imao nameru da gađa sudiju, bila je to više nesmotrena reakcija, dok je kod Amerikanca bila vidna frustracija.

Sudija Tort je sa navijačem proveriula da li je sve u redu i kako je dobila uveravanje da nije povređen, dozvolila je Mikelsenu da nastavi meč.

Ipak, veliko je iznenađenje da nije diskvalifikovan, a to je izazvalo lavinu komentara.

Endi Rodik, bivši broj jedan, uporedio je sitiacije Đokovića i Mikelsena.

"Saglasan sam. Ako raspalite jako i pogodite navijača, meni je isto kao da pogodite sudiju. Ista je akcija. Jedan od njih samo nije imao sreće. Mikelsen je reagovao kao da je shvatio da će biti diskvalifikovan", poručio je Rodik.

S druge strane, Australijanac Pol Meknami, bivši direktor Australijan opena, posle niza incidenata u poslednje vreme, a naročito onog sa meča Džeka Drejpera i Feliksa Ožea-Alijasima, traži konkretniju upotrebu video tehnologije.

On se nedavno oglasio po tom pitanju posle meča sa turnira u Sinsinatiju. 

"Posle onog šoka na meču Drejpera i Ožea Alijasima, zašto ne bismo dozvolili ponavljanje u poenima koji odlučuju o meču? Još jedan primer je diskvalifikacija Đokovića sa US Opena. Da je supervizor gledao snimak video bi da to nije bilo namerno i maliciozno. To nije bila automatska diskvalifikacija kao što mnogi veruju", smatra Meknami.

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Fašisti"

Vlasnik platforme X (Twitter) Ilon Mask nazvao je australijsku vladu "fašistima" zbog predloženog zakona kojim se kažnjavaju kompanije društvenih mreža koje ne sprečavaju širenje dezinformacija.

Tanjug

9:52

23 min

Novo Sport Video Menu