Nova vest
Tenis 3

25.8.2024.

12:21

(Ne)običan US open - odosmo po 25. Grend slem titulu FOTO

Da mi je neko pričao da će baš ovako izgledati stanje pred US open – ne bih mu verovao.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
B92 sport

Imao sam tu sreću da Novaka Đokovića pratim na šest Grend slem turnira, između ostalog, i na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Dobro je Novak počeo "Kup musketara", ali ga je neslavno završio – predajom četvrtfinalnog meča Kasperu Rudu.

Stradao je meniskus na pariskoj šljaci, taman toliko da je Đoković morao da odustane, a onda i ode na operaciju.

U tom trenutku ne samo da su "visili" Vimbldon i Olimpijske igre, već i US open, sezona, možda čak i karijera.

Ipak, na sreću, težina povrede nije bila baš toliko ozbiljna, tako da se Đoković ekspresno vratio već na Ol-Ingland klubu, gde je igrao finale, baš kao i u Parizu na Igrama.

Profimedia

Karlos Alkaras je zasluženo trijumfovao u Londonu, baš kao što mu se i Novak, na isti način, revanširao na "Filip Šatrije", stadionu.

Nije Đoković ostvario ubedljivu pobedu, bila je ona, onako, na mišiće, ali impresivna, igrački i po važnosti – donela mu je toliko čekano olimpijsko zlato.

Osvojio je srpski teniser sve što se može osvojiti, ali to ga očigledno ne sprečava da puca na nove ciljeve, očekivano – one na Grend slem turnirima, eventualno na nekom mastersu iz serije 1.000.

Pred njim je odbrana titule na US openu, gde je u karijeri slavio četiri puta, uz utisak, da je mogao još poneku da uzme.

"Flašing Medouz" je specifičan, uslovi u Njujorku takođe, te se nikad ne zna kakav turnir može da donese.

Ako su se na nekom Grend slemu, tokom dominacije "velike trojke", ali i nešto kasnije, događala iznenađenja, onda je to na ovom njujorškom.

Profimedia

Dobio je Novak solidan žreb ove godine, ima "mina", ali one velike su uglavnom u drugoj polovini "kostura", kod Janika Sinera.

Upravo je Italijan, prvi igrač sveta, u centru pažnje, pošto je doping skandal podigao dosta prašine u "belom sportu".

Bio je Siner dva puta pozitivan u martu na klostebol, da bi skoro pola godine kasnije, proglašen nevinim, uz oduzimanje samo osvojenog novca i bodova na Mastersu u Indijan Velsu, gde je testiranje obavljeno.

Reakcije su različite, bilo je napada i od pojedinih kolega, poput Denisa Šapovalova i Nika Kirjosa, ali stiče se utisak da je većina, ipak, na strani momka iz Tirola.

Siner je nekoliko dana pred US open otpustio glavne krivce u ovoj aferi, kondicionog trenera i fizioterapeuta, usput tvrdeći da je apsolutno čist.

"Ovde i ja znam ko mi je prijatelj, a ko nije, jer moji prijatelji znaju da to nikada ne bih uradio i drže se zajedno", rekao je Siner.

Profimedia

Karlos Alkaras, osvajač Rolan Garosa i Vimbldona, nije se baš proslavio u Sinsinatiju, najavi Njujorka, pošto ga je eliminisao veteran Gael Monfis.

Pokazivao je Španac i određenu frustraciju, lomio i reket po prvi put u karijeri, ali i pored toga, jedan je od glavnih pretendenata na US openu, koji je osvojio 2022. godine.

Danil Medvedev, osvajač titule sezonu ranije, ne igra ubedljivo u poslednje vreme, dok je Saša Zverev tokom čitave sezone jako dobar, igra kvalitetno u kontinuitetu.

Standardno je Nemac "popuštao" kada je bilo najpotrebnije i čini se da su mu veće šanse davane uoči Rolan Garosa i Vimbldona, nego sada pred US open.

Analizirali smo i teškoće koje čekaju ostale srpske tenisere na startu turnira, baš kao što ćemo govoriti i ostalim bitnim događanjima, mečevima, izjavama u naredne dve sedmice.

U Njujorku smo u nedelju uveče, a na licu mesta, velelepnom kompleksu US opena, od ponedeljka, kada uostalom i kreće turnir, koji traje do 8. septembra.

Prvog dana pratimo i trojicu naših igrača. Miomir Kecmanović od 20.00 igra protiv Jošihita Nišioke, od 22.00 Laslo Đere odmerava snage sa Janom-Lenardom Štrufom, dok će Novak Đoković u noći između ponedeljka i utorka, oko 02.30, igrati protiv Radua Albota.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu