Nova vest
Tenis 3

24.8.2024.

13:26

Igrač više za Srbiju, ali...

Pored Novaka Đokovića, srpski tenis će u Njujorku imati još četvoricu predstavnika.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Dušan Lajović, Miomir Kecmanović i Laslo Đere su bili tu i prošle sezone, dok je "pojačanje" za ovu Hamad Međedović.

Novakov put ka odbrani titule i ukupno petom trofeju na terenima "Flašing Medouza" smo analizirali, tako da ćemo se sada pozabaviti ostalima.

Čitava slika nije optimistična, kako zbog pređašnjih rezultata na Grend slemovima, tako i zbog težine žreba.

Nijedan naš igrač, osim Đokovića naravno, već godinama nije prošao dalje od četvrtog kola, što je osmina finala.

Povremeno neko na trenutak zasija, dâ nam nadu da će uraditi ništa, ali u suštini na kraju ne bude ništa konkretno.

Profimedia/Andrew Schwartz/SIPA

Najiskusniji među njima, Lajović, najdalje što je dogurao bila je osmina finala Rolan Garosa 2014, odnosno Australijan opena 2021. godine.

Od tog trenutka, pomalo neverovatno zvuči, s obzirom da se Duci već dugo nalazi na velikoj sceni, ostvario je samo pet pobeda na najvećim turnirima "belog sporta".

Identičnim uspehom, četvrtim kolo na Grend slemu, može se pohvaliti i Kecmanović, koji je to postigao u Melburnu 2022. i 2024. godine.

Đereov najveći uspeh je treće kolo, na svakom turniru, osim Australijan openu, dok je Međedović uspevao samo do dođe do glavnog žreba na Grend slemu – na svakom, osim melburnškom.

Prvog dana ovogodišnjeg US opena, imaćemo priliku da pratimo susrete trojice od petorice naših tenisera.

Profimedia

Osim Novaka Đokovića, koji igra protiv Radua Albota, gledaćemo i susrete Miomira Kecmanovića sa Jošihitom Nišiokom, odnosno Lasla Đerea sa Janom-Lenardom Štrufom.

Od naših "ostalih" tenisera, Kecmanović je ove sezone koliko-toliko uspevao da ostvari po koju pobedu na najvećim turnirima.

Na spomenutom Australijan openu je stigao do te barijere četvrtog kola, gde mu je nepremostiva prepreka bio Karlos Alkaras.

Rolan Garos nije bio baš uspešan, pošto je u drugoj rundi morao da preda meč Danilu Medvedevu, dok je na Vimbldonu stao u trećem kolu, kada ga je izbacio Janik Siner.

Sve ovo je svakako mnogo bolje u odnosu na 2023, kada je na Grend slemovima ispadao odmah na startu.

Ovogodišnji skor mu je 18-23, ali ni na jednom turniru nije uspevao da veže više od dve pobede. To je uradio samo u Melburnu, Akapulku, Rimu, Istbornu i Londonu.

Profimedia/Fernando Soares

Rival na startu US opena mu je Nišioka, 51. na listi, za dve pozicije bolje plasiran od njega i neko koga Miša dobro poznaje.

Sastajali su se pet puta do sada, a Japanac vodi sa 3-2 u pobedama. Pripao mu je i poslednji okršaj nedavno u Sinsinatiju (6:4, 7:5).

Prvi međusobni susret u Indijan Velsu 2019. Nišioka je predao, potom je godinu dana kasnije slavio u Rimu, a 2021. i u Sankt Peterburbu. Kecmanović ga je "tukao" na njegovom terenu u Tokiju 2022. godine.

Nišioka ima pozitivan ovosezonski skor (16-13), u boljoj je formi, stoga je i favorit u meču, koji je na programu u 20.00 u ponedeljak.

Laslo Đere, trenutno 100. na listi, istog dana će, negde oko 22.00, izaći na megdan Štrufu, koji zauzima 36. mesto na ATP listi i definitivno ima veće šanse za trijumf.

Laci zaista nema sezonu za pamćenje (5-13) i još uvek čeka na trijumf na Grend slem turniru. Artur Kazo ga je izbacio u Melburnu, Danijel Altmajer u Parizu, a Luka Puj u Londonu.

Profimedia/Mike Stobe

Nije mnogo ni igrao ove 2024, zbog raznoraznih zdravstvenih problema, a u međuvremenu je odlučio da propusti i Olimpijske igre.

Tokom leta je nastupao na šljaci, a pred US open, na betonu, odigrao je samo Vinston Sejlem, gde ga je eliminisao Zakari Svajda.

Nije ni njegov rival Štruf baš na vreme krenuo američku turneju, pošto je takođe igrao samo jedan meč – uzeo je set Stefanosu Cicipasu u Sinsinatiju.

Ove godine, ipak, može da se pohvali i prvom titulom u karijeri, u Minhenu, ali i učinkom 27-16.

Protiv Đerea vodi sa 2-1 u pobedama. Laslo mu je predao u Oklendu 2019, Štruf je slavio na travi u Haleu iste sezone, dok je Đere bio bolji u Hamburgu na šljaci 2021. godine.

Kada govorimo o našim predstavnicima, definitivno najtežeg protivnika na početku takmičenja ima Dušan Lajović.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U utorak ga očekuje šampion iz 2021, Danil Medvedev, koji u poslednje vreme igra daleko od svog nivoa. Nakon lošeg nastupa na Igrama, ispao je u prvom kolu Montreala i Sinsinatija.

Ono što je interesantno jeste da Lajović vodi u međusobnim duelima sa 2-1. Danil je slavio u prvom susretu u Moskvi 2019, da bi Duci uzvratio u Monte Karlu 2019, te Roterdamu 2021. godine.

Osim polufinala Barselone, Lajović ove godine nije imao neki zapažen rezultat, pa je stoga i skor 16-16 očekivan.

Što se tiče Grend slema, u Melburnu je odmah ispao od Đulija Cepijerija, na Rolan Garosu je pobedio Romana Safijulina pre nego što je izgubio od Tejlora Frica, dok je na Vimbldonu na startu poražen od Grigora Dimitrova.

"Pojačanje" srpskog tima u odnosu na prošlu sezonu je Hamad Međedović, debitant u Njujorku, neko ko stiže iz kvalifikacija.

Bio je bolji od Roka Batalje, Ajdukovića i Basavaredija, pre nego što mu je žreb u prvoj rundi dodelio Fabijana Morožana, 49. na ATP listi.

EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Već neko vreme čekamo Međedovića da zablista na najvećoj sceni, pošto su nam apetiti porasli nakon što je krajem prošle godine trijumfovao na "Next Gen" turniru.

Glavni žreb Grend slema ove sezone igrao je samo u Parizu, ali ga je tamo zaustavio Italijan Fabio Koboli odmah na početku.

Međedović je trenutno 137. na listi, ovosezonski skor na ATP turnirima mu je 5-6, a protiv narednog rivala ima pozitivan skor od 2-1 u pobedama.

Poslednju je ostvario u Štutgartu ove godine. Pre tri sezone sastajali su se na nižim turnirima. Morožan je pobedio u Antaliji, a Međedović u Prijedoru.

Srpski derbiji su svakako mogući već u drugoj rundi, pošto bi ona mogla da donese susrete Đokovića i Đerea, odnosno Lajovića i Međedovića.

Šanse za tako nešto, naročito kad je drugi okršaj u pitanju, nisu velike, dok jedini preostali iz ove priče, Kecmanović, ukoliko prođe Nišioku može da ide na Lorenca Muzetija, potom Holgera Runea, Sašu Zvereva, što svakako nije žreb kakav je želeo.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu