Nova vest
Tenis 16

24.8.2024.

8:00

"Sinera je zaštitilo to što je bio broj jedan"

Mats Vilander smatra da je Janika Sinera od ozbiljnije reakcije u slučaju dopinga, spasao status svetskog broja jedan.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Šveđanin je analizirajući situaciju u kojoj se našao mladi italijanski teniser posle nalaza da je u Indijan Velsu u martu imao nedozvoljenu supstancu u uzorku testa, rekao da ne treba biti grub prema Janiku.

"Srećni smo što Janik i dalje igra na Turu. On je sjajan momak. I veoma je dobar za igru. Rivalitet između njega i Karlosa Alkarasa je već epski. I sto odsto sam ubeđen da je ovo bio nesrećan slučaj od strane Janika i njegovog tima. Naravno", poručio je Mats.

On je bio znatno više nenaklonjen potezima teniskih organa i Jedinice za integritet tenisa (ITIA).

"Da li to ima nešto sa tim što je on broj jedan? Moguće je. Ako je tako nešto moguće, onda to stvari čini još gorim. Ako je to bila situacija gde se za jednog igrača sve objavi, a za drugog sve ostane tajna, a rezultat možda nije 100 odsto tačan, onda je to vrlo nejasno", smatra Šveđanin.

Mats je rekao da se takve situacije reflektuju negativno na sve one koji su suspendovani, pa tek kasnije oslobođeni.

"Ako ste tako dobri u testiranju, onda svakako morate biti takvi i kada je u pitanju ceo proces, jer ovako možete samo da uništite karijeru igrača, ali i zemlju u smislu odgajanja mladih igrača. A Italija radi sjajan posao. Zato smo srećni što je Janik mogao da igra. Ipak, profesionalizam nije u dobroj poziciji u smislu antidoping organizacija. Moraju da se dovedu u red. Jer ovako je nekorektno. I očigledno, to nema veze sa Janikom, ali nije korektno prema svim drugim igračima koji su uhvaćeni, pa oslobođeni krivice. Imali su pozitivan test, a nisu uradili ništa, i to se dokazalo u mnogim slučajevima", zaključio je Vilander. 

Siner će biti prvi nosilac na US Openu koji počinje 26. avgusta. 

Podeli:

Komentari 16

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu