Nova vest
Tenis 22

22.8.2024.

15:14

"Pravi si imbecil ako se dopinguješ klostebolom"

Italijanski teniser Marko Bortoloti igrač je koji iza sebe ima praktično identičan slučaj dopinga kao Janik Siner.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/NEIL HALL

Tridesettrogodišnji Italijan kojem je najbolja pozicija u karijeri u singlu 355. mesto jedan je od primera koji opravdavaju nadležne organe od optužbi za dvostruke aršine prilikom (ne) kažnjavanja Sinera.

Naime, Bortoloti je početkom ove godine kažnjen jer je bio pozitivan na klostebol, baš kao i njegov mlađi sunarodnik, a isto su mu samo oduzeti bodovi i nagradni fond sa turnira na kojem je igrao kada je uzet pozitivni uzorak.

"Kao u Sinerovom slučaju, nisu ustanovljeni krivica ni nemar", naveo je Bortoloti u intervjuu za "Ubi Tennis".

I u njegovom slučaju ništa se nije znalo sve dok Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) nije objavila zvaničnu odluku o celoj situaciji.

"Prvo se mora slučaj procentii, ne može se tek tako reći 'bio je pozitivan' i to je to, a ne znaš ni kojom supstancom. Igrač onda ima mogućnost da ponudi kontradokaze, postoji proces", objašnjava Bortoloti.

I kod Bortolotija je u pitanju bio sporni trofodermin koji sadrži supstancu klostebol.

"Nadam se da je najgore iza njega. Glupo je, govorimo o masti za rane koja ne utiče na igru, pronašli su minimalnu količinu (nanogram). Dok su trajale optužbe, razgovarao sam sa svojim prijateljem biologom, koji mi je napisao: 'Ako se dopinguješ klostebolom, pravi si imbecil'".

Na kraju, 33-godišnji Italijan je kritikovao kolege koje su odmah skočile na Sinera, najviše aludirajući na Kirjosa koji je prvog tenisera sveta napao direktno.

"On jeste deo porodice steroida, ali nije pravi steroid. Kirjos, Puj, Šapovalov i ostali ne znaju o čemu govore – videli su naslov i odmah su pustili jezik, da li su zavidni... Janik ima svu moju podršku", zaključio je Bortoloti.

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu