Nova vest
Tenis 5

21.8.2024.

14:55

Može li ovaj podatak da odbrani Sinera?

Svet tenisa je uzdrman slučajem dopinga prvog reketa sveta Janika Sinera, a zatim i raspletom u kom je on proglašen nevinim, uprkos tome što je dva puta testiran pozitivno na nedozvoljenu supstancu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

U pitanju je klostebol, anabolički agens koji je zabranjen od strane Svetske antidoping agencije (WADA).

Siner je uspeo da dokaže da mu je, tokom Mastersa u Indijan Velsu, malu dozu ovog steroida uneo fizioterapeut, koji je koristio sprej za posekotinu na ruci sa tom supstancom u sebi.

U svetu tenisa povela se velika polemika oko toga da li je Siner trebalo da bude više kažnjen od gubitka 400 bodova i 300.000 evra koliko pripada polufinalisti Indijan Velsa.

Najglasniji u tim optužbama bio je Nik Kirjos, nadovezali su se mnogi drugi igrači, svi smatrajući da su dvostruki aršini i da se to manjim igračima ne bi tolerisalo.

Ta priča "pije vodu", ali ujedno demantuje slučaj iz marta 2024. godine kada je potpuno isto prošao Sinerov sunarodnik Marko Bortoloti.

Naime, on je na čelindžeru u Lisabonu testiran pozitivno na metabolit klostebol, ali je prošao identično kao sada prvi teniser sveta.

Bortolotiju su tada oduzeti svi bodovi osvojeni na turniru u Portugaliji, ali je objašnjeno kako "nije napravio grešku ili nemar", te nije bio diskvalifikovan ili kasnije suspendovan.

Eto jednog slučaja koji ide u odbranu Sinera i pokazuje da nisu dvostruki aršini kada je u pitanju klostebol. Ali će se se polemika oko ovog slučaja sasvim izvesno nastaviti još neko vreme. Sa razlogom.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu