Nova vest
Tenis 31

20.8.2024.

21:11

Eh, Viktore, Viktore...

Italijan Janik Siner "pao" je za doping, ali nije suspendovan, dok su neki igrači, iako negativni, dobijali rigorozne kazne. Jedan od njih je Viktor Troicki.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Starsport

Siner je, kao što već verovatno znate, bio dvaput pozitivan na klostebol, zabranjenu supstancu.

Kao opravdanje rekao je da je njegov fizioterapeut koristio lek za rane koji sadrži klostebol, te da je zatim fizičkim kontaktom istu preneo 23-godišnjem italijanskom teniseru.

I to je Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) prihvatila, te Sineru samo oduzela bodove (400) i nagradni fond (300.000 evra) za Indijan Vels, kada je bio pozitivan.

Nakon ovih informacija, podigla se značajna prašina, a reagovali su brojni teniseri, koji su prvenstveno istakli jedno – zašto je Siner prošao praktično bez kazne, dok su godinama unazad drugi igrači dobijali žestoke kazne za iste ili manje prekršaje?

Jedan od takvih bio je Viktor Troicki, proslavljeni srpski teniser koji je trenutno selektor Dejvis kup reprezentacije i trener Hamada Međedovića.

Sada već davne 2013. godine Troicki je suspendovan na čak 18 meseci zbog dopinga. Samo što, nećete verovati – on nije ni bio dopingovan.

Sporna situacija desila se na turniru u Monte Karlu, posle Viktorovog poraza od Jarka Nieminena od 6:1, 6:1. Nasumično je izabran za doping kontrolu, odnosno davanje krvi i urina.

S obzirom da mu je bilo loše, a i da ima fobiju od igli, Troicki je pitao da li može da se davanje krvi odloži za jedan dan, nakon što je uredno dao urin na testiranje.

Doktorka, glavna i odgovorna za doping testove na turniru, mu je rekla da je sve okej i da neće biti problema, s obzirom da je dao urin i da je videla da mu legitimno nije dobro.

A, onda...

"Više puta sam je pitao da li je stvarno ok, čak sam više puta pokušavao, dala mi je broj da zovem glavne u WADA (Svetska anti-doping organizacija), u sedištu u Londonu", rekao je Troicki u podkastu "Wish&Go".

"Ona mi je, verovali ili ne, dala pogrešan broj. Posle mi je rekla šta da napišem kao opravdanje zašto ne mogu da dam krv, iako mi je pred trenerom rekla da je slobodno i da neću snositi nikakve posledice, ubedila me je. Kaže 'dao si urin, to je u redu, vidim da ti nije dobro, napiši sve to'. Potpisao sam se, 'je li to to?', to je to otišao sam u sobu. Baš sam bio izmoren i nisam nigde išao. Sutradan sam trebao da igram dubl i tada su svi digli frku 'gde je Viktor, gde je Viktor, moraš da se javiš glavnoj doktorki za doping, traže te tamo, ima problem'", dodao je bivši srpski teniser.

Kako je moguće da se ovo desi verovatno se i sam Troicki i dalje pita, a još neverovatnije je to da je Troicki nedugo zatim dobio suspenziju – na godinu i po dana!

Viktorov bivši trener Jan de Vit

"Tokom celog života je mrzeo igle i zamolio je odlaganje testa krvi. Doktorka je uzela uzorak urina, koji je bio negativan. Nije imala iskustva i sažalila se, pa je prihvatila odlaganje. Međutim, sutradan je znala da je pogrešila. Uzeli su mu krv dan kasnije i on je bio negativan".

"Angažovao sam dobar tim advokata i izgubio tu dosta novca. Sam sam sve finansirao dok su drugima plaćale federacije. Gaske, znate i sami šta je sve bilo (kokainski poljubac). Na kraju je on zbog kokaina dobio tri meseca, a ja sam dobio 18 meseci", pričao je Viktor.

Otišlo se na suđenje, jer se Troicki naravno žalio, ali je svima jasno kako završavaju svi slučajevi kada se običan čovek bori protiv jedne velike, globalne organizacije.

Nije bilo Troickom lako, pogotovo jer je, naravno, test urina bio negativan na bilo kakve nedozvoljene supstance.

Borio se, ali avaj...

"Njena reč je bila protiv moje, da bi ona rekla kako me je upozorovala da mogu da snosim posledice i budem suspendovan... Ja sam hteo da planem, da skočim majke mi. Ali stvarno je bilo tako, smirivali su me u sudu. Moram da se ponašam koliko-toliko, a ne mogu da podnesem nepravdu. Nekoliko puta sam joj upadao i u reč, ona mene ubeđuje da je pričala kako ću snositi posledice, a ja pitam 'da li si ti normalna, da li bih ja propustio test tek tako'. Zaboravio sam da napomenem, svi testovi su bili negativni", objasnio je Troicki.

Na kraju je Troickom suspenzija smanjena na 12 meseci, ali to teško da je bila olakšica za čoveka koji je, kada se sve sabere i oduzme, bukvalno bio nevin, a dobio zabranu igranja tenisa.

Ono što Siner i njegovi navijači uzimaju kao olakšavajuću okolnost u njegovom slučaju je to što mladi Italijan nije znao da je dopingovan, odnosno da ga je nenamerno zarazio fizioterapeut.

Ta priča, međutim, ima rupu, s obzirom na to da praktično svaki Italijan zna da je krema koju je fizio koristio ima u sebi nedozvoljenu supstancu. Štaviše, na pakovanju bukvalno piše DOPING.

I sada, ako je Troicki žestoko suspendovan jer je bio negativan, da li su ovi Sinerovi izgovori dovoljni da on bude oslobođen praktično cele krivice?

Tu na dnevni red dolaze neka jako bitna pitanja...

Prvo, kako je moguće da su, ako uzmemo Sinerovo opravdanje kao validno, iz njegovog tima toliko neodgovorni da čoveku koji je u direktnom fizičkom kontaktu sa Janikom daju da koristi nešto što je bukvalno i nedvosmisleno doping? Da li će oni sada biti suspendovani?

Drugo, ukoliko je ovoliko lako zaključiti da je ta krema doping, te da Italijani godinama unazad padaju redom za doping baš zbog klostebola, kako je moguće da je ITIA progledala kroz prste Sineru, iako on lično nije znao da je bio dopingovan?

Treće, kako je moguće da drugi igrači, naravno manje poznati, dobijaju pozamašne suspenzije i kada nenamerno budu izloženi nedozvoljenim supstancama, a Siner ne dobije praktično nikakvu kaznu? Isto tako, kako je moguće da neki igrači budu suspendovani iako nisu bili pozitivni na testu (slučaj Troicki), a neko ko je bio pozitivan, iako nenamerno, ne dobije praktično nikakve sankcije?

Četvrto, kada se desi sličan sluča, ne daj Bože isti kao kod Troickog, kakvu nadležni organi reakciju očekuju? Da li misle da posle ovoga svaki sledeći iole sličan slučaj neće biti skandal, ukoliko "kazna" bude ista kao za Sinera?

Ovo su, s obzirom na vreme u kojem živimo, verovatno pitanja na koja nikada nećemo dobiti odgovor.

Samo možemo da zaključimo da šteta što se Viktor Troicki barem na dan nije zvao Janik Siner...

Podeli:

Komentari 31

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu