Nova vest
Tenis 39

20.8.2024.

19:41

Klupko se odmotava: Podatak zbog kojeg je Sinerovo opravdanje malo verovatno FOTO

Opravdanje kojim je Janik Siner uspeo da izbegne suspenziju iako je bio pozitivan na doping testu dovedeno je u pitanje.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

U jednu ruku deluje moguće da je, kako se Italijan pravdao, njegov fizioterapeut koristio kremu za rane koja sadrži klostebol, nedozvoljenu supstancu, i preneo je Sineru tokom Indijan Velsa.

Ali u drugu ruku ta priča jeste pomalo "klimava", iako je u Sinerovom organizmu pronađen jako mali uzorak – jedan milijarditi deo – zabranjenog klostebola.

Nekoliko sati nakon ove šoknante vesti, mediji su istražili koja je to krema koju je Sinerov fizio koristio, a u pitanju je, najverovatnije, trofodermin, krema koja sadrži klostebol i koristi se u Italiji.

Klostebol već neko vreme pravi ozbiljne probleme Italijanima, koji su jedni od retkih naroda koji tu supstancu i dalje imaju u slobodnoj prodaji za sportiste.

Problem postaje dodatno veći kada pogledamo sliku kreme trofodermin, pošto na kutiji kreme, pa i na kutiji spreja, stoji jasna poruka.

DOPING.

Nakon ove informacije postavljaju se tri jasna pitanja.

Prvo, kako je moguće da su, ako uzmemo Sinerovo opravdanje kao validno, iz njegovog tima toliko neodgovorni da čoveku koji je u direktnom fizičkom kontaktu sa Janikom daju da koristi nešto što je bukvalno i nedvosmisleno doping?

Drugo, ukoliko je ovoliko lako zaključiti da je ta krema doping, te da Italijani godinama unazad padaju redom za doping baš zbog klostebola, kako je moguće da je ITIA progledala kroz prste Sineru, iako on lično nije znao da je bio dopingovan?

Treće, kako je moguće da drugi igrači, naravno manje poznati, dobijaju pozamašne suspenzije i kada nenamerno budu izloženi nedozvoljenim supstancama, a Siner ne dobije praktično nikakvu kaznu? Isto tako, kako je moguće da neki igrači budu suspendovani iako nisu bili pozitivni na testu (slučaj Troicki), a neko ko je bio pozitivan, iako nenamerno, ne dobije praktično nikakve sankcije?

Podeli:

Komentari 39

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu