Nova vest
Tenis 25

21.8.2024.

10:25

Siner opravdao svoj nadimak – svi se izvlače na istu "foru"

Vest o doping aferi Janika Sinera stigla je u teniski svet kao grom iz vedra neba.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Siner je svakako bio u centru pažnje, ali ne zbog skandala, već zbog činjenice da je osvojio Masters u Sinsinatiju.

Janik je u finalu relativno rutinski pobedio Frensisa Tijafoa i tako najavio napad možda i na trofej u Njujorku.

Nikada na US openu nije prošao dalje od četvrtfinala, prošle sezone je takmičenje završio u četvrtom kolu, a još poneki uslovi su mu išli u prilog pre poslednjeg Grend slema u sezoni.

Dodatno se učvrstio na prvom mestu ATP liste, pošto ima više od 2.300 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca, Novaka Đokovića.

EPA-EFE/MARK LYONS

Ipak, tačno 400 poena, osvojenih u Indijan Velsu proletos kada je stigao do polufinala, biće mu oduzeto zbog pozitivnih doping testova.

Janik je dva puta u Kaliforniji bio pozitivan na klostebol, anabolički steroid, koji pomaže u rastu mišića, povećanju snage i moći, generalno performansi.

Prvi igrač sveta, navodno, ništa nije znao o tome, ali je prihvatio rezultate testova, ulažući usput i žalbe, pokušavajući da dokaže nevinost.

U tome je i uspeo, pošto ga je nezavisni sud oslobodio odgovornosti. Njega, kao i fizioterapeuta koji mu je tokom masiranja i uneo spomenutu supstancu u telo.

Siner je tokom te intervencije fizija imao posekotine na telu, tako da je tim putem krema, koja sadrži klostebol, završila u njegovom organizmu.

Ono što je pomalo čudno jeste činjenica da je Siner bez problema tokom ovog perioda igrao, čekajući presudu, koja je stigla gotovo pola godine kasnije.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Reakcije su ubrzo usledile, kako Sinera, tako i ATP-a, a već uveliko se govori o tome šta je klostebol i otkud baš kod Sinera.

Razlog je relativno jasan, pošto više od polovina pozitivnih na ovaj steroid dolazi iz Italije, gde se on može naći u proizvodima, apsolutno bez problema.

Pre šest godina je tako "stradao" fudbaler Fabio Lučioni, kapiten Beneventa, koji je zaradio suspenziju na jednu sezonu.

Lučioni je bio pozitivan na klostebol. Glavni krivac zapravo je bio lekar Valter Đorđone, koji je suspendovan drastičnije, na četiri godine.

Razlog – lek je davao Lučioniju iz lične "apoteke", a ne klupske, da bi naposletku doktor priznao da je fudbaleru svesno davao klostebol kako bi brže zalečio posekotinu.

Slučaj "Lučioni" postao je prvorazredna vest u Italiji, ali nije poslužio kao opomena elitnim sportistima na "čizmi".

EPA-EFE/ABBONDANZA SCURO LEZZI

Broj slučajeva dopinga klostebolom raste u italijanskom sportu. Olimpijci, teniseri, košarkaši bili su "neoprezni"...

Četiri godine nakon Lučionija, dva italijanska juniora, tenisera, sa samo 17 godina, bila su pozitivna na klostebol u razmaku od tri meseca.

Matilde Paoleti je uhvaćena pred juniorski Rolan Garos, a Marijano Tamaro, bivši No.1, dok je trenirao sa reprezentacijom.

Paoleti je bila pozitivna nakon što je mazila svog psa, kojeg je njena majka isprskala sprejom sa klostebolom da zaceli ranu.

U slučaju Tamara, njegov otac mu je stavio sprej na koleno kako bi takođe rešio problem posekotine.

Sličan primer je košarkaš Olimpije, Rikardo Moraskini, kome je klostebol prenela devojka, koja nije znala da je ta supstanca zabranjena u profesionalnom sportu.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Posekla je prst tokom kuvanja, a onda, prirodno, posle kontakta sa dečkom, prenela mu klostebol.

Uoči Olimpijskih igara u Riju 2016, odbojkaš Orsi To i jedriličar Roberto Kaputo, takođe su bili pozitivni na doping testu.

Inače, ovaj lek je prvobitno razvijen u Istočnoj Nemačkoj, pre nego što je sintetizovan sa drugim lekovima i dat tamošnjim olimpijcima.

Ali, od pada Berlinskog zida, lek jedva da je dostupan u Evropi. Međutim, u Italiji, ali i u Brazilu, ovaj lek se najnormalnije može kupiti u apoteci bez recepta.

Trofodermin krema prodaje se u ambalaži sa upozorenjem da proizvod sadrži doping agens. Ovo upozorenje bi naizgled trebalo da učini neodrživim argument nenamerne upotrebe.

Najpoznatiji slučaj klostebola jeste onaj od norveške skijašice Tereze Johaug, koja je bila pozitivna nakon što je nanela Trofodermin za lečenje opekotina od sunca tokom treninga u Italiji.

EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Johaug je priznala da je videla pakovanje kreme, ali je nezavisni sud ipak prihvatio obrazloženje da je propustila da uoči crveni znak upozorenja na kutiji.

Dozvoljeno joj je bilo da se takmiči na Igrama u Pekingu 2022 i osvoji tri zlatne medalje.

Na istim Igrama španska klizačica Laura Barkero je bila pozitivna. Nije iznenađenje što ona ima prebivalište upravo u Italiji.

Ima primera i kada sportisti nisu uspevali da dokažu nevinost, baš kao što to nije uspeo Sinerov zemljak i kolega, Stefano Bataljino.

Njemu je u septembru 2022. na turniru u Maroku, u uzorku urina, pronađen klostebol. Nije uspeo da se izvuče i kažnjen je na čak četiri godine.

Nezavisni tribunal nije utvrdio da je Bataljino dokazao nevinost, odnosno da je klostebol uzeo slučajno.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Siner, koji je opravdao svoj nadimak "Grešnik", očigledno jeste, saznajemo iz saopštenja njegovog tima.

"Janik nije ništa znao o ovome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji u sebi sadrži klostebol. Fizio je zatim masirao Janika bez rukavica, pa je usled Janikovih povreda na koži došlo do nenamerne kontaminacije", piše između ostalog.

Siner je u svom telu imao manje od jedne milijarde jednog grama, dok u slučaju Bataljina nije poznata količina.

Takođe, Bataljino je igrao mesecima nakon što mu je klostebol pronađen u urinu, baš kao i Siner, koji će "samo" morati da vrati 400 poena, kao i 300.000 evra osvojenih u Indijan Velsu.

Siner je zaista imao sve uslove da na US openu napravi iskorak, međutim, čitava ova priča mogla bi da mu poremeti fokus sa tenisa i tako utiče na njegov nastup u Njujorku.

Žreb za US open je u četvrtak u 18.00, dok je turnir na programu od 26. avgusta do 8. septembra.

Podeli:

Komentari 25

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu