Nova vest
Tenis 36

20.8.2024.

16:50

Oglasio se Siner

Italijanski teniser Janik Siner oglasio se povodom objave da je dvaput bio pozitivan na doping testu.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

Siner je u martu ove godine dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol, ali je izbegao suspenziju.

Na kraju je "samo" izgubio bodove i nagradni fond za polufinale Mastersa u Indijan Velsu, a saopštenje Sinerovog tima povodom cele situacije vam prenosimo u celosti:

"U aprilu Janik Siner je obavešten da je bio pozitivan na metabolit klostebol u malim količinama, manje od jedne milijarde jednog grama.

Nakon temeljne istrage ITIA i Janika, zaključeno je da je do nenamerne kontaminacije klostebolom došlo zbog medikamenata njegovog fizioterapeuta. Njegov fitnes trener je kupio jedan proizvod, lako dostupan u italijanskim apotekama, koji je dao Janikovom fiziju da time zaleči posekotinu na prstu.

Janik nije ništa znao o ovome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji u sebi sadrži klostebol. Fizio je zatim masirao Janika bez rukavica, pa je usled Janikovih povreda na koži došlo do nenamerne kontaminacije.

Janik je potpuno sarađivao sa istragom ITIA od samog početka. Pravila i istrage ITIA su izuzetno rigorozni, a posle nezavisne forenzičke istrage i nezavisno saslušanja, Tribunal je odlučio da je Janik nevin. Ne snosi krivicu. Ipak, zbog striktnih antidoping pravila on prihvata to da će izgubiti poene sa Indijan Velsa gde je i testiran.

Janik Siner prihvata važnost striktnih antidoping pravila ITIA kako bi sport koji voli ostao zaštićen.

'Sada mogu da ovaj izazovan i veoma nesrećan trenutak ostavim za sobom. Nastaviću da radim sve što je moguće da bih se pridržavao ITIA antidoping programa i moj tim će biti savršeno pedantan', kazao je Siner.

Janikov advokat Džejmi Singer iz kompanije 'Onside Law' je rekao 'da antidoping pravila moraju da budu stroga da bi bila efektivna. Nažalost posledica toga je da nekada nevini sportisti budu u sve to upleteni. Nema sumnje u to da je Janik nevin u ovom slučaju. ITIA to nije osporila, ali zbog strogih pravila Janik je odgovoran za sve što je u njgovom sistemu, čak iako toga nije svestan, kao što je to sada bio slučaj'.

Ovaj slučaj je sada zatvoren i Janik Siner se raduje nastavku sezone".

Podeli:

Komentari 36

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu