Nova vest
Tenis 60

20.8.2024.

16:07

Siner dvaput pozitivan na doping testu!

Međunarodna teniska agencija za integritet (ITIA) oglasila se ovodom italijanskog igrača Janika Sinera.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

U saopštenju je objavleno da je Siner dvaput bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu klostebol u martu 2024. godine.

Ipak, ITIA je navela da Siner ne snosi krivicu i odgovornost za pozitivne doping nalaze jer mu je u oba slučaja uvažena žalba.

Prilikom oba testiranja pomenuti metabolit pronađen je u malim količinama, ali je zbog toga oba puta momentalno privremeno suspendovan, sa pravom na žalbu. S obzirom da je žalba oba puta uvažena, on je mogao da nastavi da se neometano takmiči na turnirima.

Sinerovo objašnjenje je glasilo da je jedan član njegovog tima koristio sprej za malu ranu na telu koji u sebi sadrži klostebol.

Taj član tima – fizioterapeut Umberto Ferara – sprej je koristio između 5. i 13. marta, a za to vreme je svakodnevno masirao Sinera i generalno imao fizički kontakt sa njim, te je nedozvoljena supstanca tako, navodi se, prešla na njega.

Nezavisno naučno telo je, navodi ITIA, priznalo ovakvo objašnjenje od strane prvog tenisera sveta, te zbog toga nije bilo aktivne suspenzije. Dodaje se da je i ceo Sinerov tim sarađivao u potpunosti sa antidoping agencijom.

* Zbog ovoga je Siner pao na doping testu

Međutim, Siner nije prošao bez kazne!

Prema postojećem odeksu, Italijan je ostao bez rezultata, nagradnog fonda i renkinga na Mastersu u Indijan Velsu, turniru tokom kojeg je bio pozitivan na nedozvoljenu supstancu.

Dvadesettrogodišnjak iz Južnog Tirola je u Indijan Velsu stigao do polufinala, gde je izgubio od Karlosa Alkarasa, tako da je sada ostao bez 400 bodova i oko 300.000 evra.

Opširnije o kazni OVDE.

Podeli:

Komentari 60

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu